Lunch Dostępny od poniedziałku do piątku 12:00 - 15:00 L1 LUNCH - Manitaria Ragu Zapiekanka z pieczarek i pęczaku z pomidorami, cukinią oraz serem Halloumi 42.00 L2 LUNCH - Mix Grill Tradycyjny souvlaki 2 szt.(do wyboru) z kurczaka lub wieprzowiny, podawane ze ziemniakami Meze i pitą 42.00 L3 LUNCH - Hirino Bekri Długo marynowana wieprzowina duszona z grzybami oraz papryką oraz serem Graviera w winie. Podawana z maślanym ryżem 42.00 L4 LUNCH - Kalamaria Tiganita Smażone kalmary serwowane z kritharoto 42.00 L5 LUNCH - Kokkino Psaro Filet z Karmazyna podawany z ryżem na warzywnym sosie Speciota na bazie pomidora, cebuli, selera naciowego i marchwi 42.00 L6 LUNCH - Bifteki Scharas Soczysty mielony befsztyk wołowo-wieprzowy, podawany z grillowanymi serem Halloumi i pomidorem oraz frytkami z tzatzikami 42.00 L7 LUNCH - Makaronada Lahanikon Makaron z warzywami, czarnymi oliwkami, miętą wykończona gorącym musem z sera Feta 42.00 Szef Kuchni Poleca S1 Bugiurdi Manitari Grzyby Portobello z pieca nadziewane kilkoma gatunkami sera oraz ziołami. 42.00 S2 Fileto Lavraki Smażony filet z labraksa morskiego, podawany z bukietem warzyw oraz chutney z mango. 89.00 S3 Fileto Wuwalisio Grillowana polędwica z bawoła z Kerkinis Serron, podawana z kwiatami dzikiego brokuła, pomidorkami koktajlowymi oraz fenkułem. 135.00 S4 Steak Moscharisio Grillowany stek cielęcy serwowany z orzotto z halloumi. 128.00 Przystawki Zimne 1 Tzatziki Dip jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem. 25.00 2 Fava Santorinis Pasta z grochu z oliwą z oliwek aromatyzowaną szczypiorkiem. 26.00 3 Elies Mix greckich oliwek. 24.00 4 Feta z oliwą i oregano Grecki ser Feta z oliwą z oliwek extra virgin i oregano. 32.00 5 Melitzanosalata Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi, serem feta, aromatycznymi ziołami, czosnkiem oraz oliwą z oliwek 28.00 6 Tirokafteri Pikantna pasta na bazie sera feta, jogurtu greckiego oraz pikantnej papryki. 30.00 7 Dakos Tradycyjny suchar Dakos z Krety z kruszoną fetą, oliwkami, pomidorami i ziołami. 36.00 8 Oktapodosalata Orzeźwiająca sałatka z ośmiornicy z papryką, pietruszką i grillowaną pitą. 46.00 9 Pikilia Ilias Zestaw tradycyjnego domowego sosu tzatziki, fava santorini i sałatki z ośmiornicą i papryką. 59.00 10 Gavros Ksidatos Pyszne filety anchovy w occie z czosnkiem i pietruszką, podawane z pitą. 35.00 Ciepłe Przekąski 15 Kolokithaka tiganita Chipsy z cukinii na kruszonce z oliwek. Podawane z tzatziki. 35.00 16 Dolmades Marynowane liście winorośli faszerowane aromatycznym ryżem oraz mięsem wołowo-wieprzowym, powoli duszone z dodatkiem cytryny. Podawane z aksamitnym jogurtem. 37.00 17 Patates Meze Domowe, smażone ziemniaczki w mundurkach z musem z fety. 21.00 18 Spanakotiropitakia Pieczone pierożki z ciasta filo z duszonym szpinakiem, porem, cebulką i serem feta. 36.00 19 Pita Grillowana grecka pita. 10.00 20 Halloumi Grillowany ser Halloumi podawany z pastą z czarnych oliwek 36.00 21 Graviera Kritis Saganaki Smażony kreteński ser Graviera na kruszonce z oliwek oraz chutney z mango. 39.00 22 Piperia Florinis Papryka Florinis nadziewana serem feta, zapiekana w piecu. 38.00 23 Feta Tiganiti Ser feta ze świeżym tymiankiem, owinięty w ciasto filo, podawany z miodem i sezamem. 37.00 Dania Główne 25 Souvlaki z wieprzowiny Soczysta wieprzowina z grilla, doprawione po grecku. Podawane z ziemniaczkami, cukinią, grillowaną pitą oraz tzatziki. 59.00 26 Souvlaki z kurczaka Soczyste mięso kurczaka z grilla, doprawione po grecku. Podawane z ziemniaczkami, cukinią, grillowaną pitą oraz tzatziki. 59.00 27 Musaka Grecka Musaka - zapiekane ziemniaki, cukinia, bakłażan i mięso wołowo-wieprzowe z beszamelem i serem graviera. Podawana na sosie pomidorowym z pokruszoną fetą. 58.00 28 Gyros hirinos Marynowane mięso wieprzowe z rożna, podawane z pitą, ziemniaczkami z musem z fety, cebulą i tzatzikami. 58.00 29 Gyros Metaxa Marynowane mięso wieprzowe z rożna, zapiekane z ziemniaczkami, fetą i sosem Metaxa. 69.00 30 Bifteki Mielony befsztyk wołowo-wieprzowy z grilla, nadziewany fetą. Podawany z zapiekanym puree i kalafiorem romensco. 61.00 31 Paidakia Grillowany comber jagnięcy z kwiatami dzikiego brokuła, risotto z grzybami i masłem czosnkowym. 135.00 32 Bifteki Mavru Hiru Befsztyk z czarnego wieprza z olimpijskich stoków, z ziemniakami z musem z fety i grillowanymi warzywami. 67.00 Dania Rybne i Owoce Morza 35 Kalamaria Tiganita Chrupiące kalmary podawane ze smażonymi ziemniaczkami, cukinią, kalafiorem romanesco oraz tzatzikami. 59.00 36 Stek z Tuńczyka Grillowany stek z tuńczyka podawany z grillowanymi warzywami oraz kalafiorem romanesco. 77.00 37 Garides sto fourno Kreweteki 5szt. (rozmiar 16/20) zapiekanych w sosie pomidorowym z warzywami, aromatyzowanych ouzo i oprószonych fetą. 75.00 38 Tsipura Świeża dorada z grilla serwowana z ciepłą sałatką ziemniaczaną i kalafiorem romanesco. 89.00 39 Garides Vasilikies Krewetki królewskie 4szt. (rozmiar 8/12), grillowane, podawane z carnaroli risotto z grzybami. 98.00 40 Ochtapodi Grillowana ośmiornica serwowana z karmelizowaną cebulką, kruszonką z czarnych oliwek oraz favą z Santorini. 109.00 41 Pappardele Meditteranea Klasyczny, szpinakowy makaron pappardelle z krewetkami i małżami w sosie pomidorowym z czosnkiem i ziołami. 69.00 42 Thalasina Meze Chrupiące kalmary i krewetki, podane ze smażonymi ziemniakami i cukinią oraz risotto z grzybami. 69.00 Grecki Street Food 45 Gyros Pita Marynowane, wolno opiekane mięso wieprzowe, zawijane w grillowaną pitę z pomidorem, cebulą, ziemniakami w mundurkach i tzatzikami. 36.00 46 Pita Suvlaki z wieprzowiny Soczyste aromatyczne mięso z grilla w postaci szaszłyka z wieprzowiny, zawijany w grillowaną pitę z pomidorem, cebulą, ziemniakami w mundurkach i tzatzikami. 36.00 47 Pita Suvlaki z kurczaka Soczyste aromatyczne mięso z grilla w postaci szaszłyka z kurczaka, zawijany w grillowaną grecką pitę z pomidorem, cebulą, ziemniakami w mundurkach oraz tzatziki. 36.00 48 Wege Pita Halloumi Grillowany ser halloumi i warzywa w picie z pomidorem, cebulą, ziemniakami w mundurkach i tzatzikami. 36.00 49 Pita Bifteki Grillowane mięso wołowo-wieprzowe (150g) w picie z pomidorem, cebulą, smażonymi ziemniakami i tzatzikami. 42.00 50 Pita Kraken Grillowana ośmiornica w picie z tzatzikami, warzywami z grilla i smażonymi ziemniakami. 52.00 51 Skepasti Gyros Zapiekane mięso wieprzowe z serem feta i gouda, pomidorami, cebulą i tzatzikami. Duża porcja – na duży głód lub dla 2 osób 65.00 52 Skepasti Bifteki Grillowany befsztyk wołowo-wieprzowy zapiekany z serem, karmelizowaną cebulką, pomidorem i papryką Florinis. Duża porcja – na duży głód lub dla 2 osób. 69.00 53 Skepasti Halloumi Grillowany ser halloumi zapiekany z chrupiącymi warzywami i karmelizowaną cebulką. Duża porcja – na duży głód lub dla 2 osób. 65.00 Menu MEZE 55 Meze 1 - średnie Średni zestaw polecamy dla 2osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą: - Mix greckich oliwek - Tzatziki- Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki),- Fava- Melitzanosalata- Horiatiki (sałatka grecka)- Dolmades (liście winorośli faszerowane ryżem i mięsem)- Ziemniaczki Meze (smażone ziemniaczki z musem z sera feta)-Grillowane halloumi- Pita 148.00 55a Meze 1 - duże Duży zestaw polecamy dla 4osób.Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą: - Mix greckich oliwek - Tzatziki- Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki),- Fava- Melitzanosalata- Horiatiki (sałatka grecka)- Dolmades (liście winorośli faszerowane ryżem i mięsem)- Ziemniaczki Meze (smażone ziemniaczki z musem z sera feta)- Grillowane halloumi- Pita 285.00 56 Meze 2 - średnie Średni zestaw polecamy dla 2osób.Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą:- Gyros wieprzowy- Suvlaki (szaszłyk z kurczaka oraz wieprzowiny)- Ziemniaczki Meze (smażone ziemniaczki z musem z sera feta) - Tzatziki- Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki) - Melitzanosalata - Kritharoto z halloumi - Horiatiki (sałatka grecka)- Pita 215.00 56a Meze 2 - duże Duży zestaw polecamy dla 4osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą:- Gyros wieprzowy- Suvlaki (szaszłyk z kurczaka oraz wieprzowiny)- Ziemniaczki Meze (smażone ziemniaczki z musem z sera feta) - Tzatziki- Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki) - Melitzanosalata - Kritharoto z halloumi - Horiatiki (sałatka grecka)- Pita 375.00 57 Meze 3 - średnie Średni zestaw polecamy dla 2osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą: - Musaka- Gyros Metaxa (zapiekany w autorskim sosie Metaxa z warzywami)- Halloumi (grillowany ser)- Mix greckich oliwek- Tzatziki- Tirokafteri (pasta z sera feta i czerwonej papryki)- Horiatki (sałatka grecka)- Risotto z dzikimi grzybami- Kritharoto z halloumi- Pita 225.00 57a Meze 3 - duże Duży zestaw polecamy dla 4osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą: - Musaka- Gyros Metaxa (zapiekany w autorskim sosie Metaxa z warzywami)- Halloumi (grillowany ser)- Mix greckich oliwek- Tzatziki- Tirokafteri (pasta z sera feta i czerwonej papryki)- Horiatki (sałatka grecka)- Risotto z dzikimi grzybami- Kritharoto z halloumi- Pita 395.00 58 Meze 4 - średnie Średni zestaw polecamy dla 2osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą:- Krewetki- Małże- Klamary- Stek z Tuńczyka- Tzatziki- Fava (pasta z grochu)- Sałata z oliwą szczypiorkową- Risotto z owocami morza- Dzikie brokuły 270.00 58a Meze 4 - duże Duży zestaw polecamy dla 4osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą:- Krewetki- Małże- Klamary- Stek z Tuńczyka- Tzatziki- Fava (pasta z grochu)- Sałata z oliwą szczypiorkową- Risotto z owocami morza- Dzikie brokuły 475.00 59 Meze 5 Special by Teo - średnie Średni zestaw polecamy dla 2osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą:- Bifteki z czarnego wieprza z olimpijskich stoków- Polędwica bawola z Kerkinis Serron- Paidakia (comber jagnięcy)- Tzatziki- Melitzanosalata- Feta zapiekana w cieście filo- Smażone ziemniaczki-Sałatka Meze (mix sałat, halloumi, granat, orzechy, dressing ogrodowy)- Pita 290.00 59a Meze 5 Special by Teo - duże Duży zestaw polecamy dla 4osób. Zestaw greckich przekąsek i dań, w skład którego wchodzą: - Bifteki z czarnego wieprza z olimpijskich stoków- Polędwica bawola z Kerkinis Serron- Paidakia (comber jagnięcy)- Tzatziki- Melitzanosalata- Feta zapiekana w cieście filo- Smażone ziemniaczki-Sałatka Meze (mix sałat, halloumi, granat, orzechy, dressing ogrodowy)- Pita 560.00 Zupy 60 Fakes Zupa z soczewicy z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. 28.00 61 Giuvarlakia Zupa na bazie sosu avgolemono z greckimi klopsikami. 34.00 62 Psarosupa Zupa rybna na bazie kremu z białych warzyw z kawałkami ryby i owocami morza. 55.00 Dania Wege 65 Briam Pieczone warzywa (bakłażan, cukinia, pomidor, cebula, czosnek, papryka, ziemniaki) w sosie winno-pomidorowym z tymiankiem i oregano, oprószone fetą.(opcjonalnie dla wegan bez sera) 49.00 66 Musaka wegetariańska Warzywna wersja musaki: zapiekane warzywa z serem i beszamelem, podawane na sosie ze świeżych pomidorów. 49.00 67 Kritharotto Halloumi Makaron orzo z duszonymi warzywami w aromatycznym sosie, podawany z serem halloumi. 49.00 68 Farfale Spanaki Makaron farfale z duszonym szpinakiem w aromatycznym sosie z ziołami, podawany z serem feta. 49.00 Sałatki 70 Horiatiki Sałatka grecka z fetą, pomidorami, cebulą, ogórkiem, oliwkami, papryką. 42.00 71 Prasini Halloumi Świeża zielona sałatka z orzechami, grillowanym halloumi, granatem i ziołowym dressingiem. 38.00 Desery 73 Baklava Ciasto filo z chrupiącymi orzechami włoskimi, w syropie miodowo-cytrusowym. 32.00 74 Profiterol Delikatny ptyś zatopiony w kremie czekoladowym. 32.00 75 Galaktobureko Krem waniliowy z pistacjową pastą z Aeginy i ciastem filo, pod glazurą słodkiego syropu. 32.00 76 Portokalopita Pomarańczowe ciasto filo o wilgotnej i puszystej konsystencji. 28.00