Restauracja Tajska

Basil & Lime

ul. Puławska 27

BASIL & LIME to projekt oparty na koncepcji nowoczesnej restauracji z autentyczną kuchnią tajską, czyli restauracji tajskiej XXI w. Połączenie nowoczesności i autentyczności ma być zauważalne dla Gości w każdym aspekcie: od wystroju wnętrza po sposób serwowania dań i obsługę. Niezmienny pozostaje unikalny smak potraw kuchni tajskiej i to właśnie oryginalny tradycyjny smak, zgodny z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie jest najlepszą wizytówką B&L.
BASIL & LIME jest jedną z zaledwie trzech restauracji w Polsce uhonorowanych certyfikatem THAI SELECT - znakiem jakości przyznawanym najlepszym restauracjom tajskim na świecie. Jest też najmłodszą restauracją w tym gronie. Dla odwiedzających BASIL & LIME nie tylko gwarantuje to niezapomniane wrażenia smakowe, ale przede wszystkim autentyczność serwowanych potraw. BASIL & LIME została też wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016 i 2017.
Szefem kuchni i właścicielem B&L jest rodowity Taj - Thanawat Na Nagara (znany także jako „Szef Big”) z ponad 20-letnim doświadczeniem jako szef kuchni, oraz jako trener kuchni tajskiej w Polsce i za granicą.

Przystawki

dodaj usuń 1 Talerz Przekąsek dla Dwojga Wybrane przystawki - Chrupiące pierożki wonton z nadzieniem z krewetek i wieprzowiny, kalmary w chrupiącym cieście z płatków kokosowych, grillowane szaszłyki z marynowanej piersi kurczaka, pierożki Dim Sum na parze z nadzieniem z krewetek, kurczaka i kolendry, oraz krewetki tygrysie w chrupiącej otoczce z ciasta tempura. Podawane z trzema dipami – orzechowym z curry, słodkim chili i imbirowo-sojowym 0 53.00 dodaj usuń 2 Dim Sum Ręcznie lepione pierożki z cienkiego ciasta, gotowane na parze z nadzieniem z krewetek, kurczaka i kolendry. Podawane z dipem imbirowo-sojowym z sezamem. 0 25.00 dodaj usuń 3 Gai Pad Nam Prik Pao - Specjalność Basil & Lime Kawałki kurczaka z zieloną papryką, marchewką, pastą chili, tajską bazylią i sokiem z limonki, podawane z łódkami z chrupiącego ciasta wonton 0 23.00 dodaj usuń 4 Gai Satay GF Grillowane szaszłyki z marynowanej piersi kurczaka. Podawane z dwoma dipami – orzechowym z curry i słodkim ze świeżego ogórka. 0 21.00 dodaj usuń 5 Goong Sauce Ma Kham Krewetki tygrysie w tamaryndowym sosie z czerwonego wina na maśle 0 29.00 dodaj usuń 6 Pla Meuk Maprao Grob Chrupiące kalmary w cieście z płatków kokosowych, podawane z dipem z chili. 0 21.00

Sałatki

dodaj usuń 15 Yum Ruam Mitr Talae GF Owoce morza (krewetki tygrysie, kalmary, małże) w pikantnym sosie imbirowym, z pomidorkami koktajlowymi, świeżym chili, tajską bazylią, świeżym imbirem, selerem naciowym i kolendrą. 0 37.00 dodaj usuń 16 Yum Neau Yaang Grillowane plastry polędwicy wołowej w pikantnym sosie czosnkowym, z pomidorkami koktajlowymi, selerem naciowym, dymką i świeżym chili. 0 35.00 dodaj usuń 17 Yum Ped Yaang - Specjalność Basil & Lime GF Sałatka z grillowaną na chrupiąco kaczką, na paseczkach ze świeżego mango, z prażonymi orzechami nerkowca, czerwoną cebulą i tamaryndowym sosie z czerwonego wina. 0 35.00 dodaj usuń 18 Yum Woon Sen Taleanew GF Owoce morza (krewetki tygrysie, kalmary, małże) z nitkami makaronu sojowego, pomidorkami koktajlowymi świeżym chili, prażonymi orzeszkami ziemnymi, dymką, marchewką, czerwoną cebulą, kolendrą i czosnkiem. 0 37.00

Zupy

dodaj usuń 25 Tom Yum Goongnew GF Tom Yum Goong Tradycyjna tajska zupa o charakterystycznym pikantno-kwaśnym smaku, z krewetkami tygrysimi, grzybami słomkowymi, chili, pomidorkami koktajlowymi, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir, kolendrą i galangalem. Podawana w wersji klasycznej – bez mleka kokosowego. 0 26.00 dodaj usuń 26 Tom Kha Gai GF Zupa z mleka kokosowego z marynowanymi plastrami kurczaka, galangalem, grzybami słomkowymi, trawą cytrynową, kolendrą i liśćmi limonki kaffir. 0 23.00 dodaj usuń 27 Po Tak - Specjalność Basil & Lime GF Pikantna zupa z owoców tamaryndowca z owocami morza (krewetkami tygrysimi, kalmarami i małżami). Podawana z trawą cytrynową, tajską bazylią, liśćmi limonki kaffir i galangalem. 0 31.00 dodaj usuń 28 Guaytiaw Ped Korzenna zupa z pieczoną kaczką z makaronem ryżowym, przyprawiona kardamonem, anyżem, cynamonem i gałką muszkatołową, podawana z kiełkami fasoli Mung i kolendrą. 0 26.00 dodaj usuń 29 Guaytiaw Neau Yaang - Specjalność Basil & Lime Zupa z grillowaną wołowiną i makaronem ryżowym, podawana z kolorową papryką, grzybami słomkowymi, cukinią, cebulą i kolendrą. 0 26.00

Dania główne

Podawane z tajskim ryżem jaśminowym.

dodaj usuń 35 Gang Goong Saparod - Specjalność Basil & Lime GF Krewetki tygrysie w czerwonym sosie curry ze świeżym ananasem i tajską bazylią 0 41.00 dodaj usuń 36 Massaman Neau GF Delikatne kawałki wołowiny w aromatycznym curry Massaman, z gotowanymi ziemniakami i orzeszkami ziemnymi. 0 42.00 dodaj usuń 37 Panang Ped GF Pieczona kaczka na kremowym sosie curry Panang, z owocami liczi, pędami bambusa, kolorową papryką, cukinią i kolendrą. 0 42.00 dodaj usuń 38 Neau Pad Kraprao Pikantne plastry polędwicy wołowej z woka w sosie ostrygowym, z grzybami słomkowymi, kolorową papryką, czosnkiem, świeżym chili i tajską bazylią. 0 42.00 dodaj usuń 39 Kiew Wan Gai GF Grillowany filet z piersi kurczaka podawany na zielonym sosie curry, z bakłażanem, cukinią, pędami bambusa i tajską bazylią. 0 38.00 dodaj usuń 40 Gai Med Mamoung Himmaparn Chrupiące kawałki kurczaka w złocistej otoczce, podawane z bukietem warzyw z woka, orzechami nerkowca, imbirem i czosnkiem w słodkim sosie imbirowym 0 36.00 dodaj usuń 41 Gang Garee Gai GF Delikatne plastry polędwiczki z kurczaka w żółtym sosie curry z batatami i kolendrą. 0 36.00 dodaj usuń 42 Moo Grob Prik Kra Tieam Plastry polędwiczki wieprzowej w chrupiącej otoczce, podawane z kolorową papryką z woka, czosnkiem i pieprzem w słodkim sosie sojowo-imbirowym. 0 36.00 dodaj usuń 43 Pla Salmon Neung Manao - Specjalność Basil & Lime Stek z łososia przygotowany na parze ze świeżym imbirem, plastrami limonki, tajską bazylią, czosnkiem i sosem imbirowo-limonkowym. 0 43.00 dodaj usuń 44 HOT POT Curry - Specjalność Basil & Lime GF Ulubione curry - z wybranym rodzajem mięsa lub w wersji wegetariańskiej z tofu w porcji dla dwojga
CURRY do wyboru - wg ostrości: zielone, czerwone, żółte
RODZAJ MIĘSA do wyboru - kurczak lub wołowina,
0 69.00
dodaj usuń 45 Chu Chee Trout - Specjalność Basil & Limenew GF Grillowany pstrąg tęczowy podawany na bukiecie warzyw z woka z dodatkiem czosnku (cukinia, bakłażan, pędy bambusa, cebula) i czerwonym sosie curry Chu Chee 0 41.00

Makarony i ryż

dodaj usuń 49 Pad Thai Gainew Podsmażany tajski makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, kawałkami piersi z kurczaka, kiełkami fasoli Mung i chrupiącym tofu. Podawany z ćwiartką limonki, suszonym chili i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 0 38.00 dodaj usuń 50 Pad Thai Goong Sod Legendarny podsmażany tajski makaron ryżowy z krewetkami tygrysimi, sosem z owoców tamaryndowca, kiełkami fasoli Mung i chrupiącym tofu. Podawany z ćwiartką limonki, suszonym chili i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi 0 41.00 dodaj usuń 51 Guaytiaw Pad Kiew Wan - Specjalność Basil & Lime GF Podsmażany makaron ryżowy w pikantnym zielonym curry, z kawałkami kurczaka, bakłażanem, cukinią i liśćmi limonki kaffir. 0 38.00 dodaj usuń 52 Pad Kee-mao Podsmażany makaron ryżowy z wołowiną w sosie ostrygowo-sojowym, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią. 0 38.00 dodaj usuń 53 Pad Kee-mao Ped Podsmażany makaron ryżowy z pieczoną kaczką w sosie ostrygowo-sojowym, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią. 0 39.00 dodaj usuń 54 Kao Pad Ruam Mitr - Specjalność Basil & Lime Podsmażany ryż z bukietem dodatków - krewetkami, kawałkami polędwicy wieprzowej, wołowiny i kurczaka, orzechami nerkowca, świeżym ananasem, tajską bazylią i dymką. 0 35.00 dodaj usuń 55 Kao Souy GF Tajski ryż jaśminowy. 0 4.00

Dania wegetariańskie

dodaj usuń 60 Dim Sum Veg Ręcznie lepione pierożki z nadzieniem warzywnym gotowane na parze. Podawane z dipem imbirowo-sojowym z sezamem. 0 19.00 dodaj usuń 61 Tom Jued Tao-Hoo Sa-Rai - Specjalność Basil & Lime Bulion warzywny z wodorostami i tofu, podawany z dymką. 0 19.00 dodaj usuń 62 Tom Yum Tao-Hoo Zupa Tom Yum z tofu, grzybami słomkowymi i pomidorkami koktajlowymi 0 19.00 dodaj usuń 63 Tom Kha Tao-Hoo Zupa Tom Kha z mleka kokosowego z tofu, grzybami i galangalem. 0 19.00 dodaj usuń 64 Tao-Hoo Pad Med Mamuang Chrupiące tofu w cieście z bukietem warzyw i orzechami nerkowca. Podawane z tajskim ryżem jaśminowym. 0 29.00 dodaj usuń 65 Pad Pak Ruam Mitr Bukiet świeżych warzyw w sosie sojowym. Podawany z tajskim ryżem jaśminowym. 0 25.00 dodaj usuń 66 Gang Tao-Hoo GF Tofu z warzywami sezonowymi w ulubionym sosie curry do wyboru. Podawane z tajskim ryżem jaśminowym. CURRY do wyboru - wg ostrości: zielone, czerwone, żółte. 0 29.00 dodaj usuń 67 Kao Pad Mang Sa Vi Rat Podsmażany ryż z dodatkami - orzechami nerkowca, ananasem, marchewką, dymką i tajską bazylią. Serwowany w łódce ze świeżego ananasa. 0 31.00 dodaj usuń 68 Pad Thai Veg Podsmażany makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, z dodatkiem warzyw, kiełkami fasoli Mung, chrupiącym tofu i dymką. Podawany z ćwiartką limonki i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 0 31.00

Desery

dodaj usuń 70 Kao Niew Mamoung GF Słodki kleisty ryż z mango i kremem kokosowym. 0 15.00 dodaj usuń 71 Sakoo Piek GF Perły tapioki w syropie z mleka kokosowego, podawane z kawałkami świeżych owoców. 0 15.00 dodaj usuń 72 Gluay Tod Tempuranew Banan w cieście tempura z płatkami kokosowymi. 0 15.00

Menu dla najmłodszych

dodaj usuń 75 Soup Gai - dla dzieci Bulion drobiowy z kawałkami gotowanego kurczaka, marchewki i tajski ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym. 0 17.00 dodaj usuń 76 Gai Satay Mini - dla dzieci Grillowane szaszłyki z marynowanej piersi kurczaka, podawane z dipem orzechowym z curry. 0 17.00 dodaj usuń 77 Pad Priew Wan - dla dzieci Kawałki kurczaka lub krewetki tygrysie w cieście na tajskim sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podawane z tajskim ryżem jaśminowym. 0 19.00 dodaj usuń 78 Gai Tempura - dla dzieci Chrupiące kawałki kurczaka lub ryby w cieście tempura . Podawane z ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym lub frytkami oraz surówką. 0 17.00

Restauracja Tajska - Basil & Lime - Warszawa - zamów jedzenie online