Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 11-16

dodaj usuń L1 ZESTAW LUNCHOWY PRZYSTAWKA DO WYBORU:
- Pasztet - wolno gotowana cielęcina, pieczone jabłko, jałowiec, karmelizowana żurawina, orzechy włoskie
 - Sałata Cezar - krucha sałata rzymska, sos z anchois, ziołowe grzanki, ser Bursztyn
 - Botwinka - młoda botwinka, gotowane jajko, ziemniaki, koperek
 DANIE GŁÓWNE DO WYBORU:
- Sandacz - pieczony sandacz z masłem, warzywa ratatouille, ryż, młody szpinak, sos migdałowy
 - Schabowy - schab QAFP w chrupiącej panierce, ziemniaki ze skwarkami, mizeria ze szczypiorkiem
 - Makaron - zielone szparagi, młody bób, chili, sos pomidorowy, szpinak, szalotka, czarne oliwki, kapary, ser Bursztyn
0 29.00

Menu Szparagowe

dodaj usuń A1 Wędzony łosoś - przystawka łosoś z naszej wędzarni, kremowy ziołowy twaróg, szparagi, zielone sałaty, gotowane jajko przepiórcze, kawior z jesiotra, rzodkiewka, koperek 0 36.00 dodaj usuń A3 Zielone szparagi - przystawka Blanszowane zielone szparagi, rumiana tarta bułka, masło, sadzone jajko, kiełki rzodkiewki, koperek 0 36.00 dodaj usuń A4 Halibut - danie główne Stek z halibuta, zielone szparagi z masłem, młode ziemniaki z koperkiem, topinambur, sos winno cytrynowy z koperkiem 0 69.00 dodaj usuń A5 Risotto - danie główne Kremowy ryż carnaroli, krewetki królewskie, zielone szparagi, płatki sera Grana Padano, koperek, pomidory concase 0 48.00 dodaj usuń A6 Chłodnik z botwiny Młoda botwina, zielone szparagi, gotowane jajko, szczypiorek, tarta rzodkiewka, ogórek, maślanka, koperek, czosnek 0 26.00

Szef kuchni poleca

dodaj usuń S1 Burger z szarpaną karkówką Konfitowana karkówka QAFP, bułka maślana, pomidor, ogórek kiszony z Hajnówki, sałata, sos chrzanowy, sos musztardowy z harissą, domowe frytki 0 36.00 dodaj usuń S2 Kotlety mielone Przygotowywane z certyfikowanej wieprzowiny QAFP serwowane w trzech odsłonach: w pumperniklu, pestkach dyni i słonecznika oraz klasycznej ( bułka tarta), wraz z puree ziemniaczanym i tłuczonym groszkiem 0 39.00 dodaj usuń S3 Burger wołowy Maślana bułka, ser Cheddar, świeże warzywa, chrupiący boczek, musztarda miodowa, cebula, sałata, domowe frytki 0 36.00

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 29.00 dodaj usuń 2 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 39.00 dodaj usuń 3 Tatar z łososia Marynowany w soku z cytryny ze świeżymi ogórkami i winegretem miodowo-musztardowym 0 39.00 dodaj usuń 4 Sałata Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 0 36.00 dodaj usuń 5 Sałata Szpionów KGB Krucha sałata rzymska, sałata lodowa, rukola, świeży ogórek, sos anchois, chrupiąca grzanka, płatki sera Grana Padano 0 36.00 dodaj usuń 6 Sałata Batory Mix sałat, sos czosnkowy, krewetki, pomidorki cherry, pikantna pasta z suszonych na słońcu pomidorów, chrupiąca grzanka 0 39.00 dodaj usuń 7 Deska frykasów PRL Schab karkowy, schab środkowy, rolada z boczku, kiełbasa sucha,podwędzana pasztetowa, sos tatarski, tarty chrzan, musztarda, marynaty 0 69.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 21.00 dodaj usuń 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 0 29.00 dodaj usuń 13 Sałata śródziemnomorska Mix sałat ze świeżym ogórkiem, oliwkami, serem Feta,suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą i oliwą z oliwek 0 29.00 dodaj usuń 14 Czeska deska Gustawa Husaka Zestaw zakąsek piwnych: grillowane polędwiczki z kurczaka, panierowany ser konecki, krążki cebulowe, chrupiący boczek i pieczone kabanosy, podawane z sosami: czosnkowym i pikantnym z pomidorów oraz siekanych warzyw 0 69.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 15 Boeuf Strogonow z żeliwnego kociołka Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 46.00 dodaj usuń 16 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 47.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

dodaj usuń 20 Pierogi ze szpinakiem i serem feta Podawane z sosem śmietanowo - koperkowym 0 29.00 dodaj usuń 21 Pierogi ruskie Ręcznie lepione, 5 szt. 0 29.00 dodaj usuń 22 Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami 0 29.00 dodaj usuń 23 Pierogi z mięsem 5 szt. Wypełnione farszem z selekcjonowanej cielęciny i wieprzowiny QAFP, okraszone skwarkami z wędzonego boczku i duszoną cebulą 0 29.00 dodaj usuń 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 15.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 25 Gierkowa Truflowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo - truflowymi 0 26.00 dodaj usuń 26 Wegetariańskie flaczki z boczniaków Duszone na maśle boczniaki, gotowane w wegetariańskim bulionie z warzywami korzeniowymi i majerankiem 0 21.00 dodaj usuń 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 24.00 dodaj usuń 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzane w tradycyjnym, staro-warszawskim stylu, podawane z grzankami zapiekanymi pod serem korycińskim z czarnuszką 0 25.00

Zupy - Dla Proletariatu

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony - kubek Pierwszomajowy barszcz czerwony 0 15.00 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 21.00 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 24.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.

dodaj usuń 40 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 69.00 dodaj usuń 42 Zrazy z dzika a la Marszałek Tito Marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą ,podawana w sosie z leśnych grzybów 0 55.00 dodaj usuń 43 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 82.00 dodaj usuń 44 Kapitalistyczny Łosoś Norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, podawany z blanszowanym szpinakiem oraz sosem z białego wina 0 68.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.

dodaj usuń 47 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, przygotowany z mięsa QAFP, podawany z domową mizerią 0 39.00 dodaj usuń 48 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z ziemniakami zasmażanymi z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem, zestawem sosów oraz domowymi marynatami 0 69.00 dodaj usuń 49 De Volaille dyrektora PGRu Z serem Mimolette, pieczarkami, natką pietruszki i czosnkiem 0 36.00 dodaj usuń 49a Kurcze pieczone! - palce lizać! Pół kurczaka zagrodowego, pieczonego ja w latach 70-tych na głównym warszawskim Bazarze Różyckiego. podawany z surówką z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym BBQ i musztardowym 0 55.00

Pieczywo

dodaj usuń P1 Cały duży chleb pszenny Własnego wypieku 0 22.00 dodaj usuń P2 Pół chleba pszennego Własnego wypieku 0 11.00 dodaj usuń P3 Chleb pszenny okrągły Własnego wypieku 0 18.00 dodaj usuń P5 Pół chleba razowego żytniego Własnego wypieku 0 9.00

Dodatki

dodaj usuń 51 Ryż Ryż 0 8.00 dodaj usuń 52 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 14.00 dodaj usuń 53 Warzywa grillowane Warzywa grillowane 0 14.00 dodaj usuń 54 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 10.00 dodaj usuń 54a Sałata ogrodowa Sałata ogrodowa 0 18.00 dodaj usuń 55 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 14.00 dodaj usuń 56 Kasza gryczana Okraszona skwarkami 0 8.00 dodaj usuń 57 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 6.00 dodaj usuń 58 Ziemniaki opiekane Ziemniaki opiekane 0 8.00 dodaj usuń 59 Ziemniaki tłuczone Ze skwarkami 0 11.00 dodaj usuń 60 Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem Ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem 0 8.00 dodaj usuń 61 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 9.00 dodaj usuń 62 Frytki Frytki 0 9.00 dodaj usuń 63 Mizeria Mizeria 0 10.00 dodaj usuń 64 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 8.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 6.00 dodaj usuń 66 Surówka coleslaw Surówka coleslaw 0 10.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 67 Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 26.00 dodaj usuń 68 Creme Brulee Przyrządzany przez naszego cukiernika, wg oryginalnej francuskiej receptury, podawany w towarzystwie owoców sezonowych 0 22.00

Desery - Dla Proletariatu

dodaj usuń 69a Sernik z białą czekoladą Robiony na czekoladowym spodzie z wybornego wiejskiego twarogu podawany z sosem truskawkowym 0 24.00

Menu dla dzieci

dodaj usuń 70 Rosołek z kurczakiem Z naszym domowym makaronem 0 12.00 dodaj usuń 71 Pomidorowa Z makaronem jak u Babci 0 12.00 dodaj usuń 72 Kurczak w chrupiącej panierce (filet) Sałatka Coleslaw, frytki 0 17.00 dodaj usuń 73 Mini schabowy z mięsa QAFP z mizerią - dla dzieci Frytki lub ziemniaki z wody 0 19.00 dodaj usuń 74 Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim 0 16.00 dodaj usuń 75 Pierogi z białym serem - dla dzieci Domowe pierogi z serem, sos truskawkowy, słodka śmietanka 0 16.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online