Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 11-16

dodaj usuń L1 ZESTAW LUNCHOWY PRZYSTAWKA DO WYBORU:
 - Tatar - sezonowa polędwica wołowa, szalotka, marynowane kurki, kremowe żółtko, ogórek kiszony z Hajnówki, emulsja z musztardy sarepskiej
 - Bigos  - kiszona kapusta, duszona wołowina, kiełbasa z jałowcem, suszone borowiki, wędzona śliwka, pieczywo naszego wypieku
 - Rosół - domowy makaron, natka pietruszki, warzywa 
DANIE GŁÓWNE DO WYBORU:
 - Łosoś - pieczony filet łososia w cieście francuskim, warzyw julienne, cytrynowe puree ziemniaczane, sos maślano imbirowy
 - Kotlet mielony - selekcjonowana wieprzowina, buraczki zasmażane, ziemniaki francuskie z rozmarynem, tluczony groszek z masłem
 - Makaron - boczniaki, oliwa z oliwek, chilii, młody szpinak, suszone pomidory, szalotka, oliwki, ser Grana Padano
0 29.00

Box Menu

dodaj usuń B1 Zestaw z chrupiącym kotletem schabowym Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, belgijskie frytki, panierowane krążki cebulowe, mizeria z koperkiem, pikantny sos z harissą, śliwkowy sos BBQ 0 55.00 dodaj usuń B2 Zestaw z kurczakiem pieczonym Połówka soczystego kurczaka zagrodowego, ziemniaki opiekane z rozmarynem, panierowane krążki cebulowe, sałatka Colesław, pikantny sos z harissą, śliwkowy sos BBQ 0 65.00 dodaj usuń B3 Zestaw z panierowaną z piersią kurczaka Pierś kurczaka zagrodowego w chrupiącej panierce, frytki, panierowane krążki cebulowe, sałatka Colesław, pikantny sos z harissą, śliwkowy sos BBQ 0 49.00

Menu Sezonowe

dodaj usuń S3 Burger wołowy Maślana bułka, borowik szlachetny, wędzony ser oscypek, chrupiący boczek, musztarda miodowa, cebula, sałata, domowe frytki 0 36.00

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 29.00 dodaj usuń 2 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 39.00 dodaj usuń 3 Tatar z łososia Marynowany w soku z cytryny ze świeżymi ogórkami i winegretem miodowo-musztardowym 0 39.00 dodaj usuń 4 Sałata Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 0 36.00 dodaj usuń 5 Sałata Cezar z kurczakiem Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Grana Padano 0 36.00 dodaj usuń 6 Sałata Cezar z krewetkami Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Grana Padano 0 39.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 19.00 dodaj usuń 13 Sałata grecka Z suszonymi pomidorami 0 29.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 15 Boeuf Strogonow z żeliwnego kociołka Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 46.00 dodaj usuń 16 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 47.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

dodaj usuń 21 Pierogi ruskie Ręcznie lepione, 5 szt. 0 29.00 dodaj usuń 22 Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 0 29.00 dodaj usuń 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 15.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 26 Wegetariańskie flaczki z boczniaków Duszone na maśle boczniaki, gotowane w wegetariańskim bulionie z warzywami korzeniowymi i majerankiem 0 21.00 dodaj usuń 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 24.00 dodaj usuń 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzone w tradycyjny staro - warszawskim stylu, podane z grzankami zapiekanymi pod żółtym serem 0 23.00 dodaj usuń 29 Gierkowa truflowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo – truflowymi. Ulubiona zupa Towarzysza Edwarda, której recepturę pozyskał od żony generała De Gaull’a, w trakcie jednej z francuskich podróży 0 24.00

Zupy - Dla Proletariatu

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony - kubek Pierwszomajowy barszcz czerwony 0 15.00 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 19.00 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 24.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

Dodatki w cenie dania są tylko takie jakieś są w opisie dania. Inne należy domówić.

dodaj usuń 40 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 69.00 dodaj usuń 41 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury babci Ericha Honeckera – przywódcy NRD 0 49.00 dodaj usuń 42 Zrazy z dzika a la Tito Polędwica z dzika marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów. Popisowe danie Marszałka Josipa Broz Tito, które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej, gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany titówką 0 55.00 dodaj usuń 43 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 79.00 dodaj usuń 44 Kapitalistyczny Łosoś Norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, podawany z sosem z białego wina 0 66.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

Dodatki w cenie dania są tylko takie jakieś są w opisie dania. Inne należy domówić.

dodaj usuń 47 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 0 39.00 dodaj usuń 49 De Volaille dyrektora PGRu Z serem Mimolette, pieczarkami, natką pietruszki i czosnkiem 0 36.00 dodaj usuń 49a Kurcze pieczone! - palce lizać! Pół kurczaka zagrodowego pieczonego jak w latach 70-tych na glównym warszawskim Bazarze Różyckiego. Podawany z chrupiącymi frytkami, surówka z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym, BBQ i musztardowym. 0 55.00

Pieczywo

dodaj usuń P1 Cały duży chleb pszenny Własnego wypieku 0 22.00 dodaj usuń P2 Pół chleba pszennego Własnego wypieku 0 11.00 dodaj usuń P3 Chleb pszenny okrągły Własnego wypieku 0 18.00 dodaj usuń P5 Pół chleba razowego żytniego Własnego wypieku 0 9.00

Dodatki

dodaj usuń 52 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 12.00 dodaj usuń 53 Warzywa grillowane Warzywa grillowane 0 12.00 dodaj usuń 54 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.00 dodaj usuń 55 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 14.00 dodaj usuń 56 Kasza gryczana Okraszona skwarkami 0 8.00 dodaj usuń 57 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 6.00 dodaj usuń 58 Ziemniaki opiekane Ziemniaki opiekane 0 8.00 dodaj usuń 59 Ziemniaki tłuczone Ze skwarkami 0 11.00 dodaj usuń 60 Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem 0 8.00 dodaj usuń 61 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 9.00 dodaj usuń 62 Frytki Frytki 0 9.00 dodaj usuń 63 Mizeria Mizeria 0 10.00 dodaj usuń 64 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 8.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 6.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 67 Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 26.00 dodaj usuń 68 Torcik Black & White Duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany konfiturą z leśnych jagód 0 22.00

Desery - Dla Proletariatu

dodaj usuń 69 Szarlotka Złota polska jesień Wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta, podawana ze świeżymi owocami 0 23.00 dodaj usuń 69a Sernik z białą czekoladą Robiony na czekoladowym spodzie z wybornego wiejskiego twarogu podawany z sosem truskawkowym 0 21.00

Menu dla dzieci

dodaj usuń 70 Rosołek z kurczakiem Z naszym domowym makaronem 0 12.00 dodaj usuń 71 Pomidorowa Z makaronem jak u Babci 0 12.00 dodaj usuń 72 Kurczak w chrupiącej panierce (filet) Sałatka Coleslaw, frytki 0 17.00 dodaj usuń 73 Mini schabowy z mizerią Frytki lub ziemniaki z wody 0 19.00 dodaj usuń 74 Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim 0 16.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online