Restauracja Polska

U Fukiera

Rynek Starego Miasta 27

Restauracja „U Fukiera” dziś jest żywym obrazem, namalowanym przez Magdę Gessler. Zachwyca tu harmonijnie określona forma, w której skład na równi z wystrojem wnętrza wchodzą smak, zapach, kolor i dźwięk. To miejsce nie tylko zachęca do patrzenia na nie jak na dzieło sztuki ale dyskretnie prowokuje do uczestniczenia w spektaklu, który tworzy razem ze swoimi gośćmi. Wykwintna sztuka tworzy się tu codziennie od nowa, zdecydowanie przekraczając granice dawnej estetyki mieszczańskiej a głównymi aktorami codziennych spektakli są goście, którzy nas odwiedzają w poszukiwaniu nie tylko smakowych doznań.

Cztery pory roku

dodaj usuń A1 Chłodnik litewski Z jajkiem wiejskim na twardo i świeżym koprem 0 29.00 dodaj usuń A5 Golonka duszona w piwie Z młodą kapustą i ziemniakami w koprze 0 55.00

Zakąski

dodaj usuń 1 Śledź zagrycha W zaprawie z selera naciowego 0 39.00 dodaj usuń 2 Tatar po polsku z polędwicy Z wiejskim żółtkiem na bogato 0 48.00 dodaj usuń 3 Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie marynat i chrzanu Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie marynat i chrzanu 0 36.00 dodaj usuń 4 Carpaccio z polędwicy wołowej Z kaparami i bursztynem typu śnieg 0 49.00 dodaj usuń 5 Carpaccio z buraka Z serem solan na rukoli w winegrecie koperkowym 0 39.00 dodaj usuń 6 Deska polskich, kozich serów dla dwóch osób, do wina i nie tylko Deska polskich, kozich serów dla dwóch osób, do wina i nie tylko 0 60.00 dodaj usuń 7 Deska wędzonych wędlin Z piklami z Delikatesów Magdy 0 55.00 dodaj usuń 8 Tatar z łososia Na różowo bogato doprawiony sezamkami, tartym chrzanem i guacamole 0 68.00

Ciepły początek /

dodaj usuń 9 Kołduny litewskie w zabaglione z lubczykiem Kołduny litewskie w zabaglione z lubczykiem 0 35.00 dodaj usuń 9a Kołduny litewskie na maśle Kołduny litewskie na maśle 0 35.00 dodaj usuń 10 Krewetki w glinie Na oliwie z oliwek z połówką główki czosnku 0 69.00 dodaj usuń 10a Krewetki w emulsji winno-maślanej Na bagietce prosto z pieca 0 69.00 dodaj usuń 11 Placki ziemniaczane Z tatarem ze śledzia, jajem na twardo i kwaśną, wiejską śmietaną 0 65.00 dodaj usuń 12 Pierogi z mlecznej cielęciny Z omastą z młodej cebuli i boczku 0 41.00 dodaj usuń 13 Pierogi ruskie Z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną 0 39.00 dodaj usuń 14 Pierogi z kaczką Z pieczonym jabłkiem z serem kozim i orzechami 0 43.00

Zupy

dodaj usuń 15 Flaki po warszawsku z pulpetami Gotowane na giczach cielęcych, podawane po staropolsku z tartym serem Bursztyn 0 31.00 dodaj usuń 16 Rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach Z lanymi kluskami bursztynowymi 0 29.00 dodaj usuń 17 Barszcz czerwony Jak rubin na zakwasie i skórkach z antonówek z pasztecikiem 0 29.00

Sałaty

dodaj usuń 18 Sałata Caesar z kurczakiem W otulinie z sera Bursztyn z grillowaną sałatą rzymską i prawdziwym anchois 0 59.00 dodaj usuń 19 Sałata Caesar z krewetkami W otulinie z sera Bursztyn z grillowaną sałatą rzymską i prawdziwym anchois 0 59.00 dodaj usuń 20 Sałata Provence z serem kozim Sałata Provence z serem kozim zapieczony miodem i rozmarynem 0 47.00 dodaj usuń 21 Zielono mi ... czyli Zielone ogrody Awokado, szpinak, pieczarki, rukola, boczek 0 59.00

Ryby nasze polskie

dodaj usuń 22 Sandacz z pieca Z bobem w gnieździe ze szpinaku 0 79.00 dodaj usuń 23 Łosoś różowy Pink salmon baked in mustard with young vegetables 0 75.00

A na drugie

dodaj usuń 24 Kotleciki cielęce z kostką Z jajem sadzonym i mizerią po polsku 0 88.00 dodaj usuń 25 Kotlet schabowy Z kapustą, na całą patelnię 0 64.00 dodaj usuń 26 Polędwica na leśno W sosie demi glace z kopytkami 0 99.00 dodaj usuń 27 Gicz cielęca Z domowym kluskami śląskimi i porem 0 95.00 dodaj usuń 28 Łopatka jagnięca Pieczona w zaprawie z rozmarynu, tymianku i wina podawana z ryżem pilaw i pomidorami cherry w cukrze 0 98.00 dodaj usuń 29 Kaczka bardzo po polsku Z pieczoną antonówką i buraczkami, cała połówka 0 99.00 dodaj usuń 30 Placki ziemniaczane Z gulaszem prawdziwie węgierskim 0 79.00 dodaj usuń 31 Risotto sezonowe Risotto sezonowe 0 65.00 dodaj usuń 32 Antrykot na kamieniu Z masłem czosnkowym, warzywami z grilla, sosem BBQ i aioli 0 130.00

A na koniec rozkosznie i słodko

dodaj usuń 33 Zupa „Nic” Z bezowymi chmurkami i czerwonymi owocami 0 39.00 dodaj usuń 34 Moelleux au chocolat Wybornie czekoladowy 0 33.00 dodaj usuń 35 Parfait chałwowe przez nas utarte Z bezą pistacjową na soku z pomarańczy 0 34.00 dodaj usuń 36 Rubinowa szarlotka Zapieczona bezą z pijanym sosem angielskim i cynamonem i już 0 28.00 dodaj usuń 37 Sernik Prawdziwie krakowski z rodzynkami 0 31.00

Restauracja Polska - U Fukiera - Warszawa - zamów jedzenie online