Restauracja Polska

Prodiż Warszawski

ul. Poznańska 16

Restauracja z polską i staropolską kuchnią w nowoczesnej odsłonie aczkolwiek z zachowanymi przepisami i powojenną kulinarną kulturą. Znajdująca się w ścisłym centrum miasta w zagłębiu restauracyjnym przy ulicy Poznańskiej. Usytuowana w przedwojennej kamienicy gdzie zachowały się oryginalne ceglane ściany i pomieszczenia. Bardzo urokliwe i ze smakiem urządzone miejsce gdzie motywem przewodnim jest prodiż elektryczny urządzenie do pieczenia różności kulinarnych,który każdy kojarzy z czasów PRl i znakomicie nawiązuje do nazwy restauracji PRODIŻ WARSZAWSKI. Restauracja posiada kilka pomieszczeń z salką prywatną.

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 12.00-16.00

dodaj usuń L1 Lunch - Zestaw Mięsny Rosół na prędze z domowym makaronem.
Rumiany schaboszczak z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.
0 39.00
dodaj usuń L2 Lunch - Zestaw Wege Krem z kolorowych pieczonych warzyw.
Baba ziemniaczana z prodiża z sosem grzybowym w wiejskiej śmietanie.
0 39.00

Przystawka zimna

dodaj usuń 1 Śledź w oleju lnianym Z siekaną cebulą z nasionami czarnuszki 0 23.00 dodaj usuń 2 Świeżo mielona wołowina Z mieszanymi dodatkami i marynatami 0 34.00

Przystawka gorąca

dodaj usuń 7 Pierogi ręcznie lepione z cielęciną 5 szt. Cielęciną i leśnymi grzybami 0 28.00 dodaj usuń 8 Złociste placki ziemniaczane Z różyczkami wędzonego łososia z kwaśną śmietaną 0 32.00

Zupy

dodaj usuń 12 Flaki staropolskie Pachnące świeżym majerankiem z dodatkiem imbiru 0 24.00 dodaj usuń 13 Aromatyczny rosół na wołowej prędze Z makaronem domowym i marchewką 0 19.00 dodaj usuń 14 Żur staropolski Na zakwasie razowym z leśnymi grzybami z jajkiem 0 24.00 dodaj usuń 15 Zupa z pieczonych warzyw Aromatyzowana truflą 0 19.00

Sałaty

dodaj usuń 18 Sałata Cezar z ośmiornicą z grilla I grzankami 0 39.00 dodaj usuń 19 Sałata z serem kozim Na grzance z pieczoną papryką i plastrami pomidorów 0 34.00 dodaj usuń 20 Sałata Cezar z piersią kaczą Na różowo z grzankami 0 39.00

Dania główne

dodaj usuń 25 Pierś z kaczki na różowo Na sosie z wiśni i czerwonego wina z sałatką z pieczonego buraka i opiekanymi ziemniakami 0 56.00 dodaj usuń 26 Długo duszona wołowina w czerwonym winie Z grzybami i warzywami z kopytkami własnej roboty i sałatką z kiszonego ogórka 0 43.00 dodaj usuń 27 Schaboszczak na rumiano Z tłuczonymi ziemniakami z mizerią LUB kapustą i grochem 0 39.00 dodaj usuń 28 Placek po góralsku z wołowiną I warzywami sypnięty wędzonym serem 0 39.00 dodaj usuń 29 Pieczone żeberka w sosie z wędzonych śliwek Z ziemniakami opiekanymi i domowymi piklami 0 49.00 dodaj usuń 30 Golonka z pieca z kapuchą i grochem Ze świeżo tartym chrzanem i musztardą 0 43.00 dodaj usuń 31 Gołąbki z cielęciną i grzybami Na musie pomidorowym z pęczakiem 0 39.00 dodaj usuń 32 Rostbef black angus Z sałatką z pomidorów i cebuli i pieczonym ziemniakiem 0 69.00 dodaj usuń 33 Udo gęsi białej kołudzkiej pieczone na chrupko Z domowymi buraczkami i ziemniakami z pieca 0 59.00

Dania wegetariańskie i rybne

dodaj usuń 35 Domowe kopytka W sosie ze świeżych pomidorów z bazylią oprószone serem gruere 0 34.00 dodaj usuń 36 Baba ziemniaczana z prodiża Z sosem grzybowym w wiejskiej śmietanie 0 33.00 dodaj usuń 37 Placek ziemniaczany z wędzonym bałtyckim łososiem Z kozim twarogiem i kaparami 0 39.00 dodaj usuń 38 Pęczak z pieczonymi kolorowymi warzywami Z kozim serem i nasionami czarnuszki 0 39.00 dodaj usuń 39 Ośmiornica z grilla Z sałatką ziemniaczaną z kiszonym ogórkiem i kaparami z czerwoną cebulą 0 69.00 dodaj usuń 40 Polędwica z dorsza Pieczona w ziołach w gąszczu grillowanych warzyw 0 54.00

Dania z piekarnika wprost na stół

Na specjalne wcześniejsze zamówienie

dodaj usuń 45 Kaczka w całości po staropolsku Faszerowana cielęciną i natką pietruszki z sosem żurawinowym i opiekanymi ziemniakami 0 236.00 dodaj usuń 46 Sielski kurczak po żydowsku Nadziewany wątróbką z rodzynkami w sosie karmelowym z mizerią i ziemniakami z wody 0 196.00

Desery

dodaj usuń 50 Porcja - Jabłecznik Jabłecznik z szarej renety pieczony w prodiżu 0 17.00 dodaj usuń 51 Porcja - Beza pomarańczowo – migdałowa Puszysta beza pomarańczowo-migdałowa z sosem truskawkowym. 0 19.00 dodaj usuń 52 Porcja - Beza kawowo – daktylowa Puszysta beza kawowo – daktylowa z orzechami 0 19.00 dodaj usuń 53 Cała - Beza pomarańczowo-migdałowa Puszysta beza pomarańczowo-migdałowa z sosem truskawkowym. 12 porcji. 0 150.00 dodaj usuń 54 Cała - Beza kawowo-daktylowa Puszysta beza kawowo-daktylowa z orzechami. 12 porcji. 0 150.00 dodaj usuń 55 Cały - Jabłecznik Jabłecznik z szarej renety pieczony w prodiżu. 12 porcji. 0 90.00

Restauracja Polska - Prodiż Warszawski - Warszawa - zamów jedzenie online