Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 12-16

dodaj usuń L1 ZESTAW LUNCHOWY PRZYSTAWKA DO WYBORU:
- Nóżki Szarpana golonka w galarecie, kawior z jabłka, mus chrzanowy, marynowane kurki, musztarda sarepska
 - Sałata - Kolorowe sałaty, marynowany Łosoś, zielony ogórek, pestki słonecznika, kapary jabłkowe, orientalny dresing, prażony sezam
 - Barszcz ukraiński - Czerwone buraki, kapusta kiszona, gotowane jajko, ziemniaki, koperek, śmietanka
DANIE GŁÓWNE DO WYBORU:
- Sandacz - Filet sandacz, kluseczki ziemniaczane z koperkiem, zielone sałaty, marynowane warzywa w zalewie słodko kwaśnej, sos krewetkowy
 - Mielony - Selekcjonowana wieprzowina QAFP, buraczki zasmażane, ziemniaki po polsku, emulsja z majeranku
 - Makaron - Pesto z suszonych pomidorów, karczochy, czarna oliwki , młody szpinak, oliwa z oliwek, ser bursztyn
0 29.00

Menu klasyczne

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 32.90 dodaj usuń 2 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 46.90 dodaj usuń 3 Tatar z łososia Marynowany w soku z cytryny ze świeżymi ogórkami i winegretem miodowo-musztardowym 0 44.90 dodaj usuń 5 Deska pieczonych mięs i wędlin (min. dla 2 osób) Schab karkowy, schab środkowy, rolada z boczku, podwędzana pasztetowa, sos tatarski, tarty chrzan, musztarda, marynaty 0 79.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 16.90 dodaj usuń 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 0 33.00 dodaj usuń 10 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w oleju Z siekaną cebulą i gotowanymi ziemniakami 0 33.00 dodaj usuń 11 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w śmietanie Z tartym jabłkiem, porem i gotowanymi ziemniakami 0 36.00

Sałatki

dodaj usuń 12 Sałata ogrodowa (wege) Mieszane sałaty i warzywa sezonowe, sos vinaigrette 0 26.00 dodaj usuń 13 Sałata Cezar (wege) Rukola, krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 29.90 dodaj usuń 13a Sałata Cezar z kurczakiem Rukola, krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 41.90 dodaj usuń 13b Sałata Cezar z krewetkami Rukola, krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 49.80 dodaj usuń 14 Sałata Grecka (wege) Mieszane sałaty, pomidory, ogórki, oliwki, ser Feta, suszone pomidory, czerwona cebula, oliwa z oliwek 0 34.90 dodaj usuń 15 Sałata Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 0 39.50 dodaj usuń 16 Tatar z pomidora i awokado (wege) Rukola, kapary, szalotka, balsamico, ser Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 37.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 17 Boeuf Stroganoff z polędwicy wołowej Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 59.90 dodaj usuń 18 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 47.50 dodaj usuń 19 Czeska deska Gustawa Husaka (min. dla 2 osób) Zestaw zakąsek piwnych: grillowane polędwiczki z kurczaka, panierowany ser konecki, krążki cebulowe, chrupiący boczek i pieczone kabanosy, podawane z sosami: czosnkowym i pikantnym z pomidorów oraz siekanych warzyw 0 79.90

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

dodaj usuń 20 Pierogi ze szpinakiem i serem feta Podawane z sosem śmietanowo - koperkowym 0 33.90 dodaj usuń 21 Pierogi ruskie Wypełnione wiejskim twarogiem i ziemniakami, okraszone duszoną cebulą 0 32.90 dodaj usuń 22 Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami 0 29.90 dodaj usuń 23 Pierogi z cielęciną Nadziewane farszem z duszonej cielęciny, serwowane ze skwarkami z wędzonego boczku i duszoną cebulą 0 35.90 dodaj usuń 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 11.90

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 25 Gierkowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo - truflowymi 0 32.90 dodaj usuń 26 Wegetariańskie flaczki z boczniaków Duszone na maśle boczniaki, gotowane w wegetariańskim bulionie z warzywami korzeniowymi i majerankiem 0 17.50 dodaj usuń 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 23.90 dodaj usuń 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzane w tradycyjnym, staro-warszawskim stylu, podawane z grzankami zapiekanymi pod żółtym serem 0 24.50

Zupy - Dla Proletariatu

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony - kubek Doskonały do pierogów! (wege) 0 11.90 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej z wiejskim kurczakiem Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 15.90 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 23.50

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.

dodaj usuń 39 Kurcze pieczone! - palce lizać! Pół kurczaka zagrodowego, pieczonego ja w latach 70-tych na głównym warszawskim Bazarze Różyckiego. podawany z surówką z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym BBQ i musztardowym 0 54.90 dodaj usuń 40 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 69.90 dodaj usuń 41 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury babci Ericha Honeckera – przywódcy NRD 0 56.50 dodaj usuń 42 Zrazy z dzika a la Marszałek Tito Marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą ,podawana w sosie z leśnych grzybów 0 58.90 dodaj usuń 43 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 94.50 dodaj usuń 44 Kapitalistyczny Łosoś Norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, podawany z blanszowanym szpinakiem oraz sosem z białego wina 0 69.50

Dania Główne - Dla Proletariatu

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.

dodaj usuń 46 Kotlety mielone Przygotowane z certyfikowanej wieprzowiny QAFP, serwowane w trzech odsłonach: w pumperniklu, pestkach dyni i słonecznika oraz klasycznej z tartą bułką, podawane z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem 0 39.90 dodaj usuń 47 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 0 43.90 dodaj usuń 48 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z opiekanymi ziemniakami, zestawem sosów oraz domowymi marynatami 0 77.90 dodaj usuń 49 De Volaille dyrektora PGRu Nadziewany pieczarkami, serem Mimolette, natką pietruszki i czosnkiem 0 44.90 dodaj usuń 50 Burger z eksportowanej wołowiny Bułka naszego wypieku, ser Cheddar, świeże warzywa, chrupiący boczek, musztarda miodowa, cebula, sałata, domowe frytki ręcznie cięte 0 48.50

Pieczywo

dodaj usuń P1 Cały duży chleb pszenny Własnego wypieku 0 22.00 dodaj usuń P2 Pół chleba pszennego Własnego wypieku 0 12.00 dodaj usuń P5 Pół chleba razowego żytniego Własnego wypieku 0 10.00

Dodatki

dodaj usuń 51 Młode warzywa blanszowane Młode warzywa blanszowane 0 15.90 dodaj usuń 52 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 14.90 dodaj usuń 53 Warzywa z grilla Warzywa z grilla 0 14.90 dodaj usuń 54 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.90 dodaj usuń 54a Sałata ogrodowa Sałata ogrodowa 0 14.90 dodaj usuń 55 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 14.00 dodaj usuń 56 Kasza gryczana Okraszona skwarkami 0 7.50 dodaj usuń 57 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 6.00 dodaj usuń 58 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 0 8.50 dodaj usuń 59 Ziemniaki tłuczone Ze skwarkami 0 11.00 dodaj usuń 60 Ziemniaki francuskie opiekane Z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem 0 10.50 dodaj usuń 61 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 10.50 dodaj usuń 62 Frytki Ręcznie cięte 0 10.00 dodaj usuń 63 Mizeria Mizeria 0 9.90 dodaj usuń 64 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 9.50 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 9.50 dodaj usuń 66 Surówka coleslaw Surówka coleslaw 0 12.90

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 67 Tort bezowy Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 26.90 dodaj usuń 68 Creme Brulee Przyrządzany przez naszego cukiernika, wg oryginalnej francuskiej receptury, podawany w towarzystwie owoców sezonowych 0 24.90

Desery - Dla Proletariatu

dodaj usuń 69a Aksamitny sernik z białą czekoladą Pieczony na parze, wg naszej autorskiej receptury, z wiejskiego sera, śmietany i belgijskiej białej czekolady 0 26.50

Menu dla dzieci

dodaj usuń 70 Rosołek z kurczakiem Z naszym domowym makaronem 0 12.00 dodaj usuń 71 Pomidorowa Z makaronem jak u Babci 0 12.00 dodaj usuń 72 Kurczak w chrupiącej panierce (filet) Sałatka Coleslaw, frytki 0 17.00 dodaj usuń 73 Mini schabowy z mięsa QAFP z mizerią - dla dzieci Frytki lub ziemniaki z wody 0 19.00 dodaj usuń 74 Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim 0 16.00 dodaj usuń 75 Naleśniki z białym serem - dla dzieci Domowe pierogi z serem, sos truskawkowy, słodka śmietanka 0 16.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online