Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Polska

Czerwony Wieprz

Menu Sezonowe

S3 Grillowany filet sandacza mazurskiego w sosie pietruszkowym Podawany z pieczonymi pasztecikami nadziewanymi borowikami oraz z zielonym groszkiem i brukselką 49.00

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 29.00 2 Tatar z łososia Marynowany w soku z cytryny ze świeżymi ogórkami i winegretem miodowo-musztardowy 39.00 3 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 39.00 5 Deska frykasów PRL-u Codziennie pieczone: rostbef, schab, karczek, pasztet z dziczyzny i rolada z boczku, kiełbasa sucha jałowcowa, podwędzana pasztetowa, sos tatarski, tarty chrzan, musztarda, marynaty 69.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 19.00 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 29.00 10 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w oleju Z siekaną cebulą i pieczonym ziemniakiem 29.00 11 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w śmietanie Z tartym jabłkiem, porem i pieczonym ziemniakiem 29.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

14 Kołduny Breżniewa Nadziewane polską jagnięciną z czosnkiem i majerankiem, podawane w klarowanym maśle 33.00 15 Boeuf Strogonow Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 46.00 16 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 47.00 17 Piwna Deska Gustawa Husaka Zestaw zakąsek piwnych (grillowane polędwiczki kurczaka, panierowany ser konecki, krążki cebulowe, chrupiący boczek i pieczone kabanosy), podawane z sosami: czosnkowym i pikantnym - z pomidorów oraz siekanych warzyw 69.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

20 Pierogi ręcznie lepione z kapustą i leśnymi grzybami Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 29.00 21 Pierogi ręcznie lepione ruskie Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 29.00 22 Pierogi ręcznie lepione ze szpinakiem, fetą i czosnkiem Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 29.00 23 Pierogi ręcznie lepione z mięsem Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 29.00 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 15.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

26 Gierkowa Truflowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo-truflowymi. ulubiona zupa Towarzysza Edwarda, której recepturę pozyskał od żony Generała De Gaulla, w trakcie jednej z francuskich podróży 24.00 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 24.00 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzane w tradycyjnym, staro-warszawskim stylu, podawane z grzankami zapiekanymi pod żółtym serem 23.00 29 Czerwony barszcz Delegata z kołdunami Aromatyczny wywar z buraków, warzony na tradycyjnym zakwasie, z suszonymi podgrzybkami i jabłkiem Antonówka, doprawiony nutą malinowego octu, podawany z kołdunami nadziewanymi pikantną jagnięciną 24.00

Zupy - Dla Proletariatu

33 Rosół gospodyni domowej Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 19.00 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 24.00

Sałaty

38 Sałata Ogrodowa Mieszane sałaty i warzywa sezonowe, skropione delikatnym miodowo-cytrynowym vinaigrette 22.00 39 Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 36.00 40 Bułgarska sałata Todora Żiwkowa Grillowane warzywa ogrodowe, marynowane w oliwie, czosnku i zielonej pietruszce, podawane z pastą z pieczonego bakłażana, sosem czosnkowym i razowymi grzankami zapiekanymi pod kozim serem 29.00 41 Sałata Szpionów KGB Delikatne polędwiczki kurczaka, podawane na liściach sałat, z chrupiącymi grzankami i sosem Cezar, oprószone płatkami Grana Padano 36.00 42 Sałata Francuska z Polędwicą Wołową Limousine Z dodatkiem dyni marynowanej w cytrynie, paluszkami z ciasta francuskiego i balsamicznym vinaigrette 39.00 43 Sałata MS Batory z krewetkami Krewetki z grilla na liściach mieszanych sałat. Receptura pochodzi z oryginalnej Karty Dań polskiego transatlantyka MS Batory, który pływał po morzach i oceanach w latach 1936 - 1969 39.00

Ryby

46a Kociołek rybny z krewetkami Ryby sezonowe w sosie borowikowym serwowane z pierogami nadziewanymi soczewicą 59.00 47a Sandacz w pergaminie Pieczony w pergaminie delikatny filet sandacza, z warzywami, podawany w towarzystwie sosu rakowego i kruchej babeczki wypełnionej warzywnym ragout. receptura otrzymana od Pani Niny Andrycz – legendy warszawskiego teatru i żony PRL-owskiego Premiera Józefa Cyrankiewicza. 69.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

50 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 69.00 51 Polędwiczki wieprzowe I-go Sekretarza Grillowane na ruszcie polędwiczki wieprzowe, zapiekane w piecu z cukinią, prażonymi pestkami dyni i serem feta, w kremowym sosie ze świeżej bazylii 48.00 52 Jagnięcina Lenina - Poronin 1913 Siekane kotleciki z podhalańskiej jagnięciny, grillowane pod kozim serem, z szalotkami confit, prażonymi jabłkami i sosem rozmarynowym. Receptura pozyskana dzięki uprzejmości rodziny Gut-Mostowych z Poronina, w karczmie których W.I. Lenin wielokrotnie gościł w latach 1913-1914 55.00 53 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury 49.00 54 Zrazy z dzika a la Tito Polędwica z dzika marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów. Popisowe danie Marszałka Josipa Broz Tito, które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej, gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany titówką 55.00 56 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z ziemniakami zasmażanymi z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem, zestawem sosów oraz domowymi marynatami 69.00 57 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 79.00 58 Ragout z królika Biała trufla, borowiki, suszone pomidory 49.00 59 Sezonowany stek z Angusa Serwowany z masłem ostrygowym i pikantnym sosem z czerwonego wina 95.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

60 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 39.00 61 Kotlet De Volaille Zawijana pierś kurczaka, nadziewana pieczarkami, siekaną pietruszką, masłem i serem Mimolette 39.00

Dodatki

65 Kosz chleba naszego wypieku Z masłem 6.00 66 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 14.00 67 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 11.00 68 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 8.00 69 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 8.00 70 Ziemniaki tłuczone ze skwarkami Ziemniaki tłuczone ze skwarkami 11.00 72 Ryż biały z dodatkiem dzikiego Ryż biały z dodatkiem dzikiego 8.00 74 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 12.00 75 Warzywa grillowane Warzywa grillowane 12.00 76 Bukiet surówek Bukiet surówek 10.00 77 Mizeria Mizeria 10.00 78 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 9.00 79 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 9.00 80 Frytki nowość Frytki 10.00 81 Kasza gryczana okraszona skwarkami nowość Kasza gryczana okraszona skwarkami 8.00 82 Ogórek kiszony Ogórek kiszony 7.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

84 Bombonierka Czekoladowa bombka wypełniona aksamitnym kremem pigwowo – waniliowym 24.00 86 Torcik Black & White Duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany z konfiturą z leśnych jagód i świeżymi owocami 22.00 87 Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 26.00 88 Tort bezowy Gwiazda Fidela - w całości (8 porcji) – oferta specjalna! 149.00

Desery - Dla Proletariatu

90 Szarlotka Złota polska jesień Wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta, podawana ze świeżymi owocami 23.00 91 Sernik Tradycyjny Pieczony w ceramicznym piecu, wyrabiany przez naszego Cukiernika, z białego wiejskiego sera i śmietany, z dodatkiem rodzynków i suszonej skórki pomarańczy 19.00

Menu dla dzieci

100 Rosołek z kurczakiem - dla dzieci I naszym domowym makaronem 8.00 101 Pomidorowa - dla dzieci Z makaronem jak u babci 8.00 102 Polędwiczki kurczaka duszone z marchewką - dla dzieci Podane z domowymi kopytkami 15.00 103 Panierowane polędwiczki kurczaka - dla dzieci Z frytkami i surówką 15.00 104 Kotlecik schabowy - dla dzieci Z mizerią i frytkami 15.00 105 Spaghetti z sosem bolońskim - dla dzieci Spaghetti z sosem bolońskim 15.00 106 Pierogi Małego Prosiaczka z mięsem - dla dzieci Pierogi Małego Prosiaczka z mięsem 12.00 107 Pierogi Małego Prosiaczka z kapustą i grzybami - dla dzieci Pierogi Małego Prosiaczka z kapustą i grzybami 12.00 108 Pierogi Małego Prosiaczka ruskie - dla dzieci Pierogi Małego Prosiaczka ruskie 12.00 109 Pierogi Małego Prosiaczka z serem na słodko - dla dzieci Pierogi Małego Prosiaczka z serem na słodko 12.00 110 Leniwe pierogi - dla dzieci Z tartą bułką i owocami 10.00 111 Domowa szarlotka - dla dzieci Z migdałową kruszonką 10.00 112 Aksamitny sernik - dla dzieci Aksamitny sernik 10.00 113 Wyborny Torcik Black & White - dla dzieci Wyborny Torcik Black & White 10.00