Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Bałkańska

Bałkański Kocioł

Novina - Na mały głód

N1 Ser sirene po szopsku Pomidory zapiekane z serem sirene i czosnkiem 14.00 N2 Roladki z cukinii Marynowana cukinia faszerowana serem sirene, orzechami i miętą 14.00 N3 Krewetki na masełku i białym winie Podane z domową pogacą 29.00

Novina - Coś konkretnego

N4 Bałkański burger z wołowiny W domowej pogacy z wędzonym serem, boczkiem i pieczoną papryką, podany z bałkańską surówką z kapusty i ajvarem 29.00 N5 Bałkański burger z baraniny W domowej pogacy z wędzonym serem, boczkiem i pieczoną papryką, podany z bałkańską surówką z kapusty i ajvarem 31.00 N6 Bakłażan duszony w pomidorach Z papryką, cebulką, doprawiany czubricą podany z jogurtem i domową pogacą 33.00 W7 Żeberka po macedońsku Zapiekane w paprykowym sosie, podane z grillowanym ziemniakiem 35.00 N8 Kalmary po dalmacku Faszerowane marynowana papryką i wędzonym serem podane z ziemniakami po dalmacku 43.00

Przystawki

1 Serbskie meze dla 2 osób Deska regionalnych przysmaków: pecenica, papryka nadziewana pastą urnebes, roladki z cukinii, ser sirene, tzatziki, urnebes, ajvar, oliwki, ostre papryczki, domowa pogaca 45.00 2 Mix przystawek dla 2 osób Marynowana papryka, halloumi z grilla, pierożki filo nadziewane baraniną, roladki z cukinii faszerowane sirene, orzechami i miętą, oliwki, ostre papryczki, konfitura ananasowo-pomidorowa, sos ziołowo jogurtowy 59.00 3 Jufke Pierożki z ciasta filo nadziewane aromatyczną baraniną 19.00 4 Ser halloumi z grilla Podany z konfiturą ananasowo pomidorową i sosem bazyliowym 21.00 5 Panierowane baby kalmary Podane z sosem buraczkowo-czosnkowym i dalmackim 25.00 6 Lutenica łagodna pasta z papryki i warzyw podana z pogacą 9.00 7 Tzatziki Dip z ogórka i jogurtu z czosnkiem i oliwą podany z pogacą 9.00 8 Urnebes Serbska pasta z sera, ostrej papryki i pomidorów podana z pogacą 9.00 9 Domowy ajvar Pasta warzywna przyrządzana z bakłażanów, papryki doprawiona czosnkiem podawana z pogacą 9.00 10 Deska bałkańskich dipów Do wyboru trzy spośród: Lutenica, Tzatziki, Urnebes, Domowy ajvar 12.00

Sałaty

11 Sałatka Szopska Pomidor, ogórek, cebula, sirene - słony ser 13.00 12 Sałatka Wegetariańska Młody szpinak, suszone pomidory, orzechy włoskie, ser sirene, dressing balsamiczno–miodowy 23.00 13 Pieczona marynowana papryka Podana z zalewą dalmacką 12.00 14 Sałatka z grillowanymi krewetkami Grillowane krewetki, mix sałat (masłowa, karbowana i ruccola), grillowany ananas, grzanki i dresing z limonki, mięty i kiwi 29.00

Zupy

15 Zupa rybna Delikatnie pikantna według przepisu starych rybaków z Dunaju. 17.00 16 Zupa z pieczonej papryki Podana ze świeżym tymiankiem i makaronem z papryki belouczanki - serwowana na ciepło lub jako chłodnik 13.00

Ryby i owoce morza

20 Wędzony łosoś Zapieczony na pergaminie z grillowanymi warzywami, podany z sosem cytrynowym 36.00 21 Pstrąg Faszerowany cytryną, podany na pindżurze z bakłażana i papryki 36.00 23 Faszerowane kalmary Z serem kackavalij i dojrzewającą szynką 43.00

Dania główne

26 Gurmanska pljeskavica Duży grillowany kotlet z mięsa wołowego z serem kackavalij i boczkiem 32.00 28 Carica Milica Grillowana pierś z kurczaka, otulona liśćmi szpinaku z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami dyni oraz serem sirene 32.00 29 Gulasz z jagnięciny Jagnięcina duszona w czerwonym winie i miodzie, podany z domową pogacą, naturalnym jogurtem i ostrą papryką 41.00 30 Ćevapčići Grillowane kotleciki z siekanej baraniny, doprawione czubricą i zapiekane z serem sirene 35.00 31 Hajducki cievap z baraniny Rolowany w boczku, nadziewany serem kačkavalij i ostrą papryką 38.00 32 Mesano meso dla 2 osób Mix grillowanych mięs: śliwki w boczku, kiełbaska barania, cewapcici jagnięce, leskovaćke uscipci, pierś z kurczaka grillowana w boczku, podane z grillowanym ziemniakiem oraz 3 sosami: tzatziki, urnebes i ajvar 79.00

Dodatki do dań głównych

35 Pogaca Domowy chleb pieczony w naszej restauracji 4.00 36 Ziemniak pieczony w mundurku I podany z masłem 6.00 37 Ziemniaki po dalmacku Z wody ze szpinakiem i czosnkiem 6.00 38 Kasza bulgur z grillowanymi warzywami I suszonymi pomidorami 6.00

Desery

41 Czekoladowy wulkan Gorące ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym 13.00 42 Beza Wilgotna beza przekładana kawowym mascarpone, podana z musem truskawkowym i miętą 15.00