Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Polska

Folk Gospoda

Przystawki Zimne

1 Smalec z kaczką i naturalną galaretką kolagenową Przygotowany według naszej autorskiej receptury, podawany z wiejskim chlebem, kiszonym ogórkiem i krążkami czerwonej cebuli 18.00 2 Śledź Św. Wawrzyńca na 2 sposoby śledź bałtycki marynowany w oleju Św. Wawrzyńca, podawany z gotowanymi ziemniakami- z leśnymi grzybami, suszoną śliwką i rozmarynem- z siekaną białą cebulą i koprem 29.00 3 Pasztet z dziczyzny - nasz specjał Pieczony z jałowcem i rozmarynem, podawany z marynowanymi leśnymi grzybami, tartym chrzanem, ogórkami, chlebem naszego wypieku i masłem Folk Gospoda 33.00 4 Tatar z najlepszej polskiej polędwicy wołowej Serwowany z wyborem tradycyjnych dodatków: marynowane podgrzybki, kiszony ogórek, cebula, pieczywem 39.00 5 Tatar z awokado i pomidora Z rukolą, kaparami, płatkami sera Grana Padano, grzanką czosnkową i winegretem balsamicznym 31.00 6 Deska pieczonych mięs i wędlin (dla 2 osób) Naszego wypieku karczek, schab, boczek i pasztet z dziczyzny oraz kindziuk, dojrzewająca pikantna kiełbasa, kiełbasa polska wędzona, wędzona pasztetowa, smalec z kaczką, marynaty, tarty chrzan, ogórki kiszone z Hajnówki, sos chrzanowo-żurawinowy 69.00 7 Deska polskich serów zagrodowych ( dla 2 osób ) Wybór najlepszych serów z różnych regionów Polski: Warmia i Mazury, Podlasie, Mazowsze, Podkarpacie i Kaszuby podawane z miodem malinowo – żurawinowym naszego wyrobu 59.00

Przystawki Ciepłe

8 Pieczony polski camembert Nadziewany boczniakami i orzechami, podawany z dziką rukolą i marynowana pigwą 33.00 9 Grillowane kiełbaski z dziczyzną wyrabiane ręcznie wg naszej receptury Wolno pieczone na ruszcie, podawane z konfiturą cebulową, tartym chrzanem, musztardą gorczycową i kromką wiejskiego chleba naszego wypieku 39.00 9a Vege Spatzle Nasze znakomite kluski regionalne przyrządzone z boczniakami, natką pietruszki i kruszonym pieprzem 28.00 9b Krewetki z żeliwnej patelni W sosie winno-maślanym, z płatkami czosnku, pikantną czuszką, natką pietruszki chrupiącymi grzankami 44.00 10 Deska zakąsek gorących dla 2 osób Polędwiczki z kurczaka, pieczone kabanosy, śliwka zawijana w plastry wędzonego boczku, biała kiełbasa majerankowo-czosnkowa, zapiekany ser ze swojską wędzonką, krążki cebulowe, wybór sosów 69.00 11 Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką (5 szt.) Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką 29.00 12 Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (5 szt.) Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami 29.00 13 Pierogi z mięsem i skwarkami (5 szt.) Pierogi z mięsem i skwarkami 29.00 14 Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (5 szt.) W sosie serowym, z liśćmi rukoli 32.00 15 Pierogi z pikantną podhalańską jagnięciną (5 szt.) I sosem grzybowym 34.00 17 Kubek barszczu Idealny do pierogów 10.00 18 Kubek rosołu Idealny do pierogów 10.00

Sałaty

19 Sałata ogrodowa Mieszane sałaty i warzywa sezonowe skropione balsamicznym vinaigrette 22.00 20 Grillowana sałata rzymska z kozim serem Podawana z konfitowaną ciecierzycą, chrupiącymi grzankami i autorskim pesto z jarmużu 31.00 21 Sałata Cezar z grillowanymi polędwiczkami kurczaka Krucha rzymska sałata, sos Cezar, ser Grana Padano i chrupiące grzanki 33.00 24 Sałata z awokado i serem feta Marynowany ser feta , komosa ryżowa , koper włoski, awokado, granat, sos miodowo- musztardowy 29.00

Zupy

26 Rosół warzony na wiejskiej kurze Z makaronem domowym własnego wyrobu, kawałkiem piersi kurczaka i marchewką 16.00 27 Barszcz czerwony z pasztecikiem grzybowym Gotowany z dodatkiem suszonych podgrzybków i jabłek Antonówka, podawany z rumianym pasztecikiem nadziewanym kapustą i grzybami 21.00 28 Żur gospodziany z jajem i białą kiełbasą Warzony na prawdziwkach i wiejskiej wędzonce, doprawiany tartym chrzanem i pachnącym majerankiem 23.00 29 Grzybowa 3 grzyby - nasza specjalność Aromatyczny wywar z grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki) z makaronem własnego wyrobu 24.00

Dania Główne

31 Żeberka wieprzowe z pieca (750 g) Zacna porcja marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber z ziemniakami po polsku i sosem gorczycowym 67.00 32 Tarta wegetariańska Z warzywami sezonowymi, serem i selekcją sosów 36.00 33 Tradycyjny schabowy po polsku Rumiany i soczysty, podawany z domową mizerią 38.00 34 Folkburger Siekany befsztyk z soczystej, selekcjonowanej wołowiny z pomidorem, cebulą, ogórkiem kiszonym z Hajnówki i serem Cheddar, doprawiony musztardą i ziołami, podawany w bułce naszego wypieku z gospodzianymi frytkami 44.00 36 Placek zbójnicki Chrupiący placek ziemniaczany z wołowiną duszoną na czerwonym winie, zapiekany pod wędzonym serem Oscypek od Pana Józefa z Rabki 49.00 37 Golonka z pieca Rumiana i pachnąca, pieczona w glazurze miodowo-piwnej,  podawana na kapuście z grochem, z tartym chrzanem i musztardą 47.00 39 Stek z jelenia - najlepsza polska dziczyzna Podany ze szpatzlami smażonymi z boczniakami oraz sosem myśliwskim 102.00 40 Gicz jagnięca Giacomo Casanovy 12 godzin duszona w ziołach i czosnku, podana ze spatzlami smażonymi z bocznikami oraz sosem żubrówkowym, trawą żubrową i zielonym pieprzem 79.00 41 Kaczka ala Hrabia Branicki Konfitowane udka kaczki z kluskami śląskimi, jabłkiem pieczonym z żurawiną oraz sosem jarzębinowym 73.00 42 Stek z polędwicy Charolaise Z najlepszej polskiej sezonowanej wołowiny, podawany z sosem z leśnych grzybów i koniakowo – pieprzowym 75.00

Ryby

49 Sandacz mazurski z grilla Podawany z plackami ziemniaczanymi, sosem borowikowym, fenkułem, trybulą i suszonymi pomidorami 59.00

Dodatki

52 Koszyk wiejskiego chleba z masłem Folk Gospoda Chrupiący chleb naszego wypieku oraz masło, które wyrabiamy sami tradycyjną metodą, na prawdziwej wiejskiej śmietanie, bez konserwantów i ulepszaczy 8.00 53 Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku 25.00 54 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 8.00 55 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 7.00 56 Vege szpatzle smażone z boczniakami Vege szpatzle smażone z boczniakami 16.00 57 Ryż brązowy Ryż brązowy 10.00 58 Frytki gospodziane Frytki gospodziane 8.00 59 Kasza gryczana Kasza gryczana 7.00 60 Grzanki z autorskim pesto z jarmużu Grzanki z autorskim pesto z jarmużu 16.00 61 Tarta z warzywami Tarta z warzywami 18.00 62 Kopytka domowe Kopytka domowe 10.00 63 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 9.00 64 Sezonowe warzywa na parze Warzywa na parze 12.00 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 9.00 66 Bukiet surówek Bukiet surówek 10.00 67 Mizeria Mizeria 10.00

Desery

70 Domowa szarlotka z kruszonką Podana z musem jabłkowym z dodatkiem hibiskusa i herbaty Earl Grey 21.00 71 Aksamitny sernik z białą czekoladą Na kruchym spodzie, podany z sosem czekoladowym 24.00 72 Czekoladowy torcik Folk Gospoda Na sosie z polskich malin, podlewany likierem malinowym 22.00 73 Tort „Warszawski Manhattan” Dwadzieścia pięter hitowej kajmakowo - czekoladowej słodyczy, przekładanej kruchym biszkoptem 24.00

Karta Małego Smakosza

75 Domowy rosołek - dla dzieci Z bajkowym makaronem, kurczakiem i marchewką 6.00 76 Pomidorowa „Tadka Niejadka” - dla dzieci Z domowym makaronem i natką pietruszki 6.00 77 Makaron penne z sosem bolońskim - dla dzieci I serem Grana Padano 17.00 78 Mini Folk Burger - dla dzieci Bułka naszego wypieku z panierowaną w płatkach kukurydzianych piersią kurczaka, pomidorem, świeżym ogórkiem, serem i sałatą, doprawiony ketchupem i majonezem, podawany z frytkami 17.00 79 Mini schabowy - dla dzieci Z ziemniaczkami z wody i surówką z marchewki 17.00 80 Pierożki z owocami - dla dzieci Pierożki z owocami 15.00 81 Szarlotka - dla dzieci 9.00