Yandex
Restauracja Polska

Czerwony Wieprz

ul. Żelazna 68

Restauracja Czerwony Wieprz, której legenda przez wiele lat krążyła między mieszkańcami Warszawy, jest jednym z ciekawszych lokali na mapie stolicy. Socrealistyczny pawilon stojący u zbiegu ulic Żelaznej i Chłodnej kryje w sobie restaurację, której atmosfera od wielu lat przyciąga najznamienitszych gości z Polski i ze świata. Przywodząca na myśl komunistyczne lokale dla partyjnych elit, z humorem przenosi Gości w sentymentalną podróż w słusznie minione czasy. Kryształowe żyrandole, portrety i czerwone sztandary pozwalają poczuć ducha historii i klimat w jakich biesiadowali najwięksi wodzowie komunizmu.
Ze względu na swoją przeszłość restauracja zawsze oferowała jedzenie najwyższej jakości. Również dziś dba o zadowolenie swoich Gości serwując im tradycyjne dania kuchni polskiej i kulinarne przeboje krajów, których już nie ma na mapie świata, jak: ZSRR, Czechosłowacja, NRD czy Jugosławia.

http://www.czerwonywieprz.pl

Zakąski zimne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 1 Wyborny pasztet z dziczyzny Pieczony w otoczce z wędzonego boczku, przyprawiany jałowcem i rozmarynem, podawany z marynatami i leśną żurawiną 0 26.00 dodaj usuń 2 Łosoś marynowany w soku z cytryny Serwowany z mieszanymi sałatami i miodowo – musztardowym vinaigrette 0 36.00 dodaj usuń 3 Tradycyjny tatar wołowy Z soczystej deputowanej polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kaparami i musztardą, doprawiany czarnym pieprzem i oliwą z oliwek 0 39.00 dodaj usuń 4 Carpaccio z argentyńskiej polędwicy wołowej Skropione oliwą z białych trufli, ze świeżą rukolą, parmezanem, kozim twarożkiem i oliwkami 0 42.00 dodaj usuń 5 Deska frykasów PRL-u Codziennie pieczone: rostbef, schab, karczek, pasztet z dziczyzny i rolada z boczku, kiełbasa sucha jałowcowa, podwędzana pasztetowa, sos tatarski, tarty chrzan, musztarda, marynaty 0 59.00

Zakąski zimne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 8 PRL – owski Smalec Luksusowy Z kiełbasą myśliwską, skwarkami, jabłkiem i cebulą, podawany z chlebem naszego wypieku i kwaszonym ogórkiem 0 17.00 dodaj usuń 9 Zimne nóżki w galarecie Podawane z marynowanymi kurkami, podgrzybkami i octem kurkowym - wg oryginalnej receptury z Baru Mlecznego Magda 0 28.00 dodaj usuń 10 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w oleju Z siekaną cebulą i pieczonym ziemniakiem 0 27.00 dodaj usuń 11 Dorodny eksportowy śledź bałtycki w śmietanie Z tartym jabłkiem, porem i pieczonym ziemniakiem 0 29.00

Zakąski gorące - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 14 Kołduny Breżniewa Nadziewane polską jagnięciną z czosnkiem i majerankiem, podawane w klarowanym maśle 0 29.00 dodaj usuń 15 Boeuf Strogonow Z najlepszej polskiej polędwicy wołowej, duszonej w pomidorach, cebuli i grzybach, podawany z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 39.00 dodaj usuń 16 Krewetki Naczelnego Oberżysty Serwowane na gorącej patelni, w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, papryki i pikantnej czuszki, podawane z chrupiącym chlebem naszego wypieku 0 44.00 dodaj usuń 17 Piwna Deska Gustawa Husaka Zestaw zakąsek piwnych (grillowane polędwiczki kurczaka, panierowany ser konecki, krążki cebulowe, chrupiący boczek i pieczone kabanosy), podawane z sosami: czosnkowym i pikantnym - z pomidorów oraz siekanych warzyw 0 55.00

Zakąski gorące - Dla Proletariatu

dodaj usuń 20 Pierogi ręcznie lepione z kapustą i leśnymi grzybami Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu - dopłata 12zł 0 26.00 dodaj usuń 21 Pierogi ręcznie lepione ruskie Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu - dopłata 12zł 0 26.00 dodaj usuń 22 Pierogi ręcznie lepione ze szpinakiem, fetą i czosnkiem Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu - dopłata 12zł 0 26.00 dodaj usuń 23 Pierogi ręcznie lepione z mięsem Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu - dopłata 12zł 0 26.00 dodaj usuń 24 Kubek czerwonego barszczu Kubek czerwonego barszczu 0 12.00

Zupy - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 26 Gierkowa Truflowa Delikatny krem truflowy, z pieczonym kurczakiem, płatkami Grana Padano i pikantnymi grzankami oliwkowo-truflowymi. ulubiona zupa Towarzysza Edwarda, której recepturę pozyskał od żony Generała De Gaulla, w trakcie jednej z francuskich podróży 0 23.00 dodaj usuń 27 Sztandarowy Żur Na prawdziwkach i wędzonce, z jajem i wiejską białą kiełbasą, doprawiany tartym chrzanem i majerankiem 0 19.00 dodaj usuń 28 Flaki wołowe po warszawsku Przyrządzane w tradycyjnym, staro-warszawskim stylu, podawane z grzankami zapiekanymi pod żółtym serem 0 19.00 dodaj usuń 29 Czerwony barszcz Delegata z kołdunami Aromatyczny wywar z buraków, warzony na tradycyjnym zakwasie, z suszonymi podgrzybkami i jabłkiem Antonówka, doprawiony nutą malinowego octu, podawany z kołdunami nadziewanymi pikantną jagnięciną 0 19.00

Zupy - Dla Proletariatu

dodaj usuń 32 Pierwszomajowy barszcz czerwony Doskonały do pierogów 0 12.00 dodaj usuń 33 Rosół gospodyni domowej Warzony na wiejskiej kurze i warzywach, z ręcznie wyrabianym makaronem 0 16.00 dodaj usuń 34 Barszcz Przodownika Pracy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, podawany z talerzykiem tłuczonych ziemniaków okraszonych chrupiącymi skwarkami 0 19.00

Sałaty

dodaj usuń 38 Sałata Ogrodowa Mieszane sałaty i warzywa sezonowe, skropione delikatnym miodowo-cytrynowym vinaigrette 0 19.00 dodaj usuń 39 Luksusowa z kozim serem Kremowy kozi ser zapiekany na chrupiących faworkach, z suszonymi na słońcu pomidorami i delikatnie pikantnym dressingiem, z dodatkiem czosnku i papryczek piri-piri, podawany na liściach zielonej sałaty 0 36.00 dodaj usuń 40 Bułgarska sałata Todora Żiwkowa Grillowane warzywa ogrodowe, marynowane w oliwie, czosnku i zielonej pietruszce, podawane z pastą z pieczonego bakłażana, sosem czosnkowym i razowymi grzankami zapiekanymi pod kozim serem 0 28.00 dodaj usuń 41 Sałata Szpionów KGB Delikatne polędwiczki kurczaka, podawane na liściach sałat, z chrupiącymi grzankami i sosem Cezar, oprószone płatkami Grana Padano 0 36.00 dodaj usuń 42 Bukiet Sałat z polędwica wołową Z dodatkiem dyni marynowanej w cytrynie, paluszkami z ciasta francuskiego i balsamicznym vinaigrette 0 36.00

Ryby

dodaj usuń 45 Sola Pani Cyrankiewiczowej Pieczony w pergaminie delikatny filet z soli, z warzywami, podawany w towarzystwie sosu rakowego i kruchej babeczki wypełnionej warzywnym ragout. Receptura otrzymana od Pani Niny Andrycz – legendy warszawskiego teatru i żony PRL-owskiego Premiera Józefa Cyrankiewicza 0 49.00 dodaj usuń 46 Dorada z pieca Pieczona w całości na grubej soli morskiej, podawana z sosem cytrynowo-kaparowym i włoskimi orzechami 0 55.00 dodaj usuń 47 Kapitalistyczny łosoś norweski Marynowany w cytrynie i czosnku filet z łososia, zapiekany w piecu pod kruszonką z ziół i zielonego pieprzu, podawany z sosem z leśnych kurek 0 49.00

Dania Główne - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 50 Kaczka po polsku a la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni Pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym jabłkiem i duszonymi buraczkami 0 59.00 dodaj usuń 51 Polędwiczki wieprzowe I-go Sekretarza Grillowane na ruszcie polędwiczki wieprzowe, zapiekane w piecu z cukinią, prażonymi pestkami dyni i serem feta, w kremowym sosie ze świeżej bazylii 0 44.00 dodaj usuń 52 Jagnięcina Lenina - Poronin 1913 Siekane kotleciki z podhalańskiej jagnięciny, grillowane pod kozim serem, z szalotkami confit, prażonymi jabłkami i sosem rozmarynowym. Receptura pozyskana dzięki uprzejmości rodziny Gut-Mostowych z Poronina, w karczmie których W.I. Lenin wielokrotnie gościł w latach 1913-1914 0 55.00 dodaj usuń 53 Golonka Ericha Pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury 0 46.00 dodaj usuń 54 Zrazy z dzika a la Tito Polędwica z dzika marynowana w jałowcu i trawie żubrowej, nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów. Popisowe danie Marszałka Josipa Broz Tito, które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej, gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany titówką 0 48.00 dodaj usuń 55 Sztandarowy Burger Jagnięcy Serwowany z autorskimi sosami: z karmelizowaną cebulą i śliwkowym barbecue podawany z opiekanymi ziemniakami 0 49.00 dodaj usuń 56 Żebra CZERWONEGO WIEPRZA Zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana na drewnianej desce, z ziemniakami zasmażanymi z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem, zestawem sosów oraz domowymi marynatami 0 63.00 dodaj usuń 57 Polędwica Limousine a la Książe Karpat Soczysty stek z wykwintnej polędwicy wołowej „Limousine” na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy. Ulubione danie Nicolae Ceausescu – w dostawie dostępna wyłącznie w stopniu wysmażenia średnim lub well done 0 66.00

Dania Główne - Dla Proletariatu

dodaj usuń 60 Proletariacki Kotlet Schabowy Duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią 0 36.00 dodaj usuń 61 Kotlet De Volaille Zawijana pierś kurczaka, nadziewana pieczarkami, siekaną pietruszką, masłem i serem Mimolette 0 36.00

Dodatki

dodaj usuń 65 Kosz chleba naszego wypieku Z masłem 0 6.00 dodaj usuń 66 Puree ziemniaczane z truflami Puree ziemniaczane z truflami 0 11.00 dodaj usuń 67 Kopytka własnego wyrobu Kopytka własnego wyrobu 0 8.00 dodaj usuń 68 Ziemniaki z wody Ziemniaki z wody 0 6.00 dodaj usuń 69 Ziemniaki w ćwiartkach opiekane Ziemniaki w ćwiartkach opiekane 0 7.00 dodaj usuń 70 Ziemniaki tłuczone ze skwarkami Ziemniaki tłuczone ze skwarkami 0 7.00 dodaj usuń 72 Ryż Ryż 0 6.00 dodaj usuń 73 Kasza Kuskus z ziołami Kasza Kuskus z ziołami 0 7.00 dodaj usuń 74 Bukiet warzyw na parze Bukiet warzyw na parze 0 9.00 dodaj usuń 75 Warzywa grillowane Warzywa grillowane 0 9.00 dodaj usuń 76 Bukiet surówek Bukiet surówek 0 8.00 dodaj usuń 77 Mizeria Mizeria 0 8.00 dodaj usuń 78 Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane 0 7.00 dodaj usuń 79 Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana 0 7.00

Desery - Dla Dygnitarzy i Burżujów

dodaj usuń 85 Murzynek a la Czerwony Wieprz Delikatne ciasto czekoladowe, podawane na ciepło 0 19.00 dodaj usuń 86 Torcik Black & White Duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany z konfiturą z leśnych jagód i świeżymi owocami 0 19.00 dodaj usuń 87 Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni Ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym, aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe 0 26.00 dodaj usuń 88 Tort bezowy Gwiazda Fidela - w całości (8 porcji) – oferta specjalna! 0 139.00

Desery - Dla Proletariatu

dodaj usuń 90 Szarlotka Złota polska jesień Wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta, podawana ze świeżymi owocami 0 18.00 dodaj usuń 91 Sernik Tradycyjny Pieczony w ceramicznym piecu, wyrabiany przez naszego Cukiernika, z białego wiejskiego sera i śmietany, z dodatkiem rodzynków i suszonej skórki pomarańczy 0 16.00

Restauracja Polska - Czerwony Wieprz - Warszawa - zamów jedzenie online