Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

Lunch

Dostępny od poniedziałku do piątku 12-16

dodaj usuń L1 ZESTAW LUNCHOWY PRZYSTAWKA DO WYBORU:
- Grzanki z tuńczykiem - chrupiąca bagietka, tuńczyk, kukurydza, czerwona papryka, natka pietruszki, ser mozzarella, sos kaparowy
- Sałata z kurczakiem -grillowana pierś z kurczaka zagrodowego, sałaty, warzywa, avocado, prażone pestki słonecznika, dressing bazyliowy, czerwona cebula
- Zupa pomidorowa - bulion drobiowy, ryż, śmietanka, pieczone pomidory, natka pietruszki
DANIE GŁÓWNE DO WYBORU:
- Miruna - filet w chrupiącej panierce, ziemniaki z koperkiem, warzywa blanszowane z migdałami, cząstka cytryny
- Mortadela - smażona mortadela w chrupiącej panierce, puree ziemniaczane z koperkiem, surówka Colesław
 - Makaron - wędzony łosoś, młody szpinak, brokuły, śmietanka, koperek, kapary, szalotka, ser Grana Padano
0 39.00

SZEF KUCHNI POLECA

dodaj usuń S1 Carpaccio z buraka Pieczone buraki, pieczony kozi ser, syrop z antonówki, prażone orzechy laskowe, sałata rukola, konfitura z moreli, anyż 0 50.00 dodaj usuń S2 Truflowa Gierkowa Delikatny krem z białych warzyw i trufli, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo - truflowymi 0 44.00 dodaj usuń S3 Tatar z sarny Delikatna dziczyzna, jajko przepiórcze, domowe pikle, marynowana cebulka perłowa, musztarda sarepska, świeży lubczyk 0 58.00 dodaj usuń S4 Stek z rostbefu Grillowany stek z sezonowanej wołowiny, ziołowe masło, truflowe ziemniaki Hasselback, blanszowany szpinak z szalotką i chilli, sos koniakowo pieprzowy 0 98.00 dodaj usuń S5 Wuzetka Biszkopt czekoladowy, konfitura z mirabelki, bita śmietana z nutą wanilii, belgijska czekolada 0 31.00

Menu klasyczne

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 41.00 dodaj usuń 2 Tradycyjny tatar wołowy Z sezonowanej wołowiny, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 55.00 dodaj usuń 3 Tatar z łososia łosoś marynowany w soku z cytryny i miodzie ze świeżym ogórkiem, zielonym pieprzem i miodowo-musztardowym winegretem 0 56.00 dodaj usuń 4 Tatar z pomidora i awokado (wege) Siekane pomidory i avocado, z rukolą, owocem kaparu, szalotką, balsamico i płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 46.00 dodaj usuń 5 Burżuazyjna deska pieczonych mięs i wędlin (min. dla 2 osób) Rostbef wołowy z Angusa, schab karkowy, schab środkowy, rolada z boczku z Mangalicy, pasztet z dziczyzny, podwędzana pasztetowa, sos tatarski, tarty chrzan, musztarda Sarepska, domowe marynaty 0 81.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 21.00 dodaj usuń 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 0 39.00 dodaj usuń 10 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w oleju Z siekaną cebulą i gotowanymi ziemniakami 0 41.00 dodaj usuń 11 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w śmietanie Z tartym jabłkiem, porem i gotowanymi ziemniakami 0 41.00

Sałatki

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 12 Sałata ogrodowa (wege) Mieszane sałaty i warzywa sezonowe, sos vinaigrette 0 31.00 dodaj usuń 13 Sałata Cezar (wege) Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 34.00 dodaj usuń 13a Sałata Cezar z kurczakiem zagrodowym Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 48.00 dodaj usuń 13b Sałata Cezar z krewetkami Krucha sałata rzymska z sosem anchois, podawana z chrupiącą grzanką, posypana płatkami sera Bursztyn (dojrzewający 12 m-cy) 0 55.00 dodaj usuń 14 Sałata Grecka (wege) Mieszane sałaty, pomidory, ogórki, oliwki, ser Feta, suszone pomidory, czerwona cebula, oliwa z oliwek 0 41.00 dodaj usuń 15 Sałata Luksusowa z kozim serem Kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, podawany na liściach zielonej sałaty, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri 0 46.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 16 Boeuf Stroganoff z polędwicy wołowej Z wołowiny Black Angus, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 66.00 dodaj usuń 17 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie winno-maślanym, z czosnkiem, papryką i pikantną czuszką, podawane z chrupiącą ziołową grzanką 0 61.00 dodaj usuń 18 Czeska deska Gustawa Husaka (min. dla 2 osób) Zestaw zakąsek: grillowane żeberka wieprzowe, duet polskich kiełbas, polędwiczki z kurczaka, pieczone kabanosy, chrupiący boczek, panierowany ser Konecki, krążki cebulowe podawane z domowymi sosami: śliwkowym BBQ i pikantnym z Harrisą 0 88.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 19 Pierogi ze szpinakiem i serem feta Podawane z sosem śmietanowo - koperkowym 0 41.00 dodaj usuń 20 Pierogi ukraińskie (wege) Wypełnione wiejskim twarogiem i ziemniakami, okraszone duszoną cebulą 0 41.00 dodaj usuń 21 Pierogi z kapustą i grzybami (wege) Pierogi z kapustą i grzybami 0 41.00 dodaj usuń 22 Pierogi z cielęciną Nadziewane farszem z duszonej cielęciny, serwowane ze skwarkami z wędzonego boczku i duszoną cebulą 0 41.00 dodaj usuń 23 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 19.50 dodaj usuń 24 Duet polskich kiełbas z mazurskiej wędzarni Tradycyjna biała z majerankiem, wieprzowa z szynki QAFP, tarty chrzan, musztarda Sarepska, chrupiący chleb naszego wypieku 0 46.00 dodaj usuń 25 Chrupiąca kaszanka Domowa kaszanka, duszona cebula z majerankiem i musztardą francuską, sos demi-glace z zielonym pieprzem, emulsja z musztardy Sarepskiej 0 46.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 29 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 35.00 dodaj usuń 30 Tradycyjne Flaki wołowe Przyrządzane w staro-warszawskim stylu, podawane z chrupiącą grzanką ziołową, zapiekaną pod żółtym serem 0 31.00

Zupy - Dla Proletariatu

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony - kubek Doskonały do pierogów! (wege) 0 19.50 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej z wiejskim kurczakiem Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 26.00 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 31.00 dodaj usuń 35 Zupa pomidorowa Domowa pomidorowa na bulionie drobiowym ze świeżo przetartymi pomidorami i kremową śmietanką, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 26.00 dodaj usuń 36 Wegetariańskie flaczki z boczniaków Siekane boczniaki, gotowane w bulionie z warzywami korzeniowymi i majerankiem, wegetariańska interpretacja tradycyjnych flaków wołowych 0 30.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.
*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 39 Kurcze pieczone! - palce lizać! Pół kurczaka zagrodowego, pieczonego jak w latach 70-tych na głównym warszawskim Bazarze Różyckiego, podawany z surówką z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym BBQ i sosem z Harrisą 0 66.00 dodaj usuń 40 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 81.00 dodaj usuń 41 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury 0 64.00 dodaj usuń 42 Zrazy wołowe a la Marszałek Tito Eksportowa wołowina Black Angus marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów 0 67.00 dodaj usuń 43 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej Limousine na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 110.00 dodaj usuń 44 Kapitalistyczny Łosoś Norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, podawany z blanszowanym szpinakiem oraz sosem z białego wina 0 77.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

Dodatki w cenie dania są tylko takie, jakie są w opisie. Inne należy domówić oddzielnie.
*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 46 Tradycyjne kotlety mielone Z certyfikowanej wieprzowiny QAFP, smażone na smalcu z Mangalicy, podawane z zasmażanymi buraczkami 0 46.00 dodaj usuń 47 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 0 54.00 dodaj usuń 48 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z zestawem sosów oraz domowymi marynatami 0 86.00 dodaj usuń 49 De Volaille dyrektora PGRu Pierś kurczaka zagrodowego nadziewana pieczarkami, serem Mimolette, natką pietruszki i czosnkiem 0 54.00 dodaj usuń 50 Burger z eksportowanej wołowiny Grillowana wołowina Black Angus w bułce naszego wypieku, z serem Cheddar, chrupiącym boczkiem i świeżymi warzywami 0 51.00

Pieczywo

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń P1 Cały duży chleb pszenny Własnego wypieku 0 28.00 dodaj usuń P2 Pół chleba pszennego Własnego wypieku 0 17.00 dodaj usuń P4 Cały chleb razowy żytni Własnego wypieku 0 24.00 dodaj usuń P5 Pół chleba razowego żytniego Własnego wypieku 0 14.00

Dodatki

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 52 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 18.00 dodaj usuń 53 Warzywa z grilla Warzywa z grilla 0 18.00 dodaj usuń 54 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 17.00 dodaj usuń 54a Sałata ogrodowa Sałata ogrodowa 0 18.00 dodaj usuń 55 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 20.00 dodaj usuń 56 Kasza gryczana Okraszona skwarkami 0 12.00 dodaj usuń 57 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 12.00 dodaj usuń 58 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 0 14.00 dodaj usuń 59 Ziemniaki tłuczone Ze skwarkami 0 14.00 dodaj usuń 60 Ziemniaki francuskie opiekane Z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem 0 16.00 dodaj usuń 61 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 16.00 dodaj usuń 62 Frytki Ręcznie cięte 0 14.00 dodaj usuń 63 Mizeria Mizeria 0 14.00 dodaj usuń 64 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 14.00 dodaj usuń 65 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 14.00 dodaj usuń 65a Surówka coleslaw Surówka coleslaw 0 14.00 dodaj usuń 66 Koszyk pieczywa z masłem Koszyk pieczywa z masłem 0 11.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 67 Tort bezowy Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 31.00 dodaj usuń 68 Creme Brulee Przyrządzany przez naszego Cukiernika, według oryginalnej staro-francuskiej receptury, na wiejskich jajkach i tartej wanilii, zapiekany pod palonym karmelem 0 28.00

Desery - Dla Proletariatu

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 69 Szarlotka Złota polska jesień Wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta, podawana ze świeżymi owocami 0 30.00 dodaj usuń 70 Aksamitny sernik z białą czekoladą Pieczony na parze, wg naszej autorskiej receptury, z wiejskiego sera, śmietany i belgijskiej białej czekolady 0 29.00 dodaj usuń 71 Torcik Black & White Duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany z konfitura z leśnych jagód 0 30.00

Menu dla dzieci

*Ceny zawierają opłatę za opakowania.

dodaj usuń 75 Rosołek z kurczakiem Z naszym domowym makaronem 0 18.90 dodaj usuń 76 Pomidorowa Z makaronem jak u Babci 0 21.00 dodaj usuń 77 Kurczak w chrupiącej panierce (filet) Sałatka Coleslaw, frytki 0 28.00 dodaj usuń 78 Mini schabowy z mięsa QAFP z mizerią - dla dzieci Frytki lub ziemniaki z wody 0 31.00 dodaj usuń 79 Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim 0 27.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online