Yandex
Restauracja Tajska

Basil & Lime

ul. Puławska 27

BASIL & LIME to projekt oparty na koncepcji nowoczesnej restauracji z autentyczną kuchnią tajską, czyli restauracji tajskiej XXI w. Połączenie nowoczesności i autentyczności ma być zauważalne dla Gości w każdym aspekcie: od wystroju wnętrza po sposób serwowania dań i obsługę. Niezmienny pozostaje unikalny smak potraw kuchni tajskiej i to właśnie oryginalny tradycyjny smak, zgodny z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie jest najlepszą wizytówką B&L.
BASIL & LIME jest jedną z zaledwie trzech restauracji w Polsce uhonorowanych certyfikatem THAI SELECT - znakiem jakości przyznawanym najlepszym restauracjom tajskim na świecie. Jest też najmłodszą restauracją w tym gronie. Dla odwiedzających BASIL & LIME nie tylko gwarantuje to niezapomniane wrażenia smakowe, ale przede wszystkim autentyczność serwowanych potraw. BASIL & LIME została też wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016 i 2017.
Szefem kuchni i właścicielem B&L jest rodowity Taj - Thanawat Na Nagara (znany także jako „Szef Big”) z ponad 20-letnim doświadczeniem jako szef kuchni, oraz jako trener kuchni tajskiej w Polsce i za granicą.

Przystawki

dodaj usuń 1 Talerz Przekąsek dla Dwojga Wybrane przystawki - chrupiące pierożki wonton, kalmary w cieście z płatków kokosowych, pierożki na parze dim sum, szaszłyki z kurczaka oraz krewetki w otoczce z ciasta tempura. Podawane z trzema dipami – orzechowym z curry, słodkim z chili i imbirowo-sojowym 0 47.00 dodaj usuń 2 Dim Sum Ręcznie lepione pierożki z cienkiego ciasta gotowane na parze, z nadzieniem z krewetek, kurczaka i kolendry, podawane z dipem imbirowo-sojowym. 0 25.00 dodaj usuń 3 Gai Pad Nam Prik Pao - Specjalność Basil & Lime Kawałki kurczaka z zieloną papryką, marchewką, pastą chili, tajską bazylią i sokiem z limonki, podawane z łódkami z chrupiącego ciasta wonton 0 23.00 dodaj usuń 4 Gai Satay GF Grillowane szaszłyki z marynowanej piersi kurczaka, podawane z dwoma dipami - orzechowym z curry i ogórkowym. 0 19.00 dodaj usuń 5 Gung Sauce Ma Kham Krewetki tygrysie w sosie z czerwonego wina i owoców tamaryndowca. 0 29.00 dodaj usuń 6 Pla Meuk Maprao Grob Chrupiące kalmary w cieście z płatków kokosowych, podawane z dipem z chili. 0 21.00

Sałatki

dodaj usuń 15 Yum Ruam Mitr Talae GF Sałatka z owocami morza na ciepło w pikantnym sosie imbirowym, z pomidorkami koktajlowymi, świeżym chili, tajską bazylią i kolendrą, podawana na liściach sałaty karbowanej. 0 32.00 dodaj usuń 16 Yum Neau Yaang Sałatka z grillowanymi plastrami polędwicy wołowej na ciepło w pikantnym sosie czosnkowym, z pomidorkami koktajlowymi, selerem naciowym, dymką, świeżym chili i tajskimi ziołami, w stylu Centralnego Regionu Tajlandii. Podawana z plastrami świeżego ogórka i liśćmi sałaty. 0 30.00 dodaj usuń 17 Yum Ped Yaang - Specjalność Basil & Lime GF Sałatka z grillowaną na chrupiąco kaczką na ciepło, z mango, orzechami nerkowca, czerwoną cebulą, chili i świeżym imbirem. 0 32.00

Zupy

dodaj usuń 25 Tom Yum Gung GF Tradycyjna tajska zupa o charakterystycznym pikantno-kwaśnym smaku, z krewetkami, tajskimi grzybami, chili, trawą cytrynową, kolendrą, liśćmi limonki kaffir i galangalem. 0 24.00 dodaj usuń 26 Tom Kha Gai GF Zupa z mleka kokosowego z marynowanymi plastrami kurczaka, tajskimi grzybami, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir i galangalem. 0 19.00 dodaj usuń 27 Po Tak - Specjalność Basil & Lime GF Pikantna zupa z owoców tamaryndowca z owocami morza, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir i galangalem. 0 28.00 dodaj usuń 28 Guaytiaw Ped Tajska zupa z pieczoną kaczką i makaronem ryżowym, kiełkami fasoli Mung i kolendrą. 0 24.00 dodaj usuń 29 Guaytiaw Neau Yaang - Specjalność Basil & Lime Zupa z grillowaną wołowiną, makaronem ryżowym, cukinią i kolendrą. 0 24.00

Dania główne

Podawane z tajskim ryżem jaśminowym.

dodaj usuń 35 Gang Gung Saparod - Specjalność Basil & Lime GF Krewetki tygrysie w czerwonym sosie curry ze świeżym ananasem i tajską bazylią. 0 39.00 dodaj usuń 36 Massaman Neau GF Delikatne kawałki wołowiny w aromatycznym curry Massaman, z gotowanymi ziemniakami i orzeszkami ziemnymi. 0 39.00 dodaj usuń 37 Panang Ped GF Pieczona kaczka z kremowym curry Panang, podawana z pędami bambusa, owocami liczi i tajską bazylią. 0 39.00 dodaj usuń 38 Neau Pad Kraprao Pikantne plastry polędwicy wołowej z woka w sosie ostrygowym, podawane z papryką, tajskimi grzybami, chili i tajską bazylią. 0 39.00 dodaj usuń 39 Kiew Wan Gai GF Grillowany filet z kurczaka podawany na zielonym sosie curry, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią. 0 35.00 dodaj usuń 40 Gai Med Mamoung Himmaparn Chrupiące kawałki kurczaka w złocistej otoczce, podawane z bukietem warzyw i sosem z orzechami nerkowca. 0 35.00 dodaj usuń 41 Gang Garee Gai GF Delikatne plastry polędwiczki z kurczaka w żółtym sosie curry z batatami i kolendrą. 0 35.00 dodaj usuń 42 Moo Grob Prik Kra Tieam Plastry polędwiczki wieprzowej w chrupiącej otoczce, podawane z papryką i sosem z dodatkiem czosnku i pieprzu. 0 35.00 dodaj usuń 43 Pla Salmon Neung Manao - Specjalność Basil & Lime Stek z łososia przygotowany na parze ze świeżym imbirem, czosnkiem, tajską bazylią i plastrami świeżej limonki. 0 40.00 dodaj usuń 44 HOT POT Curry - Specjalność Basil & Lime GF Ulubione curry z wybranym rodzajem mięsa lub w wersji wegetariańskiej w porcji dla dwojga
CURRY do wyboru - wg ostrości: zielone, czerwone, żółte
RODZAJ MIĘSA do wyboru - kurczak, wołowina, wieprzowina
0 65.00

Makarony i ryż

dodaj usuń 50 Pad Thai Gung Sod Legendarny tajski makaron ryżowy z krewetkami tygrysimi podawany z sosem z owoców tamaryndowca, kiełkami fasoli Mung, ćwiartką limonki, suszonym chili, tofu i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 0 38.00 dodaj usuń 51 Guaytiaw Pad Kiew Wan - Specjalność Basil & Lime GF Wstążki makaronu ryżowego z pikantnym zielonym curry, podawane z delikatnymi kawałkami kurczaka, bakłażanem, cukinią i liśćmi limonki kaffir. 0 36.00 dodaj usuń 52 Pad Kee-mao Wstążki makaronu ryżowego z wołowiną, podawane z bakłażanem, cukinią i liśćmi tajskiej bazylii. 0 36.00 dodaj usuń 53 Pad Kee-mao Ped Wstążki makaronu ryżowego z pieczoną kaczką, podawane z bakłażanem, cukinią i liśćmi tajskiej bazylii. 0 39.00 dodaj usuń 54 Kao Pad Ruam Mitr - Specjalność Basil & Lime Podsmażany ryż z bukietem dodatków (krewetkami, plastrami polędwicy wieprzowej, polędwicy wołowej, kurczakiem, orzechami nerkowca, ananasem i tajską bazylią). 0 35.00 dodaj usuń 55 Kao Souy GF Tajski ryż jaśminowy. 0 4.00

Desery

dodaj usuń 60 Kao Niew Mamoung GF Słodki kleisty ryż z mango i kremem kokosowym. 0 15.00 dodaj usuń 61 Sakoo Piek GF Perły tapioki w syropie z mleka kokosowego, podawane z kawałkami świeżych owoców. 0 15.00

Menu dla najmłodszych

dodaj usuń 65 Soup Gai - dla dzieci Bulion drobiowy z kawałkami gotowanego kurczaka, marchewki i tajski ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym w kształcie literek. 0 17.00 dodaj usuń 66 Gai Satay Mini - dla dzieci Grillowane szaszłyki z marynowanej piersi kurczaka, podawane z dipem orzechowym z curry. 0 17.00 dodaj usuń 67 Pad Priew Wan - dla dzieci Kawałki kurczaka lub krewetki tygrysie w cieście na tajskim sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podawane z tajskim ryżem jaśminowym. 0 19.00 dodaj usuń 68 Gai Tempura - dla dzieci Chrupiące kawałki kurczaka w cieście tempura podawane z tajskim ryżem jaśminowym, makaronem jajecznym w kształcie literek lub frytkami. 0 17.00

Restauracja Tajska - Basil & Lime - Warszawa - zamów jedzenie online