Restauracja Polska

U Wieniawy

plac Piłsudskiego 9

Kuchnia oficerska nawiązuje do kulinarnej historii Polski, w której ojczyste tradycje odważnie wzbogacano smakiem wielkiego świata. Wszystko co znamy i lubimy przyrządzone z ułańską fantazją!
Generał Wieniawa, najciekawsza postać lat 20. i 30., pozostaje symbolem tego, co najlepsze w warszawskiej gastronomii oraz tego, co najbarwniejsze w dziejach stolicy. Jego fantazja, poczucie humoru, inteligencja i urok osobisty połączone z wszelkimi przymiotami męża stanu – to wszystko znajdziesz w daniach, ofercie i atmosferze restauracji „U Wieniawy”!

Przystawki i zakąski zimne

dodaj usuń 1 Śledź w oleju lnianym Z pieczonym ziemniakiem 0 33.00 dodaj usuń 2 Terrina z grillowanego bakłażana i pomidorów Terrina z grillowanego bakłażana i pomidorów 0 33.00 dodaj usuń 3 Płatki marynowanej polędwicy wołowej Z musem truflowym, kaparami i twardym serem 0 52.00 dodaj usuń 4 Foie gras z płatkami ozorka cielęcego W tokajskiej galaretce 0 65.00 dodaj usuń 5 Tatar a la Wieniawa Z polędwicy wołowej z domowymi piklami 0 49.00 dodaj usuń 7 Talerz mięs i pasztetów z zimowymi dodatkami Kumipak, kindziuk, terrine z kaczki z pistacjami, schab pieczony, boczek pieczony i pasztet wieprzowo-wołowy, domowe pikle 0 39.00

Przystawki i zakąski ciepłe

dodaj usuń 9 Brukselka na ostro smażona z miodem Brukselka na ostro smażona z miodem 0 31.00 dodaj usuń 10 Smażone pierożki z kaszą jaglaną Szafranem, bakaliami i z sosem miętowym 0 38.00 dodaj usuń 11 Pasztet w cieście francuskim Z sosem z kasztanów i jarzębiny 0 36.00 dodaj usuń 12 Cynaderki cielęce w śmietanie Z czosnkiem i zieloną pietruszką 0 34.00 dodaj usuń 13 Flaki wołowe zapiekane pod parmezanem Flaki wołowe zapiekane pod parmezanem 0 46.00 dodaj usuń 14 Bliny z wędzonym węgorzem i kawiorem z łososia Bliny z wędzonym węgorzem i kawiorem z łososia 0 49.00 dodaj usuń 15 Zawijaniec generalski z rakami Podany na konfiturze z pomidorów 0 52.00

Zupy

dodaj usuń 16 Kapuśniak na wędzonych żeberkach Kapuśniak na wędzonych żeberkach 0 27.00 dodaj usuń 17 Krem z dyni Z płatkami migdałów 0 25.00 dodaj usuń 18 Rosół z kapłona Z domowym makaronem 0 23.00 dodaj usuń 19 Zupa rybna a la Klaudiusz Zupa na wywarze ryb i owoców morza z podatkiem świeżych warzyw i kolendry 0 31.00

Dania główne

dodaj usuń 20 Gołąbki po biłgorajsku Z kaszą gryczaną i grzybami 0 47.00 dodaj usuń 21 Sieja smażona z puree dyniowym Szafranowym fenkułem i agrestowym sosem 0 64.00 dodaj usuń 22 De Volaille Z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem 0 49.00 dodaj usuń 23 Rumsztyk wołowy z cebulką i prawdziwkami Z ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków 0 57.00 dodaj usuń 24 Pierogi ruskie Z okrasą z cebuli 0 41.00 dodaj usuń 25 Pierogi z mięsem I okrasą z boczku 0 42.00 dodaj usuń 26 Kotlet mielony Z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami 0 48.00 dodaj usuń 27 Przepiórka w płatkach róży Z ragout śliwkowym z fondantem z wątróbki i smażonymi szpeclami 0 71.00 dodaj usuń 29 Pół kaczki w sosie jarzębinowym Z kopytkami i modrą kapustą 0 69.00 dodaj usuń 30 Gicz cielęca Z puree ziemniaczanym i warzywami 0 81.00 dodaj usuń 31 Biodrówka jagnięca Z karmelizowanymi burakami, skorzonerą i sosem czosnkowym 0 77.00 dodaj usuń 32 Okoń morski z szyjkami rakowymi W serowym sosie z kaszą jaglaną i cukrowym groszkiem 0 69.00 dodaj usuń 33 Stek z polędwicy wołowej W sosie winnym na prażonym jarmużu z gratin z topinamburu i rzepy 0 106.00

Desery

dodaj usuń 37 Kisiel wiśniowy Kisiel wiśniowy 0 29.00 dodaj usuń 38 Sernik z białej czekolady Sernik z białej czekolady 0 29.00 dodaj usuń 39 Ptasie mleczko Z truskawkami 0 30.00 dodaj usuń 40 Strudel jabłkowy Z kremem waniliowym 0 33.00

Restauracja Polska - U Wieniawy - Warszawa - zamów jedzenie online