Restauracja Polska

U Wieniawy

plac Piłsudskiego 9

Kuchnia oficerska nawiązuje do kulinarnej historii Polski, w której ojczyste tradycje odważnie wzbogacano smakiem wielkiego świata. Wszystko co znamy i lubimy przyrządzone z ułańską fantazją!
Generał Wieniawa, najciekawsza postać lat 20. i 30., pozostaje symbolem tego, co najlepsze w warszawskiej gastronomii oraz tego, co najbarwniejsze w dziejach stolicy. Jego fantazja, poczucie humoru, inteligencja i urok osobisty połączone z wszelkimi przymiotami męża stanu – to wszystko znajdziesz w daniach, ofercie i atmosferze restauracji „U Wieniawy”!

Przystawki i zakąski zimne

dodaj usuń 1 Śledź w oleju lnianym Z pieczonym ziemniakiem i marynowaną cebulą 0 44.00 dodaj usuń 2 Tatar z pomidorów Z kaparami i szalotką 0 51.00 dodaj usuń 3 Płatki marynowanej polędwicy wołowej Z musem truflowym, kaparami i twardym serem 0 71.00 dodaj usuń 4 Kwiaty cukinii faszerowane kurkami Podane na sałacie z winegret warzywnym 0 61.00 dodaj usuń 5 Tatar a la Wieniawa Z polędwicy wołowej z domowymi piklami 0 51.00 dodaj usuń 6 Salata z marynowanym roladkami z cukinii Z winegretem warzywnym 0 47.00 dodaj usuń 7 Ser z bawolego mleka Z sałatką z trzech rodzajów pomidorów, podany z pesto z rukoli 0 51.00 dodaj usuń 8 Talerz mięs i pasztetów z zimowymi dodatkami 0 71.00

Przystawki i zakąski ciepłe

dodaj usuń 12 Cynaderki cielęce w śmietanie Z czosnkiem i zieloną pietruszką 0 47.00 dodaj usuń 13 Kurki z bobem i pikantną kiełbasą Kurki z bobem i pikantną kiełbasą 0 58.00 dodaj usuń 14 Bliny z wędzonym węgorzem i kawiorem z łososia Bliny z wędzonym węgorzem i kawiorem z łososia 0 66.00 dodaj usuń 15 Kurki na maśle Podane z grzankami 0 51.00 dodaj usuń 15a Kurki w śmietanie Podane z grzankami 0 51.00

Zupy

dodaj usuń 16 Botwinowa z jajkiem poche Botwinowa z jajkiem poche 0 33.00 dodaj usuń 17 Chlodnik litewski z jajkiem Chlodnik litewski z jajkiem 0 33.00 dodaj usuń 18 Rosół z kapłona Z domowym makaronem 0 29.00 dodaj usuń 19 Zupa grzybowa Zupa grzybowa 0 47.00

Dania główne

dodaj usuń 20 Gołąbki po biłgorajsku Z kaszą gryczaną i grzybami 0 61.00 dodaj usuń 21 Sieja z fasolką szparagową Sosem z pieczonego czosnku i młodymi ziemniakami z koperkiem 0 121.00 dodaj usuń 22 De Volaille Z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem 0 61.00 dodaj usuń 23 Rumsztyk wołowy z cebulką Młodymi ziemniakami i sałatką ogorków małosolnych 0 67.00 dodaj usuń 24 Pierogi ukraińskie Z okrasą z cebuli 0 47.00 dodaj usuń 25 Pierogi z mięsem I okrasą z boczku 0 47.00 dodaj usuń 26 Kotlet mielony Z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami 0 56.00 dodaj usuń 27 Sum w sosie kurkowym Podany z blanszowanymi patisonami i puree ziemniaczanym 0 49.00 dodaj usuń 28 Sznycel z kapusty włoskiej Z jajkiem sadzonym i talarkami pieczonych ziemniaków 0 51.00 dodaj usuń 29 Pół kaczki z rabarbarem Kluskami leniwymi i sosem z Tokaju 0 91.00 dodaj usuń 31 Chołojec z ziemniakmi I ze skwarkami z podgardla 0 51.00 dodaj usuń 32 Kotlet schabowy Z młodą kapustą i młodymi ziemniakami 0 61.00 dodaj usuń 33 Żołądki gęsie z kurkami i bobem Podane w emulsji maślanej 0 81.00 dodaj usuń 34 Sola z kwiatami cukinii Kaszą z kalafiora i sosem porowym 0 101.00 dodaj usuń 35 Polędwica Rossini z Foie gras Pędami brokułów, puree z selera i sosem z czerwonego wina 0 161.00

Desery

dodaj usuń 37 Kisiel wiśniowy Z parfait chałwowym 0 31.00 dodaj usuń 38 Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą 0 31.00 dodaj usuń 39 Ptasie mleczko Z truskawkami 0 35.00 dodaj usuń 40 Tarta z rabarbarem Tarta z rabarbarem 0 31.00

Restauracja Polska - U Wieniawy - Warszawa - zamów jedzenie online