Restauracja Tajska

Basil & Lime

ul. Puławska 27

BASIL & LIME to projekt oparty na koncepcji nowoczesnej restauracji z autentyczną kuchnią tajską, czyli restauracji tajskiej XXI w. Połączenie nowoczesności i autentyczności ma być zauważalne dla Gości w każdym aspekcie: od wystroju wnętrza po sposób serwowania dań i obsługę. Niezmienny pozostaje unikalny smak potraw kuchni tajskiej i to właśnie oryginalny tradycyjny smak, zgodny z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie jest najlepszą wizytówką B&L.
BASIL & LIME jest jedną z zaledwie trzech restauracji w Polsce uhonorowanych certyfikatem THAI SELECT - znakiem jakości przyznawanym najlepszym restauracjom tajskim na świecie. Jest też najmłodszą restauracją w tym gronie. Dla odwiedzających BASIL & LIME nie tylko gwarantuje to niezapomniane wrażenia smakowe, ale przede wszystkim autentyczność serwowanych potraw. BASIL & LIME została też wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016 i 2017.
Szefem kuchni i właścicielem B&L jest rodowity Taj - Thanawat Na Nagara (znany także jako „Szef Big”) z ponad 20-letnim doświadczeniem jako szef kuchni, oraz jako trener kuchni tajskiej w Polsce i za granicą.

Przystawki

dodaj usuń 1 Ka Nom Jeeb (Dim Sum) Ręcznie lepione pierożki z cienkiego ciasta, gotowane na parze z nadzieniem z krewetek, kurczaka i kolendry. Podawane z dipem imbirowo-sojowym z sezamem. 0 25.00 dodaj usuń 2 Goong Gred Kanompang Krewetki tygrysie w chrupiącej otoczce z mąki tempura i bułki tartej. Podawane ze słodkim sosem z chili. 0 12.00 dodaj usuń 3 Peek Gai Yad Tod Faszerowane skrzydełka z kurczaka, z nadzieniem z drobiu, grzybów Mun, makaronu sojowego, świeżego czosnku i kolendry. Podawane ze słodkim sosem z chili. 0 15.00

Zupy

dodaj usuń 6 Tom Yum z krewetkami GF Tradycyjna tajska zupa o charakterystycznym pikantno-kwaśnym smaku, z krewetkami tygrysimi, grzybami słomkowymi, chili, pomidorkami koktajlowymi, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir, kolendrą i galangalem. Podawana w wersji klasycznej – bez mleka kokosowego. 0 26.00 dodaj usuń 7 Tom Yum z kurczakiem GF Tradycyjna tajska zupa o charakterystycznym pikantno-kwaśnym smaku, z kurczakiem, grzybami słomkowymi, chili, pomidorkami koktajlowymi, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir, kolendrą i galangalem. Podawana w wersji klasycznej – bez mleka kokosowego. 0 23.00 dodaj usuń 8 Tom Kha z kurczakiem GF Zupa z mleka kokosowego z marynowanymi plastrami kurczaka, galangalem, grzybami słomkowymi, trawą cytrynową, kolendrą i liśćmi limonki kaffir. 0 23.00 dodaj usuń 9 Tom Kha z krewetkami GF Zupa z mleka kokosowego z krewetkami, galangalem, grzybami słomkowymi, trawą cytrynową, kolendrą i liśćmi limonki kaffir. 0 26.00

Dania główne

Podawane z tajskim ryżem jaśminowym.

dodaj usuń 15 Gaeng Daeng z krewetkami GF Tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 39.00 dodaj usuń 16 Gaeng Daeng z rostbefem GF Tajskie czerwone curry z rostbefem i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 17 Gaeng Daeng z kurczakiem GF Tajskie czerwone curry z kurczakiem i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 18 Gaeng Daeng z polędwiczkami wieprzowymi Tajskie czerwone curry z polędwiczkami wieprzowymi i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 19 Pad Ga Prao z polędwicą wołową Wołowina z tajską bazylią. Pikantne plastry polędwicy wołowej z woka w sosie ostrygowym, z grzybami słomkowymi, kolorową papryką, czosnkiem, świeżym chili i tajską bazylią. 0 42.00 dodaj usuń 20 Pad Ga Prao z kurczakiem Kurczak z tajską bazylią. Plasterki filetu z piersi z kurczaka z woka w sosie ostrygowym, z grzybami słomkowymi, kolorową papryką, czosnkiem, świeżym chili i tajską bazylią. 0 38.00 dodaj usuń 21 Gaeng Kiew Wan z kurczakiem GF Tajskie zielone curry z filetem z piersi kurczaka i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 22 Gaeng Kiew Wan z krewetkami GF Tajskie zielone curry z krewetkami i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 39.00 dodaj usuń 23 Gaeng Kiew Wan z rostbefem GF Tajskie zielone curry z rostbefem i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 24 Gaeng Kiew Wan z polędwiczkami wieprzowymi GF Tajskie zielone curry z polędwiczkami wieprzowymi i wyselekcjonowanymi warzywami. 0 38.00 dodaj usuń 25 Pad Med Mamoung Himmaparn kurczak Kurczak z orzechami nerkowca. Chrupiące kawałki kurczaka w złocistej otoczce, podawane z bukietem warzyw z woka, orzechami nerkowca, imbirem i czosnkiem w słodkim sosie imbirowym 0 38.00 dodaj usuń 26 Ganeg Garee z kurczakiem GF Tajskie żółte curry z filetem z piersi kurczaka i wyselekcjonowanymi warzywami 0 38.00 dodaj usuń 27 Gaeng Garee z krewetkami tygrysimi GF Tajskie żółte curry z krewetkami tygrysimi i wyselekcjonowanymi warzywami 0 39.00 dodaj usuń 28 Gaeng Garee z rostbefem GF Tajskie żółte curry z rostbefem i wyselekcjonowanymi warzywami 0 38.00 dodaj usuń 29 Gaeng Garee z polędwiczkami wieprzowymi GF Tajskie żółte curry z polędwiczkami wieprzowymi i wyselekcjonowanymi warzywami 0 38.00

Makarony z woka

dodaj usuń 33 Pad Thai z kurczakiem Podsmażany tajski makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, kawałkami piersi z kurczaka, kiełkami fasoli Mung i chrupiącym tofu. Podawany z ćwiartką limonki, suszonym chili i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 0 39.00 dodaj usuń 34 Pad Thai z krewetkami Podsmażany tajski makaron ryżowy z krewetkami tygrysimi, sosem z owoców tamaryndowca, kiełkami fasoli Mung i chrupiącym tofu. Podawany z ćwiartką limonki, suszonym chili i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi 0 42.00 dodaj usuń 35 Pad Kee Mao z rostbefem Podsmażany makaron ryżowy z rostbefem w sosie ostrygowo-sojowym, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią. 0 39.00 dodaj usuń 36 Pad Kee Mao z krewetkami Podsmażany makaron ryżowy z krewetkami tygrysimi w sosie ostrygowo-sojowym, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią 0 42.00 dodaj usuń 37 Pad Kee Mao z kurczakiem Podsmażany makaron ryżowy z kawałkami piersi z kurczaka w sosie ostrygowo-sojowym, z bakłażanem, cukinią i tajską bazylią 0 39.00

Dania wegetariańskie

dodaj usuń 40 Dim Sum Veg Ręcznie lepione pierożki z nadzieniem warzywnym gotowane na parze. Podawane z dipem imbirowo-sojowym z sezamem. 0 19.00 dodaj usuń 42 Tom Yum z tofu Zupa Tom Yum z tofu, grzybami słomkowymi i pomidorkami koktajlowymi 0 19.00 dodaj usuń 43 Tom Kha z tofu Zupa z mleka kokosowego z krewetkami, galangalem, grzybami słomkowymi, trawą cytrynową, kolendrą i liśćmi limonki kaffir. 0 19.00 dodaj usuń 44 Pad Med Mamoung Himmaparn tofu Chrupiące kawałki tofu w złocistej otoczce, podawane z bukietem warzyw z woka, orzechami nerkowca, imbirem i czosnkiem w słodkim sosie imbirowym 0 31.00 dodaj usuń 45 Pad Thai Veg Podsmażany makaron ryżowy z sosem z owoców tamaryndowca, z dodatkiem warzyw, kiełkami fasoli Mung, chrupiącym tofu i dymką. Podawany z ćwiartką limonki i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 0 33.00 dodaj usuń 46 Pad Ga Prao z tofu Tofu z tajską bazylią. Kawałki tofu z woka w sosie ostrygowym, z grzybami słomkowymi, kolorową papryką, czosnkiem, świeżym chili i tajską bazylią. 0 31.00

Menu dla najmłodszych

dodaj usuń 50 Soup Gai - dla dzieci Bulion drobiowy z kawałkami gotowanego kurczaka, marchewki i tajski ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym. 0 17.00 dodaj usuń 51 Gai Tempura - dla dzieci Chrupiące kawałki kurczaka w cieście tempura . Podawane ze świeżymi warzywami oraz z wybranym jednym dodatkiem: ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym lub frytkami oraz świeżymi warzywami. 0 17.00

Dodatki

dodaj usuń 55 Kao Souy Tajski ryż jaśminowy 0 4.00

Restauracja Tajska - Basil & Lime - Warszawa - zamów jedzenie online