Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Bałkańska

Bałkański Kocioł

Zestawy

Z5 Mix grillowanych mies *Kotlet z górki jagniecej marynowanej w jogurcie i czerwonym winie *Kiufte - kotlecik z aromatycznej siekanej baraniny *Plaster bejcowanej jagnieciny ugrillowanej na gałazce rozmarynu podane z ziemniakiem wypełnionym twarożkiem *Ajvar i sałata szopska 47.00

Przystawki

1 Srpsko meze dla 2 osób Deska regionalnych przysmaków: pecenica, papryka nadziewana pastą urnebes, ser sirene, tzatziki, urnebes, ajvar, oliwki, ostre papryczki, domowa pita 45.00 2 Creme de la creme mix dla dwojga- przystawki Marynowana papryka, haloumi z grilla, grillowane pieczarki wypełnione prsutom, słonym serem i ostrą papryką, sarmice – gołąbki z baraniny w liściach winogron, oliwki, ostre papryczki, konfitura ananasowo-pomidorowa, sos ziołowo-jogurtowy 59.00 3 Punjene peèurke Grillowane pieczarki, wypełnione pršutom, ostrą papryką i sirene – słonym białym serem 18.00 4 Sarmice od vinovog lista - 2 szt. Gołąbki z baraniny, zawinięte w liście winogron 16.00 5 Haloumi sa grila Ser Haloumi prosto z grilla, podany z dwoma sosami: słodkim i tajemnym 21.00 6 Pohovane lignje Panierowane baby-kalmary podane z dwoma sosami: burakowo-czosnkowym oraz dalmackim 21.00 7 Palačinke od tikvica nowość Pięć placków z cukinii, podanych z jogurtowym sosem ziołowym i pomidorowym 17.00 8 Balkan meze nowość 3 tradycyjne dipy na zimno: bakłażan w jogurcie, bakłażan w pomidorach, humus, podane z domową pitą 31.00

Sałaty

10 Sałata Šopska Pomidor, ogórek, cebula, sirene - słony ser 13.00 11 Vegetarijanska od mladog spanaća Młody szpinak, suszone pomidory, orzechy włoskie, posypane słonym, białym serem i podane z dressingiem balsamiczno–miodowym 23.00 12 Paprika beloluèanka Pieczona papryka, marynowana w ziołach 10.00 13 Salata sa grilovanim halloumi sirom Sałatka z grillowanym halloumi, sałata karbowana, pomidorki koktajlowe, oliwki, prażone pestki dyni i słonecznika, dressing dalmacki 26.00 14 Povrce sa grila nowość Grillowane warzywa z dalmacką marynatą z oliwy czosnku i cytryny 19.00

Zupy

15 Dunavska riblja èorba Pikantna zupa rybna według przepisu starych rybaków z Dunaju. Duża porcja. 17.00 16 Supa od pecenih paprika Zupa krem z pieczonej papryki, podana ze świeżym tymiankiem i makaronem z papryki beloluczanki - serwowana NA CIEPŁO lub JAKO CHŁODNIK 13.00

Ryby

20 Dimljeni losos Wędzony łosoś zapieczony na pergaminie z grillowanymi warzywami, podany z sosem cytrynowym 36.00 21 Lignje na zaru Baby-kalmary z grilla 45.00 22 Dorada Dorada z grilla, marynowana w ziołach 45.00 23 Punjene lignje Kalmary nadziewane serem kaèkavaljem i prsutom, 43.00 24 Gambori na buzari sefa nowość Krewetki duszone w sosie pomidorowym z konfiturą z róż 43.00

Dania z grilla

25 Camembert na zaru Grillowany camembert, podany z kaszą bulgur, grillowanymi warzywami i sosem ananasowo–pomidorowym 29.00 26 Gurmanska pljeskavica Duży grillowany kotlet z nadzieniem sera i boczku 32.00 27 Jagnjetina na ruzmarinu Udziec jagnięcy gillowany na gałązce rozmarynu, podany z kaszą bulgur 51.00 28 Piletina Carica Milica Grillowana pierś z kurczaka, otulona szpinakiem z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami dyni oraz pasterskim serem 32.00 29 Gurmanski ćevap 350 g siekanej baraniny nadziewanej kaèkavaljem i ostrą papryką 36.00 30 Ćevapčići Grillowane kotleciki z siekanej baraniny, doprawione czubricą i zapiekane z serem sirene 35.00 31 Jagnjeća pljeskavica Grillowany kotlet z jagnięciny faszerowany sirene i marynowaną papryką 37.00 32 Mesano meso dla 2 osób Mix grillowanych mięs: śliwki w boczku, kiełbaska barania, cewapcici jagnięce, leskovaćke uscipci, pierś z kurczaka grillowana w boczku, podane z grillowanym ziemniakiem, tzatziki, urnebes 79.00 33 Creme de la creme - mix grill Kotlet z jagnięciny marynowanej w jogurcie i czerwonym winie, kiufte – kotlecik z siekanej jagnięciny, plaster bejcowanej jagnięciny na gałązce rozmarynu – podane z ziemniakiem wypełnionym twarożkiem, sosem ajvar i sałatką szopską 47.00 34 Jagnjetina ispod sača – dla 2 osób Jagnięcina w saczu – 600 g łopatki jagnięcej pieczonej z warzywami: ziemniaki, marchewka, czosnek i rozmaryn. 94.00

Desery

37 Beza Pavlova Delikatny tort z mokrej bezy, przekładany masą kawową 13.00

Sosy i dodatki

40 Ajvar Lekko pikantna pasta warzywna, najczęściej przyrządzana z bakłażanów, papryki słodkiej, pomidorów, marchwi, czosnku oraz octu i przypraw 4.00 41 Tzatziki Tzatziki 3.00 42 Urnebes Rodzaj pasty charakterystycznej dla kuchni serbskiej, wykonana jest z sera, papryki chillii, soli i przypraw charakterystycznych dla regionu 3.00 43 Pogača Domowy chleb pieczony w naszej restauracji 4.00 44 Ziemniak pieczony w mundurku I podany z masłem 5.00 45 Ziemniaki po dalmacku Ziemniaki po dalmacku 6.00 46 Zapiekany ziemniak wypełniony twarożkiem Zapiekany ziemniak wypełniony twarożkiem 6.00 47 Kasza bulgur Z grillowanymi warzywami i suszonymi pomidorami 6.00