22 651 90 03
www.roomservice.pl
Bałkańska

Bałkański Kocioł

Zestawy

Z5 Mix grillowanych mies *Kotlet z górki jagniecej marynowanej w jogurcie i czerwonym winie *Kiufte - kotlecik z aromatycznej siekanej baraniny *Plaster bejcowanej jagnieciny ugrillowanej na gałazce rozmarynu podane z ziemniakiem wypełnionym twarożkiem *Ajvar i sałata szopska 47.00

Przystawki

1 Mix rol slanine Wątróbki, śliwki i słony ser, grillowane w chrupiącym boczku, podane z ajvarem i urnebesem 19.00 1a Srpsko meze dla 2 osób Deska regionalnych przysmaków: pecenica, papryka nadziewana pastą urnebes, ser sirene, tzatziki, urnebes, ajvar, oliwki, ostre papryczki, pogaca 38.00 1b Creme de la creme mix dla dwojga- przystawki Marynowana papryka, haloumi z grilla, grillowane pieczarki wypełnione prsutom, słonym serem i ostrą papryką, sarmice – gołąbki z baraniny w liściach winogron, oliwki, ostre papryczki, konfitura ananasowo-pomidorowa, sos ziołowo-jogurtowy 59.00 2 Punjene peèurke Grillowane pieczarki, wypełnione pr¹utom, słonym serem i ostrą papryką 18.00 2a Sarmice od vinovog lista - 2 szt. Gołąbki z baraniny, zawinięte w liście winogron 16.00 3a Govedji jezik Ozorek wołowy, duszony z grillowaną cukinią, podany z sosem ziołowo-jogurtowym 20.00 6 Haloumi sa grila Ser Haloumi prosto z grilla, podany z dwoma sosami: słodkim i tajemnym 21.00 8 Pohovane lignje Panierowane kalmarki podane z dwoma sosami: burakowo-czosnkowym oraz dalmackim 21.00 8a Gambori u slanini nowość Krewetki grillowane w boczku, konfitura pomidorowo-ananasowa i sos dalmacki 21.00 10 Prebranac nowość Pieczona fasola z pomidorami, papryką,cebulą i czosnkiem, dżodżenem zapiekana z serem sirene, podawana z chlebem pita. 19.00

Sałaty

12 Sałata sopska Pomidor, ogórek, cebula, słony ser 10.00 14a Vegetarijanska od mladog spanaća Młody szpinak, suszone pomidory, orzechy włoskie, posypane słonym, białym serem i podane z dressingiem balsamiczno–miodowym 23.00 17 Paprika beloluèanka Pieczona papryka, marynowana w ziołach 10.00 18a Salata sa grilovanim halloumi sirom nowość Sałatka z grillowanym halloumi, sałata karbowana, pomidorki koktajlowe, oliwki, prażone pestki dyni i słonecznika, dressing dalmacki 26.00

Zupy

21 Dunavska riblja èorba Pikantna zupa rybna według przepisu starych rybaków z Dunaju. Duża porcja. 17.00 22a Supa od pecenih paprika Zupa krem z pieczonej papryki, podana ze świeżym tymiankiem i makaronem z papryki belouczanki - serwowana na ciepło lub jako chłodnik 13.00

Ryby

24 Dimljeni losos Wędzony łosoś zapieczony na pergaminie z grillowanymi warzywami, podany z sosem cytrynowym 36.00 25 Lignje na zaru świeże kalmary z grilla 37.00 26 Dorada Dorada z grilla, marynowana w ziołach 37.00 28 Punjene lignje Kalmary nadziewane serem kaèkavaljem i prsutom, 43.00 28a Dagnje 1kg Małże z dwoma rodzajami sosów do wyboru: klasyczny albo sos z pomidorkami 39.00 29a Gambori na buzari sefa Krewetki duszone w sosie pomidorowym z konfiturą z róż 43.00

Dania z grilla

30a Camembert na zaru Grillowany camembert, podany z kaszą bulgur, grillowanymi warzywami i sosem ananasowo–pomidorowym 29.00 31 Gurmanska pljeskavica Duży grillowany kotlet z nadzieniem sera i boczku 32.00 32 Jagnjetina na ruzmarinu Udziec jagnięcy gillowany na gałązce rozmarynu, podany z kaszą bulgur 51.00 33 Piletina Carica Milica Grillowana pierś z kurczaka, otulona szpinakiem z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami dyni oraz pasterskim serem 32.00 37 Gurmanski ćevap 350 g siekanej baraniny nadziewanej kaèkavaljem i ostrą papryką 36.00 40 Ćevapèići Grillowane kotleciki z siekanej baraniny, doprawione czubricą i zapiekane z serem sirene 35.00 42 Jagnjeća pljeskavica Grillowany kotlet z jagnięciny faszerowany sirene i marynowaną papryką 37.00 43 Mesano meso dla 2 osób Mix grillowanych mięs: śliwki w boczku, kiełbaska barania, cewapcici jagnięce, leskovaćke uscipci, pierś z kurczaka grillowana w boczku, podane z grillowanym ziemniakiem, tzatziki, urnebes 74.00 44 Creme de la creme - mix grill nowość Kotlet z jagnięciny marynowanej w jogurcie i czerwonym winie, kiufte – kotlecik z siekanej jagnięciny, plaster bejcowanej jagnięciny na gałązce rozmarynu – podane z ziemniakiem wypełnionym twarożkiem, sosem ajvar i sałatką szopską 47.00 44a Jagnjetina ispod sača – dla 2 osób nowość Jagnięcina w saczu – 600 g łopatki jagnięcej pieczonej z warzywami: ziemniaki, marchewka, czosnek i rozmaryn. 94.00

Desery

46 Beza Pavlova Delikatny tort z mokrej bezy, przekładany masą kawową 13.00 47 Bajadera Tradycyjny domowy serbski deser z czekolady i orzechów 9.00 48 Vulkanski vrh nowość Gorące ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym 13.00

Sosy i dodatki

50 Ajvar Lekko pikantna pasta warzywna, najczęściej przyrządzana z bakłażanów, papryki słodkiej, pomidorów, marchwi, czosnku oraz octu i przypraw 4.00 51 Tzatziki Tzatziki 3.00 52 Urnebes Rodzaj pasty charakterystycznej dla kuchni serbskiej, wykonana jest z sera, papryki chillii, soli i przypraw charakterystycznych dla regionu 3.00 53 Pogača Domowy chleb pieczony w naszej restauracji 4.00 56 Ziemniak pieczony w mundurku I podany z masłem 4.00 57 Ziemniaki po dalmacku Ziemniaki po dalmacku 5.00 58 Zapiekany ziemniak wypełniony twarożkiem Zapiekany ziemniak wypełniony twarożkiem 5.00 59 Kasza bulgur Z grillowanymi warzywami i suszonymi pomidorami 5.00