Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Grecka

Meltemi

Przekąski Zimne

1 Tzatziki Jogurt z czosnkiem i świeżym ogórkiem 16.00 2 Taramosalata Pasta z ikry dorsza 16.00 3 Melitzanosalata Krem z bakłażanów z orzechami 18.00 4 Fava Krem z grochu i oliwy 18.00 4a Pasta elias Pasta z oliwek Kalamata z migdałami, czosnkiem i anchois 18.00 5 Humus Mus z cieciorki i pasty sezamowej z czerwoną cebulą i oliwkami 18.00 6 Asterias Wybór musów greckich 28.00 6a Pantzaria Salatka z marynowanych buraków 13.00 7 Arnaki tou chef Plasterki pieczonej jagnięciny z pomidorem i pikantnym musem z serów i papryki 28.00 8 Oktapodi xidato (przystawka zimna) Carpaccio z ośmiornicy 36.00 10 Pikilia Wybór przekąsek zimnych dla 2 osób 48.00 11 Pita grecka I masło czosnkowe 6.00

Przekąski Gorące

19 Kolokithokeftedes Placuszki z cukini i fety doprawiane koperkiem z aromatycznym sosem jogurtowym 24.00 20 Spanakotyropitakia Pierożki ze szpinakiem,fetą i koperkiem 24.00 22 Pita me melitzana ke feta Prawdziwa grecka pita zapiekana z pomidorami, bakłażanem i serami 28.00 23 Dolmadakia Liście winogron faszerowane ryżem i jagnięciną 26.00 24 Sutzukakia giaourtlou Paluszki z mięsa mielonego z sosem jogurtowym 24.00 26 Haloumi tiganito Smażony ser haloumi podawany z pitą, pomidorami i rukolą 29.00 27 Garides saganaki Krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą i czosnkiem 32.00 28 Kalamaria tiganita Smażone kalmary 27.00 30 Oktapodi scharas I (przystawka gorąca) Ośmiornica z grilla z oliwą, cytryną i ziołami 38.00 32 Zesti mezedes Wybór gorących przekąsek dla 2 osób: feta w migdałach pierożki ze szpinakiem i fetą placuszki z cukini i fety kalmary smażone krewetki w cieście smażone szprotki tzatziki 58.00

Sałatki

12 Horiatiki Sałatka wiejska 24.00 13 Salata me spanaki Sałatka ze szpinaku z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i sezamem 24.00 14 Prasini me arni Mieszane sałaty z plasterkami pieczonej jagnięciny, serem kefalotyri i suszonymi pomidorami 29.00 15 Roka me katsikisio tyri Rukola z buraczkami i kozim serem na gorąco 26.00

Zupy

16 Soupa spanaki Zupa ze szpinaku i fety 18.00 17 Kotosoupa avgolemono Zupa z kurczaka z warzywami i sokiem z cytryn 18.00

Ryby i Owoce Morza

35a Bakaliaros furnu Filet z dorsza pieczony w świeżych ziołach 58.00 36 Garides me ouzo Krewetki doprawiane ouzo i czosnkiem 59.00 37 Oktapodi scharas II (danie główne) Ośmiornica z grilla 67.00 38 Piatela Thalassinon Półmisek ryb i owoców morza dla 2 osób 129.00

Dania Główne

Dania serwowane są z makaronem orzo lub ziemniakami opiekanymi

39 Musaka Zapiekanka z bakłażanów i mięsa w pomidorach pod beszamelem 39.00 39a Melitzanes imam Faszerowany bakłażan zapiekamy z serem feta 36.00 39b Lachanika stifado Warzywa sezonowe duszone w pomidorach z cynamonem 38.00 40 Arni giuvetsi Jagnięcina zapiekana z greckim makaronem kritharaki 44.00 41 Arnaki me giaourti Jagnięcina z bakłażanami w sosie jogurtowym 48.00 42 Arni frikase Jagnięcina duszona z rzymską sałatą w kremowym sosie cytrynowym 57.00 43 Paidakia Grillowane kotleciki jagnięce z kostką 58.00 46 Souvlaki hirino Szaszłyk z wieprzowiny 39.00 47 Psaronefri me maratho ke ouzo Polędwiczki wieprzowe z sosem z kopru włoskiego i ouzo 46.00 48 Kotopoulo me haloumi Pierś kurczaka faszerowana serem haloumi i suszonymi pomidorami 43.00 49 Fileto vodino me metaxa Eskalopki z polędwicy wołow w sosie z Metaxy i czerwonego pieprzu 58.00 50 Mix grill Półmisek mięs z grilla dla 2 osób 115.00

Desery

51 Kataifi Ciastko z anielskich włosów nadziewane migdałami i orzechami 16.00 52 Gianniotiko Greckie ciastko nadziewane migdałami i orzechami 16.00 54 Mus sokolata Mus czekoladowy ze śliwkami duszonymi w brandy 17.00 55a Omichli Bezowe płatki z kremem mascarpone i musem owocowym 18.00 56 Nirwana Ciasto z serka mascarpone, sezamków i karmelu 19.00