Restauracja Polska

Folk Gospoda

ul. Waliców 13

Folk Gospoda to tętniąca życiem restauracja położona w samym sercu Warszawy, której klimat i gościnna atmosfera przyciągają zarówno mieszkańców stolicy
jak i wielu gości i turystów z całego świata. To miejsce przede wszystkim dla ludzi ceniących prawdziwą polską kuchnię, poszukujących naturalnej żywności i smaków z dzieciństwa. Jakość, którą raczymy naszych Gości, zawsze stoi na najwyższym poziomie. Serwujemy tradycyjne dania kuchni polskiej w oryginalnym autorskim wydaniu. Pieczołowicie kultywowane zwyczaje kulinarne, staranny dobór dostawców, używanie do przyrządzania dań wyłącznie naturalnych składników, własny wyrób ciast, masła, a nawet własny wypiek chleba są tym, co wyróżnia Folk Gospodę na kulinarnej mapie Warszawy.

http://www.folkgospoda.pl

Przystawki Zimne

dodaj usuń 1 Smalec z kaczką i naturalną galaretką kolagenową Przygotowany według naszej autorskiej receptury, podawany z wiejskim chlebem, kiszonym ogórkiem i krążkami czerwonej cebuli 0 18.00 dodaj usuń 2 Śledź Św. Wawrzyńca na 2 sposoby śledź bałtycki marynowany w oleju Św. Wawrzyńca, podawany z gotowanymi ziemniakami
- z leśnymi grzybami, suszoną śliwką i rozmarynem
- z siekaną białą cebulą i koprem
0 29.00
dodaj usuń 3 Pasztet z dziczyzny - nasz specjał Pieczony z jałowcem i rozmarynem, podawany z marynowanymi leśnymi grzybami, tartym chrzanem, ogórkami, chlebem naszego wypieku i masłem Folk Gospoda 0 33.00 dodaj usuń 4 Tatar z najlepszej polskiej polędwicy wołowej Serwowany z wyborem tradycyjnych dodatków: marynowane podgrzybki, kiszony ogórek, cebula, pieczywem 0 39.00 dodaj usuń 5 Tatar z awokado i pomidora Z rukolą, kaparami, płatkami sera Grana Padano, grzanką czosnkową i winegretem balsamicznym 0 31.00 dodaj usuń 6 Deska pieczonych mięs i wędlin (dla 2 osób) Naszego wypieku karczek, schab, boczek i pasztet z dziczyzny oraz kindziuk, dojrzewająca pikantna kiełbasa, kiełbasa polska wędzona, wędzona pasztetowa, smalec z kaczką, marynaty, tarty chrzan, ogórki kiszone z Hajnówki, sos chrzanowo-żurawinowy 0 69.00 dodaj usuń 7 Deska polskich serów zagrodowych ( dla 2 osób ) Wybór najlepszych serów z różnych regionów Polski: Warmia i Mazury, Podlasie, Mazowsze, Podkarpacie i Kaszuby podawane z miodem malinowo – żurawinowym naszego wyrobu 0 59.00

Przystawki Ciepłe

dodaj usuń 8 Pieczony polski camembert Nadziewany boczniakami i orzechami, podawany z dziką rukolą i marynowana pigwą 0 33.00 dodaj usuń 9 Grillowane kiełbaski z dziczyzną wyrabiane ręcznie wg naszej receptury Wolno pieczone na ruszcie, podawane z konfiturą cebulową, tartym chrzanem, musztardą gorczycową i kromką wiejskiego chleba naszego wypieku 0 39.00 dodaj usuń 9a Vege Spatzle Nasze znakomite kluski regionalne przyrządzone z boczniakami, natką pietruszki i kruszonym pieprzem 0 28.00 dodaj usuń 9b Krewetki z żeliwnej patelni W sosie winno-maślanym, z płatkami czosnku, pikantną czuszką, natką pietruszki chrupiącymi grzankami 0 44.00 dodaj usuń 10 Deska zakąsek gorących dla 2 osób Polędwiczki z kurczaka, pieczone kabanosy, śliwka zawijana w plastry wędzonego boczku, biała kiełbasa majerankowo-czosnkowa, zapiekany ser ze swojską wędzonką, krążki cebulowe, wybór sosów 0 69.00 dodaj usuń 11 Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką (5 szt.) Pierogi ruskie z zasmażaną cebulką 0 29.00 dodaj usuń 12 Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (5 szt.) Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami 0 29.00 dodaj usuń 13 Pierogi z mięsem i skwarkami (5 szt.) Pierogi z mięsem i skwarkami 0 29.00 dodaj usuń 14 Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (5 szt.) W sosie serowym, z liśćmi rukoli 0 32.00 dodaj usuń 15 Pierogi z pikantną podhalańską jagnięciną (5 szt.) I sosem grzybowym 0 34.00 dodaj usuń 17 Kubek barszczu Idealny do pierogów 0 10.00 dodaj usuń 18 Kubek rosołu Idealny do pierogów 0 10.00

Sałaty

dodaj usuń 19 Sałata ogrodowa Mieszane sałaty i warzywa sezonowe skropione balsamicznym vinaigrette 0 22.00 dodaj usuń 20 Grillowana sałata rzymska z kozim serem Podawana z konfitowaną ciecierzycą, chrupiącymi grzankami i autorskim pesto z jarmużu 0 31.00 dodaj usuń 21 Sałata Cezar z grillowanymi polędwiczkami kurczaka Krucha rzymska sałata, sos Cezar, ser Grana Padano i chrupiące grzanki 0 33.00 dodaj usuń 24 Sałata z awokado i serem feta Marynowany ser feta , komosa ryżowa , koper włoski, awokado, granat, sos miodowo- musztardowy 0 29.00

Zupy

dodaj usuń 26 Rosół warzony na wiejskiej kurze Z makaronem domowym własnego wyrobu, kawałkiem piersi kurczaka i marchewką 0 16.00 dodaj usuń 27 Barszcz czerwony z pasztecikiem grzybowym Gotowany z dodatkiem suszonych podgrzybków i jabłek Antonówka, podawany z rumianym pasztecikiem nadziewanym kapustą i grzybami 0 21.00 dodaj usuń 28 Żur gospodziany z jajem i białą kiełbasą Warzony na prawdziwkach i wiejskiej wędzonce, doprawiany tartym chrzanem i pachnącym majerankiem 0 23.00 dodaj usuń 29 Grzybowa 3 grzyby - nasza specjalność Aromatyczny wywar z grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki) z makaronem własnego wyrobu 0 24.00

Dania Główne

dodaj usuń 31 Żeberka wieprzowe z pieca (750 g) Zacna porcja marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber z ziemniakami po polsku i sosem gorczycowym 0 67.00 dodaj usuń 32 Tarta wegetariańska Z warzywami sezonowymi, serem i selekcją sosów 0 36.00 dodaj usuń 33 Tradycyjny schabowy po polsku Rumiany i soczysty, podawany z domową mizerią 0 38.00 dodaj usuń 34 Folkburger Siekany befsztyk z soczystej, selekcjonowanej wołowiny z pomidorem, cebulą, ogórkiem kiszonym z Hajnówki i serem Cheddar, doprawiony musztardą i ziołami, podawany w bułce naszego wypieku z gospodzianymi frytkami 0 44.00 dodaj usuń 36 Placek zbójnicki Chrupiący placek ziemniaczany z wołowiną duszoną na czerwonym winie, zapiekany pod wędzonym serem Oscypek od Pana Józefa z Rabki 0 49.00 dodaj usuń 37 Golonka z pieca Rumiana i pachnąca, pieczona w glazurze miodowo-piwnej,  podawana na kapuście z grochem, z tartym chrzanem i musztardą 0 47.00 dodaj usuń 39 Stek z jelenia - najlepsza polska dziczyzna Podany ze szpatzlami smażonymi z boczniakami oraz sosem myśliwskim 0 102.00 dodaj usuń 40 Gicz jagnięca Giacomo Casanovy 12 godzin duszona w ziołach i czosnku, podana ze spatzlami smażonymi z bocznikami oraz sosem żubrówkowym, trawą żubrową i zielonym pieprzem 0 79.00 dodaj usuń 41 Kaczka ala Hrabia Branicki Konfitowane udka kaczki z kluskami śląskimi, jabłkiem pieczonym z żurawiną oraz sosem jarzębinowym 0 73.00 dodaj usuń 42 Stek z polędwicy Charolaise Z najlepszej polskiej sezonowanej wołowiny, podawany z sosem z leśnych grzybów i koniakowo – pieprzowym 0 75.00

Ryby

dodaj usuń 49 Sandacz mazurski z grilla Podawany z plackami ziemniaczanymi, sosem borowikowym, fenkułem, trybulą i suszonymi pomidorami 0 59.00

Dodatki

dodaj usuń 52 Koszyk wiejskiego chleba z masłem Folk Gospoda Chrupiący chleb naszego wypieku oraz masło, które wyrabiamy sami tradycyjną metodą, na prawdziwej wiejskiej śmietanie, bez konserwantów i ulepszaczy 0 8.00 dodaj usuń 53 Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku Bochen wiejskiego chleba naszego wypieku 0 25.00 dodaj usuń 54 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 0 8.00 dodaj usuń 55 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 7.00 dodaj usuń 56 Vege szpatzle smażone z boczniakami Vege szpatzle smażone z boczniakami 0 16.00 dodaj usuń 57 Ryż brązowy Ryż brązowy 0 10.00 dodaj usuń 58 Frytki gospodziane Frytki gospodziane 0 8.00 dodaj usuń 59 Kasza gryczana Kasza gryczana 0 7.00 dodaj usuń 60 Grzanki z autorskim pesto z jarmużu Grzanki z autorskim pesto z jarmużu 0 16.00 dodaj usuń 61 Tarta z warzywami Tarta z warzywami 0 18.00 dodaj usuń 62 Kopytka domowe Kopytka domowe 0 10.00 dodaj usuń 63 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 9.00 dodaj usuń 64 Sezonowe warzywa na parze Warzywa na parze 0 12.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 9.00 dodaj usuń 66 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.00 dodaj usuń 67 Mizeria Mizeria 0 10.00

Desery

dodaj usuń 70 Domowa szarlotka z kruszonką Podana z musem jabłkowym z dodatkiem hibiskusa i herbaty Earl Grey 0 21.00 dodaj usuń 71 Aksamitny sernik z białą czekoladą Na kruchym spodzie, podany z sosem czekoladowym 0 24.00 dodaj usuń 72 Czekoladowy torcik Folk Gospoda Na sosie z polskich malin, podlewany likierem malinowym 0 22.00 dodaj usuń 73 Tort „Warszawski Manhattan” Dwadzieścia pięter hitowej kajmakowo - czekoladowej słodyczy, przekładanej kruchym biszkoptem 0 24.00

Karta Małego Smakosza

dodaj usuń 75 Domowy rosołek - dla dzieci Z bajkowym makaronem, kurczakiem i marchewką 0 6.00 dodaj usuń 76 Pomidorowa „Tadka Niejadka” - dla dzieci Z domowym makaronem i natką pietruszki 0 6.00 dodaj usuń 77 Makaron penne z sosem bolońskim - dla dzieci I serem Grana Padano 0 17.00 dodaj usuń 78 Mini Folk Burger - dla dzieci Bułka naszego wypieku z panierowaną w płatkach kukurydzianych piersią kurczaka, pomidorem, świeżym ogórkiem, serem i sałatą, doprawiony ketchupem i majonezem, podawany z frytkami 0 17.00 dodaj usuń 79 Mini schabowy - dla dzieci Z ziemniaczkami z wody i surówką z marchewki 0 17.00 dodaj usuń 80 Pierożki z owocami - dla dzieci Pierożki z owocami 0 15.00 dodaj usuń 81 Szarlotka - dla dzieci 0 9.00

Restauracja Polska - Folk Gospoda - Warszawa - zamów jedzenie online