Restauracja Polska

Folk Gospoda

ul. Waliców 13

Folk Gospoda to tętniąca życiem restauracja położona w samym sercu Warszawy, której klimat i gościnna atmosfera przyciągają zarówno mieszkańców stolicy
jak i wielu gości i turystów z całego świata. To miejsce przede wszystkim dla ludzi ceniących prawdziwą polską kuchnię, poszukujących naturalnej żywności i smaków z dzieciństwa. Jakość, którą raczymy naszych Gości, zawsze stoi na najwyższym poziomie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej w oryginalnym autorskim wydaniu. Pieczołowicie kultywowane zwyczaje kulinarne, staranny dobór dostawców, używanie do przyrządzania dań wyłącznie naturalnych składników, własny wyrób ciast, masła, a nawet własny wypiek chleba są tym, co wyróżnia Folk Gospodę na kulinarnej mapie Warszawy.

http://www.folkgospoda.pl

Przystawki Zimne

dodaj usuń 1 Smalec z kaczką i naturalną galaretką kolagenową Przygotowany według naszej autorskiej receptury, podawany z wiejskim chlebem, kiszonym ogórkiem i krążkami czerwonej cebuli 0 18.00 dodaj usuń 2 Śledzie bałtyckie na 2 sposoby W oleju lnianym z cebulą, w młodych porach i wiejskiej śmietanie, podawane z gotowanym ziemniakiem 0 29.00 dodaj usuń 3 Pasztet z dziczyzny - nasz specjał Pieczony z jałowcem i rozmarynem, podawany z marynowanymi leśnymi grzybami, tartym chrzanem, ogórkami, chlebem naszego wypieku i masłem Folk Gospoda 0 27.00 dodaj usuń 4 Tatar z najlepszej polskiej polędwicy wołowej Serwowany z wyborem tradycyjnych dodatków: marynowane podgrzybki, kiszony ogórek, cebula, pieczywem 0 39.00 dodaj usuń 4a Carpaccio z pieczonego buraka Z grillowanym serem halloumi, sałatką ziołową, pesto z jarmużu i granatem 0 28.00 dodaj usuń 5 Tatar z awokado i pomidora Z rukolą, kaparami, płatkami sera Grana Padano, grzanką czosnkową i winegretem balsamicznym 0 29.00 dodaj usuń 6 Deska Szefa Kuchni ( dla 2 osób ) Własnego wyrobu karczek, schab pieczony, boczek, wiejska szynka, pasztet z dziczyzny, kiełbasa polska wędzona, wędzona pasztetowa, smalec z kaczką i naturalną galaretką kolagenową, marynaty, tarty chrzan, ogórki kiszone z Hajnówki, sos chrzanowo-żurawinowy 0 65.00 dodaj usuń 7 Deska polskich serów zagrodowych ( dla 2 osób ) Koryciński z Czarnuszką, Przemkowski, Pieczona Rita, Emilgrana, Oscypek, Niebieski Książę, sałatka z selera naciowego, jabłek i prażonych orzechów włoskich, miód malinowy z owocami żurawiny, julienne z białego selera, prażone pestki dyni i oliwa truflowa 0 58.00

Przystawki Ciepłe

dodaj usuń 8 Oscypek podhalański od Pana Józefa z Rabki W chrupiącym cieście, z sosem żurawinowo-chrzanowym, konfiturą dyniowo- gruszkową, czerwonym pieprzem i imbirem 0 24.00 dodaj usuń 9 Grillowane kiełbaski z dziczyzną wyrabiane ręcznie wg naszej receptury Wolno pieczone na ruszcie, podawane z konfiturą cebulową, tartym chrzanem, musztardą gorczycową i kromką wiejskiego chleba naszego wypieku 0 39.00 dodaj usuń 10 Deska zakąsek gorących dla 2 osób Polędwiczki z kurczaka, pieczone kabanosy, śliwka zawijana w plastry wędzonego boczku, biała kiełbasa majerankowo-czosnkowa, zapiekany ser ze swojską wędzonką, krążki cebulowe, wybór sosów 0 66.00 dodaj usuń 10a Deska pieczonych warzyw Sezonowo: burak, marchewka, pietruszka, seler, kalafior, cukinia, cebula dymka, dynia - marynowane w świeżych ziołach i czosnku, skropione oliwą, podane z pesto z jarmużu oraz wegańskim majonezem z awokado 0 26.00 dodaj usuń 11 Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką (5 szt.) Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką 0 29.00 dodaj usuń 12 Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (5 szt.) Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami 0 29.00 dodaj usuń 13 Pierogi z mięsem i skwarkami (5 szt.) Pierogi z mięsem i skwarkami 0 29.00 dodaj usuń 14 Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (5 szt.) W sosie serowym, z liśćmi rukoli 0 29.00 dodaj usuń 15 Pierogi z pikantną podhalańską jagnięciną (5 szt.) I sosem grzybowym 0 29.00 dodaj usuń 16 Półmis pierogów Folk Gospoda - co najmniej dla 2 osób 15 pierogów naszego wyrobu w 5 różnych smakach: ze szpinakiem i kozim serem, z pikantną jagnięciną i sosem grzybowym, z mięsem i skwarkami, z kapustą i leśnymi grzybami, ruskie z zasmażaną cebulą 0 69.00 dodaj usuń 17 Kubek barszczu Idealny do pierogów 0 10.00 dodaj usuń 18 Kubek rosołu Idealny do pierogów 0 10.00

Sałaty

dodaj usuń 20 Sałata z pieczonym kozim serem Marchewka przyrządzona na 3 sposoby, roszponka, amarantus, emulsja miodowo-cytrynowa 0 26.00 dodaj usuń 21 Sałata Cezar z grillowanymi polędwiczkami kurczaka Krucha rzymska sałata, sos Cezar, ser Grana Padano i chrupiące grzanki 0 33.00 dodaj usuń 24 Sałata z awokado i serem feta Marynowany ser feta , komosa ryżowa , koper włoski, awokado, granat, sos miodowo- musztardowy 0 28.00

Zupy

dodaj usuń 26 Rosół warzony na wiejskiej kurze Z makaronem domowym własnego wyrobu, kawałkiem piersi kurczaka i marchewką 0 16.00 dodaj usuń 27 Barszcz czerwony z pasztecikiem grzybowym Gotowany z dodatkiem suszonych podgrzybków i jabłek Antonówka, podawany z rumianym pasztecikiem nadziewanym kapustą i grzybami 0 18.00 dodaj usuń 28 Żur gospodziany z jajem i białą kiełbasą Warzony na prawdziwkach i wiejskiej wędzonce, doprawiany tartym chrzanem i pachnącym majerankiem 0 21.00 dodaj usuń 29 Grzybowa 3 grzyby - nasza specjalność Aromatyczny wywar z grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki) z makaronem własnego wyrobu 0 23.00

Dania Główne

dodaj usuń 31 Żeberka wieprzowe z pieca (750 g) Podane z sosem musztardowym oraz ziemniakami po polsku. 0 67.00 dodaj usuń 33 Tradycyjny schabowy po polsku Rumiany i soczysty, podawany z domową mizerią 0 36.00 dodaj usuń 34 Folkburger Siekany befsztyk z soczystej, selekcjonowanej wołowiny z pomidorem, cebulą, ogórkiem kiszonym z Hajnówki i serem Cheddar, doprawiony musztardą i ziołami, podawany w bułce naszego wypieku z gospodzianymi frytkami 0 39.00 dodaj usuń 36 Placek zbójnicki Chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem wołowo-paprykowym, podlewanym czerwonym winem, zapiekany pod wędzonym oscypkiem 0 44.00 dodaj usuń 37 Golonka z pieca Rumiana i pachnąca, pieczona w glazurze miodowo-piwnej,  podawana na kapuście z grochem, z tartym chrzanem i musztardą 0 47.00 dodaj usuń 39 Stek z jelenia - najlepsza polska dziczyzna Podany z sosem myśliwskim, kaszą pszenną, rukolą i czosnkiem 0 79.00 dodaj usuń 40 Gicz jagnięca długo duszona Dwie doby marynowana w warzywach, świeżych ziołach i czosnku, podana na puree kalafiorowym, zielonym groszkiem i sosem żubrówkowym, z turówką wonną i zielonym pieprzem 0 67.00 dodaj usuń 41 Tradycyjna kaczka po polsku Pół kaczki berberyjskiej, pieczonej w majeranku, podana z sosem jarzębinowym, modrą kapustą i musem jabłkowo-hibiskusowym 0 65.00 dodaj usuń 42 Stek z polędwicy wołowej Z najlepszej polskiej sezonowanej wołowiny, podawany z sosem z leśnych grzybów i koniakowo – pieprzowym 0 75.00 dodaj usuń 45 Grillowany seler Podawany z pikantnym warzywnym kaszotto i pesto z jarmużu 0 29.00 dodaj usuń 46 Cielęcina duszona -Specjalność Szefa Kuchni Podawana z sosem borowikowym , kluskami śląskimi i brukselką 0 58.00

Ryby

dodaj usuń 48 Łosoś pieczony na grillu Z blanszowanym szpinakiem i sosem z białej cebuli i zielonego pieprzu 0 55.00 dodaj usuń 49 Sandacz mazurski z grilla Z plackami ziemniaczanymi z sosem borowikowym i koprem włoskim z suszonymi, czereśniowymi pomidorami 0 59.00

Dodatki

dodaj usuń 52 Koszyk wiejskiego chleba z masłem Folk Gospoda Chrupiący chleb naszego wypieku oraz masło, które wyrabiamy sami tradycyjną metodą, na prawdziwej wiejskiej śmietanie, bez konserwantów i ulepszaczy 0 8.00 dodaj usuń 53 Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku 0 25.00 dodaj usuń 54 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 0 8.00 dodaj usuń 55 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 7.00 dodaj usuń 56 Ziemniak pieczony z twarożkiem czosnkowo-szczypiorkowym Ziemniak pieczony z twarożkiem czosnkowo-szczypiorkowym 0 10.00 dodaj usuń 57 Ziemniak pieczony w piecu z masłem Ziemniak pieczony w piecu z masłem 0 10.00 dodaj usuń 58 Frytki gospodziane Frytki gospodziane 0 8.00 dodaj usuń 59 Kasza gryczana Kasza gryczana 0 7.00 dodaj usuń 62 Kopytka domowe Kopytka domowe 0 10.00 dodaj usuń 63 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 9.00 dodaj usuń 64 Sezonowe warzywa na parze Warzywa na parze 0 12.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 9.00 dodaj usuń 66 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.00 dodaj usuń 67 Mizeria Mizeria 0 10.00

Desery

dodaj usuń 70 Domowa szarlotka z kruszonką Podana z musem jabłkowym z dodatkiem hibiskusa i herbaty Earl Grey, z karmelizowanymi orzechami włoskimi 0 19.00 dodaj usuń 71 Aksamitny sernik z białą czekoladą Na kruchym spodzie, podany z kokosankami 0 23.00 dodaj usuń 72 Czekoladowy torcik Folk Gospoda Na sosie z polskich malin, podlewany likierem malinowym 0 19.00 dodaj usuń 73 Tort bezowy Krucha beza wypełniona delikatnym kremem mascarpone, aromatyzowanym nutą wódki smakowej Saska, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego. 0 24.00 dodaj usuń 74 Tort kajmakowy Delikatny biszkopt nasączony alkoholem, przełożony aksamitnym kremem kajmakowym na sosie z palonego karmelu 0 21.00

Karta Małego Smakosza

dodaj usuń 75 Domowy rosołek - dla dzieci Z bajkowym makaronem, kurczakiem i marchewką 0 6.00 dodaj usuń 76 Pomidorowa „Tadka Niejadka” - dla dzieci Z domowym makaronem i natką pietruszki 0 6.00 dodaj usuń 77 Makaron penne z sosem bolońskim - dla dzieci I serem Grana Padano 0 17.00 dodaj usuń 78 Mini Folk Burger - dla dzieci Bułka naszego wypieku z panierowaną w płatkach kukurydzianych piersią kurczaka, pomidorem, świeżym ogórkiem, serem i sałatą, doprawiony ketchupem i majonezem, podawany z frytkami 0 17.00 dodaj usuń 79 Mini schabowy - dla dzieci Z ziemniaczkami z wody i surówką z marchewki 0 17.00 dodaj usuń 80 Pierożki z owocami - dla dzieci Pierożki z owocami 0 15.00 dodaj usuń 81 Szarlotka - dla dzieci 0 9.00

Restauracja Polska - Folk Gospoda - Warszawa - zamów jedzenie online