Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

http://www.czerwonywieprz.pl

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 12-16

dodaj usuń L1 ZESTAW LUNCHOWY PRZYSTAWKA DO WYBORU:
- Pasztet - dziczyzna z jałowcem, galaretka owoców leśnych, pieczone jabłko, mus chrzanowy
- Sałatka jarzynowa - warzywa korzeniowe, gotowane jajko, ogórek kiszony, majonez truflowy, ziemniaki francuski
- Rosół - bulion drobiowy, makaron nalesnikowy, warzywa diamenty, natka pietruszki
DANIE GŁÓWNE DO WYBORU:
- Dorsz - filet dorsza w chrupiącej panierce, mus z groszku zielonego, ryż z trawą cytrynową, sos maślano cytrynowy
- Pierś z kurczaka - kurczak zagrodowy z wędzonym serem, ziemniaki puree, bukiet surówek, sos żurawinowy
- Makaron - oliwa z oliwek, anchois, czarne oliwki, pieczone pomidory, kapary, czosnek, ser Grana Padano
0 29.00

Menu Sezonowe

dodaj usuń S1 Zupa grzybowa Bulion grzybowy, warzywa korzenne, borowik szlachetny, wiejska śmietanka 0 21.00 dodaj usuń S2 Carpaccio z piersi kaczki Wędzona pierś kaczki, pieczona dynia, karmelizowane orzechy, pieczone buraki sałaty, figi, dressing miodowo - pigwowy 0 29.00 dodaj usuń S3 Burger wołowy Maślana bułka, borowik szlachetny, wędzony ser oscypek, chrupiący boczek, musztarda miodowa, cebula, sałata, domowe frytki 0 36.00 dodaj usuń S4 Stek z halibuta Z warzywami w emulsji maślanej, sos z szyjek rakowych, ziemniaki szafranowe 0 65.00 dodaj usuń S5 Rostbef z Angusa Grillowana wołowina, ziołowe mało, ziemniak z ogniska, warzywa z tymiankiem, sos borowikowy 0 85.00 dodaj usuń S6 Polędwica wołowa Sezonowana wołowina, borowik szlachetny, ziemniaki z białą truflą, duszony szpinak, mus z pietruszki, sos tymiankowy 0 85.00 dodaj usuń S7 Risotto Kremowy ryż arborio, borowik szlachetny, młody szpinak, pomidory concasse, ser Grana Padano 0 42.00 dodaj usuń S8 Burger z jagnięciną Podhalańska jagnięcina, bułka maślana, pomidor, ogórek, cebula, sałata, sos z karmelizowaną cebulą i kaparami, sos musztardowy z harissa 0 39.00 dodaj usuń S10 Rydze smażone Na maśle z czosnkiem, pomidorem i natką pietruszki 0 38.00

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 29.00 dodaj usuń 2 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 39.00 dodaj usuń 3 Tatar z łososia Marynowany w soku z cytryny ze świeżymi ogórkami i winegretem miodowo-musztardowym 0 39.00 dodaj usuń 4 Sałata Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 0 36.00 dodaj usuń 5 Sałata Cezar z kurczakiem Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Grana Padano 0 36.00 dodaj usuń 6 Sałata Cezar z krewetkami Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Grana Padano 0 39.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 19.00 dodaj usuń 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 0 29.00 dodaj usuń 10 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w oleju Z siekaną cebulą i gotowanymi ziemniakami 0 29.00 dodaj usuń 11 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w śmietanie Z tartym jabłkiem, porem i gotowanymi ziemniakami 0 29.00 dodaj usuń 12 Sałata Ogrodowa prosto z Warzywniaka Mieszane sałaty i warzywa sezonowe, skropione delikatnym miodowo-cytrynowym winegret 0 22.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 15 Boeuf Strogonow z żeliwnego kociołka Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 46.00 dodaj usuń 16 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 47.00 dodaj usuń 17 Czeska Deska Gustawa Husaka Zestaw zakąsek piwnych (grillowane polędwiczki kurczaka, panierowany ser konecki, krążki cebulowe, chrupiący boczek i pieczone kabanosy), podawane z sosami: czosnkowym i pikantnym - z pomidorów oraz siekanych warzyw 0 69.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

dodaj usuń 22 Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 0 29.00 dodaj usuń 23 Pierogi z mięsem 5 szt. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu 0 29.00 dodaj usuń 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 15.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 24.00 dodaj usuń 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzone w tradycyjny staro - warszawskim stylu, podane z grzankami zapiekanymi pod żółtym serem 0 23.00 dodaj usuń 29 Gierkowa truflowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo – truflowymi. Ulubiona zupa Towarzysza Edwarda, której recepturę pozyskał od żony generała De Gaull’a, w trakcie jednej z francuskich podróży 0 24.00

Zupy - Dla Proletariatu

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony - kubek Pierwszomajowy barszcz czerwony 0 15.00 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 19.00 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 24.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 40 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 69.00 dodaj usuń 41 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury babci Ericha Honeckera – przywódcy NRD 0 49.00 dodaj usuń 42 Zrazy z dzika a la Tito Polędwica z dzika marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów. Popisowe danie Marszałka Josipa Broz Tito, które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej, gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany titówką 0 55.00 dodaj usuń 43 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 79.00 dodaj usuń 44 Kapitalistyczny Łosoś Norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, podawany z sosem z białego wina 0 66.00 dodaj usuń 45 Otwarte ravioli Płatki selera, podawane z palonym masłem, rumiany kalafior z czarną truflą oraz mus z pietruszki, szyk w zachodnim stylu! 0 36.00 dodaj usuń 46 Propagandowy bryzol z polędwicy wołowej Delikatna polędwica wołowa marynowana w musztardzie Dijon, podawana z pieczarkami i duszoną cebulką. 0 52.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 47 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 0 39.00 dodaj usuń 48 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z ziemniakami zasmażanymi z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem, zestawem sosów oraz domowymi marynatami 0 69.00 dodaj usuń 49 De Volaille dyrektora PGRu Z serem Mimolette, pieczarkami, natką pietruszki i czosnkiem 0 36.00 dodaj usuń 49a Kurcze pieczone! - palce lizać! Pół kurczaka zagrodowego pieczonego jak w latach 70-tych na glównym warszawskim Bazarze Różyckiego. Podawany z chrupiącymi frytkami, surówka z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym, BBQ i musztardowym. 0 55.00

Dodatki

dodaj usuń 50 Cały chleb własnego wypieku Cały chleb własnego wypieku 0 22.00 dodaj usuń 51 Pół chleba własnego wypieku Pół chleba własnego wypieku 0 14.00 dodaj usuń 52 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 12.00 dodaj usuń 53 Warzywa grillowane Warzywa grillowane 0 12.00 dodaj usuń 54 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.00 dodaj usuń 55 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 14.00 dodaj usuń 56 Kasza gryczana Okraszona skwarkami 0 8.00 dodaj usuń 57 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 6.00 dodaj usuń 58 Ziemniaki opiekane Ziemniaki opiekane 0 8.00 dodaj usuń 59 Ziemniaki tłuczone Ze skwarkami 0 11.00 dodaj usuń 60 Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem 0 8.00 dodaj usuń 61 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 9.00 dodaj usuń 62 Frytki Frytki 0 9.00 dodaj usuń 63 Mizeria Mizeria 0 10.00 dodaj usuń 64 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 8.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 6.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 67 Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 26.00 dodaj usuń 68 Torcik Black & White Duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany konfiturą z leśnych jagód 0 22.00

Desery - Dla Proletariatu

dodaj usuń 69 Szarlotka Złota polska jesień Wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta, podawana ze świeżymi owocami 0 23.00 dodaj usuń 69a Sernik z białą czekoladą Robiony na czekoladowym spodzie z wybornego wiejskiego twarogu podawany z sosem truskawkowym 0 21.00

Menu dla dzieci

dodaj usuń 70 Rosołek z kurczakiem Z naszym domowym makaronem 0 12.00 dodaj usuń 71 Pomidorowa Z makaronem jak u Babci 0 12.00 dodaj usuń 72 Kurczak w chrupiącej panierce (filet) Sałatka Coleslaw, frytki 0 17.00 dodaj usuń 73 Mini schabowy z mizerią Frytki lub ziemniaki z wody 0 19.00 dodaj usuń 74 Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim 0 16.00 dodaj usuń 75 Domowe naleśniki z serem Sos truskawkowy, bita śmietana 0 16.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online