Polska

Zielnik

ul Odyńca 15

Szef kuchni opiera wizje tradycyjnej polskiej kuchni na świeżych, sezonowych produktach od sprawdzonych dostawców. Regionalne dania z rożnych zakątków kraju serwuje z szacunkiem dla dawnych receptur stosując nowoczesne techniki kulinarne. W jadłospisie znaleźć można ręcznie wygniatane pierożki, dziczyznę czy królika.

Zupy

dodaj usuń 1 Zupa grzybowa z natką pietruszkinew Zupa grzybowa z natką pietruszki 0 23.00 dodaj usuń 2 Flaki wołowenew Flaki wołowe 0 21.00

Przystawki

dodaj usuń 6 Pęczotto z dynią, świeżym szpinakiemnew I płatkami mazuriano. 0 35.00 dodaj usuń 7 Carpaccio jagnięce z rucolą i płatkami parmezanunew Carpaccio jagnięce z rucolą i płatkami parmezanu 0 41.00 dodaj usuń 8 Tradycyjny tatar wołowy Z domowymi piklami 0 39.00 dodaj usuń 9 Tatar z łososia Ze świeżym imbirem, marynowanymi kaparami i rucolą 0 45.00 dodaj usuń 10 Ręcznie ugniatane pierożki z cielęcinąnew 12 szt. 0 33.00 dodaj usuń 11 Gęsie wątróbki z wiśniówkąnew I cynamonem 0 29.00 dodaj usuń 12 Skwierczące krewetki Z czosnkiem i pikantną papryczką 0 43.00 dodaj usuń 13 Ozorki cielęce w galarecienew Z musem chrzanowym 0 31.00

Sałaty

dodaj usuń 15 Sałata z pieczonym burakiem i orzechami włoskiminew Sałata z pieczonym burakiem i orzechami włoskimi 0 33.00 dodaj usuń 16 Sałata Cezarnew Zielone liście sałaty rzymskiej z plastrami grilowanej piersi kurczaka w sosie z anchois i parmezanu 0 35.00 dodaj usuń 17 Sałata z gęsią wątróbkąnew I malinowym winegretem 0 31.00

Dania Główne

dodaj usuń 20 Karkówka z dzika z sosem z jałowcanew Z białą kaszą gryczaną 0 53.00 dodaj usuń 21 Dorada z grilla w sosie z kolendry i marynowanych kaparównew Dorada z grilla w sosie z kolendry i marynowanych kaparów 0 45.00 dodaj usuń 22 Naleśniki ze szpinakiem i duszonymi boczniakaminew Naleśniki ze szpinakiem i duszonymi boczniakami 0 35.00 dodaj usuń 23 Grilowane żeberka w pikantnym sosie BBQnew Z opiekanymi ziemniakami 0 49.00 dodaj usuń 24 Stek z polskiej polędwicynew Ze szpinakiem i sosem borowikowym 0 65.00 dodaj usuń 25 Pulpeciki cielęce w sosie koperkowymnew Z duszoną marchewką i ziemniaczanym puree 0 37.00 dodaj usuń 26 Filet z Dorszanew Z karmelizowanym porem i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 0 47.00 dodaj usuń 27 Pół kaczki z codziennego wypiekunew Z buraczkami, ziemniakami puree oraz sosem morelowo-śliwkowym 0 55.00 dodaj usuń 28 Gęsina Wielkopolskanew Z kluseczkami śląskimi (udko) 0 59.00

Deska Polskich Serów Zagrodowych

dodaj usuń 30 Deska serównew Dżersejowy młody- Śmietankowy ser o sprężystej strukturze, urzekający świeżością i migdałową nutą
Dżersejowy dojrzewający- Leżakuje przez kilka tygodni wytwarzając naturalną skórkę oraz aksamitny, głęboki orzechowy smak
Mazuriano- Owczy, twardy ser dojrzewający kilkanaście miesięcy, o pikantnym, lekko owocowym aromacie
Dżersejowy z błękitną pleśnią- Ser o żywej barwie oraz aksamitnym smaku i jedwabistej strukturze
0 45.00

Dla Najmłodszych

dodaj usuń 32 Rosół - dla dzieci Z domowym makaronem 0 15.00 dodaj usuń 33 Ręcznie wygniatane pierożki z cielęciną - dla dzieci, 8 szt. 0 25.00 dodaj usuń 34 Kotleciki z ekologicznego kurczaka w chrupiącej panierce + mizeria + puree ziemniaczane - dla dzieci 0 25.00 dodaj usuń 35 Naleśniki z jabłkami - dla dzieci Naleśniki z jabłkami 0 17.00

Coś na słodko

dodaj usuń 37 Domowa szarlotka 0 19.00 dodaj usuń 38 Pascha litewska Na musie z pomarańczy 0 23.00 dodaj usuń 39 Tort bezowy Tort bezowy 0 25.00