Restauracja Libańska
Amar Beirut
u. Żelazna 51, Fabryka Norblina
Godziny przyjmowania zamówień
Właściciele restauracji, pasjonaci gotowania z ponad 30-letnim stażem, wybrali na swój nowy dom Polskę i bogate dziedzictwo Fabryki Norblina. Nazwa restauracji, która przetłumaczona na język polski oznacza „księżyc Bejrutu”, została wybrana w hołdzie wielkim libańskim luminarzom, takim jak Sabah i bracia Rahbani.
Zestaw specjalny
- Halloumi Quinoa Kale Salad – ser halloumi, czerwona i biała quinoa, jarmuż, orzechy włoskie, granat, sos balsamiczny.
- Fattouch – sałata rzymska, pomidor, ogórek, rzodkiewka, rukola, liście mięty, zielone liście tymianku, portulaka, chrupiący chleb. Dressing z melasy granatu, cytryny i oliwy z oliwek.
- Hummus – pasta z ciecierzycy i tahini, oliwa z oliwek.
- Tahini Fish – grillowana ryba, tahini, smażona cebula, chrupiąca pita.
- Chanklish – suszony ser, pomidor, pietruszka i oliwa z oliwek.
- Moutabal Batenjen – pieczony bakłażan z tahini i oliwą z oliwek.
FORN libański chleb z pieca:
- Hot Pita – świeża pita Libańska.
- Mini Cheese Manouche – mini chlebek z manouche z serem.
- Mini Zaatar Manouche – mini zaatar manouche.
MEZZA NA CIEPŁO:
- Falafel – falafel, sos tahini i warzywa sezonowe.
- Batata Harra – smażone kostki ziemniaków z kolendrą, czosnkiem i papryką.
- Kebbeh – smażone kulki mięsne z bulgurem, nadziewane mieloną wołowiną.
- Cheesy Puff – smażone ciasto filo nadziewane serem i ziołami.
- Sambousek – smażone Libańskie pierożki z mieloną wołowiną i cebulą.
DANIA GŁÓWNE:
- Oriental rice with meat – gotowany ryż z kurczakiem LUB pieczonym udźcem jagnięcym, przyprawami, orzechami i sosem orientalnym.
- Sayadiyeh Fish - gotowany ryż z przyprawami, grillowana dorada, sos sayadiyeh.
DESERY:
- Baklawa Mix – baklawa z mielonymi pistacjami, orzechami włoskimi, migdałami i syropem różanym.
- Karabij – ciasteczka z semoliny z nadzieniem pistacjowym, słodki biały krem znany jako Natef 395.00
SAŁATKI
MEZZA NA ZIMNO
MEZZA NA CIEPŁO
FORN - libański chleb z pieca
Składniki poniz?ej serwujemy na naszym s?wiez?o upieczonym chlebie.