Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Wina

Wina M&P

Zestawy

Z3 Półwytrawne Winnice Europy X1 Quancard Tradition Demi Sec Rouge- Francja - Czerwone (semi dry) x1 Quancard Tradition Rouge Moelloux - Francja- Czerwone (sweet) 58.00 Z2 Słodkie Wina X1 Tonino Red Półsłodkie - Włochy - Czerwone (semi sweet) x1 Claude Val Muscat Sweet 0,75l - Francja - Białe (sweet) 65.00 Z5 Zestaw Owoce Morza i Ryby X1 Tenuta Valleselle Pinot Grigio - Włochy- Białe (dry)  x1 Casas Patronales Savignion Blanc - Chile- Białe (dry) 92.00 Z4 Winnice Sycylii X1 Baglio Del Sole Inzolia- Włochy - Białe (semi dry) x1 Baglio Del Sole Merlot-Syrah- Włochy - Czerwone (dry) 139.00 Z6 Mięsna Uczta X1 Caparzo Sangiovese Toscana - Włochy - Czerwone (dry)x1 Foot Of Africa Shiraz Viognier - RPA - Czerwone (dry) 84.50 Z8 Top Wine X1 Prosecco Botter 0,75 - Włochy- Białe (dry) x1 Pascual Toso Malbec - Argentyna - Czerwone (dry)   x1 Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc- RPA- Białe (dry) 158.00

Wina Słodkie i Półsłodkie

1 TONINO RED Kompozycja odmian Nero d’Avola i Nerello Mascalese z zachodniej części Sycylii. Wino pełne aromatów czerwonych owoców, suszonych śliwek i pachnących, śródziemnomorskich kwiatów. Delikatnie słodkie i łatwe do picia z przyjemnym, owocowym posmakiem. Mimo, iż jest to czerwone wino, powinno się je podawać lekko schłodzone. 29.00 2 TONINO BIANCO Kompozycja odmian Cataratto, Grecanico i Inzolia z zachodniej części Sycylii. Aby otrzymać półsłodki smak w procesie winifikacji dodawany jest świeży moszcz odmiany Moscato. Wino o jasnosłomkowej i połyskliwej szacie, pełne aromatów owoców tropikalnych, jabłek, białych kwiatów i cytrusów. Delikatnie słodki i lekki smak. Należy serwować schłodzone. 29.00 4 QUANCARD TRADITION MOELLEUX ROUGE Wino będące kompozycją klasycznych bordoskich odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot, o pięknej, rubinowej szacie i przyjemnych kwiatowych aromatach. W Ustach wyczuwalna słodycz i aromaty smażonych owocowych powideł. 30.00 9 CLAUDE VAL MUSCAT SWEET 0,75L nowość Wino stworzone w 100% ze szczepu Muscat winifikowanego w tradycyjny sposób: fermentacja przerywana jest poprzez obniżenie temperatury do 6°C i obniżenie aktywności drożdży. Dzięki temu zachowany zostaje naturalny cukier, a wino zyskuje wspaniały, wyjątkowy smak i aromat. Kolor złoty, intensywny, aromaty owocowe i kwiatowe, łagodne i niespotykanie delikatne. Cytrusowe nuty zapewniają orzeźwienie i świetną równowagę tego wina. Podawać schłodzone jako aperitif, świetnie komponuje się także z tartą brzoskwiniową lub pomarańczową. Doskonały towarzysz foie gras i sera pleśniowego. 37.00

Wina Różowe

12 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI ROSE Znakomita kompozycja gron Grenache, Cinsault i Syrah. Francuskie wino w owocowym, nowoświatowym stylu. Piękna, łososiowa barwa, w smaku świeże i orzeźwiające, a jednocześnie doskonale zrównoważone o trwałym posmaku. Fantastyczne jako orzeźwienie w gorące letnie dni, jednocześnie świetnie się komponuje z sałatkami, makaronami, serami i grillowanymi mięsami. 36.00 14 BROWNSTONE WHITE ZINFANDEL Różowe wino o aromacie i smaku truskawek i czereśni z lekką i świeżą kwasowością. Skomponowane z popularnej w Kalifornii, czerwonej odmiany Zinfandel, fermentowanej ze skórkami tylko przez dwa dni. Dobrze zrównoważone i łatwe do picia, świetnie sprawdzi się jako towarzysz lekkich potraw lub schłodzone, pite solo w letni, upalny dzień. 52.00

Wina Białe

20 FINCA TEMPRANAL BLANCO Wino z gron odmiany Airen zbieranych ręcznie z upraw w Tomelloso. Jasna i połyskliwa szata ze złotymi refleksami. Czyste i owocowe w Nosie. W Ustach dobra struktura i długi, gładki finisz. 27.00 24 SOAVE BOTTER Kompozycja odmian Garganega Veronese (75%), Chardonnay i Pinot Bianco. Połyskliwa i jasnosłomkowa szata. Bardzo świeże aromaty bogate w nuty kwiatów i owoców. W Ustach doskonały balans owoców, kwasowości i nut mineralnych z przyjemnym, migdałowym finiszem. 34.50 28a CLAUDE VAL BLANC 2015 0,375ml Wytrawna kompozycja winogron odmian Grenache Blanc, Vermentino, Chenin Blanc, Chasan, Mauzac i Sauvignon Blanc pochodzących z regionu Aude w Langwedocji. Wino wytrawne choć delikatne, o niezbyt wysokiej kwasowości. W Nosie aromat świeżych jabłek z dodatkiem tropikalnych owoców. Proste i eleganckie, doskonałe jako aperitif, znakomicie pasuje do lekkich sałatek oraz do białych ryb. 24.00 29 SCHMITT SOHNE RIESLING CRISP&FRUITY Lekki i świeży Riesling, pełen aromatów dojrzałych brzoskwiń, jabłek i gruszek o soczystym, owocowym posmaku, rześkiej kwasowości i dobrze zrównoważonym finiszu. 32.00 30 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI BLANC Kompozycja odmian Chardonnay, Colombard, Grenache Blanc, Vermentino, Viognier, Sauvignon Blanc i Muscat Sec dojrzewana przzez 3 miesiące na osadzie w tradycyjnych, cementowych kadzaich. Białe Tutti Frutti oszałamia rześkością owocowych aromatów i świeżym, lekko ziołowym bukietem. Wyczuwalne aromaty papai, białych brzoskwiń, białej porzeczki, ananasa i cytrusów. Należy cieszyć się nim póki jest młode- w ciągu 3 lat od zabutelkowania. Podawać schłodzone do 10 - 12 stopni w towarzystwie owoców morza, ryb, sushi, sashimi i drobiu. Znakomite również na aperitif. 36.00 32 PRADOREY VERDEJO/SAUVIGNON Wino jest mieszanką odmian Verdejo i Sauvignon Blanc. Owoce użyte do produkcji pochodzą ze starych, 60-letnich krzewów rosnących na gliniastych glebach La Seca - małej parceli w samym sercu Denomination of Origen Rueda. Wino jest kupażowane po fermentacji win bazowych, następnie zostaje poddane filtracji i stabilizacji na zimno. Proces dojrzewania na osadach trwa 3 miesiące i przebiega w stalowych tankach. W efekcie powstaje wino o przyjemnej kremowej teksturze, intensywnych aromatach i lekkim, świeżym charakterze. Jasnosłomkowa barwa z zielonkawymi refleksami - charakterystyczna dla odmiany Verdejo. W Nosie aromaty owoców tropikalnych, cytrusów i trawy z nutą kopru włoskiego. Wino o dobrze zbalansowanej kwasowości i przyjemnym, świeżym finiszu. 38.00 33 HEIDERER GRUNER VELTLINER STRAWANZER Wino o żółto - złotej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami. W Nosie intensywnie owocowe. Ze swoim delikatnym, świeżym smakiem i aromatycznym bukietem, idealnie komponuje się z sałatkami, ale też doskonale sprawdza się pite między posiłkami. Podawać z rybami (wprost idealne do gotowanego szczupaka w korzennym sosie), jagnięciną, lekkimi przystawkami i sałatami. To wino idealnie będzie również pite samodzielnie - dla orzeźwienia na tarasie lub po wysiłku sportowym. Należy je serwować w temperaturze 9°C 47.50 41 HEIDERER RIESLING WAGRAMER Wino o jasnej, złotej barwie, wspaniałym aromacie Rieslinga i delikatnym bukiecie brzoskwini, a także owocowym i bogatym finiszu. Doskonale komponuje się ze smażonymi i grillowanymi rybami, owocami morza, drobiowymi pasztetami oraz gotowaną wołowiną i cielęciną. Należy je podawać w temperaturze 11°C. 47.00 42 MAURICE SCHUELLER SYLVANER nowość Białe wino będące kompozycją gron szczepu Sylvaner. Jest lekkie, odświeżające i dyskretnie owocowe. Wspaniale komponuje się z owocami morza, wieprzowiną oraz sałatkami. Należy serwować dobrze schłodzone, w temperaturze 8-9°. 53.00 44 BRUNEL DE LA GARDINE COTES DU RHONE BLANC nowość Niezwykle złożona kompozycja odmian Grenache Blanc, Rousanne, Clairette, Bourboulenc i Viognier zbieranych z bardzo starych nasadzeń (40 do 60 lat). Wino pełne intensywnych aromatów cytrusów – przede wszystkim cytryny i grejfruta, bardzo świeże, z długim i mineralnym finiszem. 56.00 46 DOGA d CLAVULE VERMENTINO Wino powstało w 100% ze szczepu Vermentino. Dojrzewało 4 miesiące w stalowych tankach a kolejne 2 miesiące w butelce. Barwa słomkowa. W bukiecie aromaty dzikich kwiatów i żółtych brzoskwiń. W Ustach delikatne z nutą pikanterii i dobrą strukturą. Idealne do białych mięs, pieczonych ryb i mięczaków. Znakomite na aperitif. 63.00 50 CASAS PATRONALES RESERVA PRIVADA CHARDONNAY nowość Wino o głębokiej żółtej barwie ze złotymi refleksami. Bukiet pełen intensywnych aromatów brzoskwiń, miodu, bananów i wanilii. W ustach jest krągłe i zrównoważone z nutami cytrusów i pigwy. W finiszu przeważają akcenty mineralne. Chardonnay Reserva Privada leżakuje na osadzie w beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy. Znakomite do owoców morza, tłustszych ryb i białych mięs. Serwować w temperaturze 10 - 12°C. 69.90 51 MAURICE SCHUELLER RIESLING 2013 100% Riesling pochodzący z alzackich winnic, To żywe wino z delikatną nutką owocowości. Idealnie nadaje się do dań rybnych, owoców morza oraz białych mięs. Serwować mocno schłodzone. Posiada wspaniały potencjał przechowywania (8-10 lat). 69.00 53 BASTIANICH PINOT GRIGIO nowość Światowy sukces Pinot Grigio zawdzięcza m.in. zdolności do łączenia z wieloma potrawami i łatwości do picia jako aperitif. Bastianich Vigne Orsone Pinot Grigio jest winifikowane w kadziach, następnie przez 6 miesięcy dojrzewa na osadzie. Krągłe i pełne wino o dobrej strukturze kwasowości i wyczuwalnej mineralności. Bogate aromaty jabłka i białych śliwek. 79.99 63 REDENTORE CHARDONNAY nowość Wino skomponowane w 100% z odmiany Chardonnay, leżakowane na osadzie w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze. Barwa żywa, intensywna, połyskliwa. W Ustach typowe dla tej odmiany nuty masła i dojrzałe owoce południowe. Usta soczyste i dobrze zbalansowane. Idealnie pasuje do dań rybnych i owoców morza, świetnie sprawdza się również jako aperitif. 48.00 65 COLEGIATA MALVASIA BLANCO nowość Świeże i soczyste wino, skomponowane z odmiany Malvasia. Bukiet pełen owocowych aromatów: zielonych jabłek i brzoskwini, z wyraźną, mineralną nutą. Proste i rześkie, o doskonale zbalansowanej kwasowości i przyjemnym finiszu. 49.00 67 WEINBIET RIESLING CLASIC 2015 nowość Bardzo przyjemny, codzienny Riesling. Delikatny, z dobrze wyczuwalną brzoskwinią z dość sporym cukrem resztkowym, który nadaje mu wyjątkowej łagodności. Świetny na aperitif, ale znakomicie skomponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw, drobiem i rybami. 49.00 69 FOOT OF AFRICA CHENIN BLANC nowość Winogrona do produkcji tego wina pochodzą z winnic oddalonych o ok. 50 km od najbardziej na południe wysuniętych części wybrzeża RPA. Świeże aromaty owoców tropikalnych, limonki, guawy uzupełnione przez długotrwały, pełny i orzeźwiający posmak. To wino jest doskonałym przykładem świeżości i owocowości typowych dla Chenin Blanc. Zrównoważone i eleganckie. 38.00 69b Recanati Yonathan White Jonathan White to kupaż Chardonnay i Sauvignon Blanc, fermentowanych w niskiej temperaturze by zachować ich świeże, owocowe aromaty. To lekkie i orzeźwiające wino, w którego bukiecie odnajdujemy akcenty owoców tropikalnych, melona i zielonych roślin. W ustach rześkie, z ładnie zrównoważoną kwasowością. Znakomite na aperitif, do ryb, owoców morza i białych mięs. 58.00

Wina Czerwone

71a CABERNET BOTTER nowość Kompozycja odmian Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc z Veneto. Wino o głębokiej, czerwonej barwie z purpurowymi refleksami. Intensywny, nieco ziołowy bukiet i lekko taniczne nuty. 25.00 70 FINCA TEMPRANAL TEMPRANILLO nowość Świeże i proste wino ze szczepu Tempranillo skomponowane z owoców zbieranych z 12-letnich krzewów po czym winifikowane w tankach ze stali nierdzewnej. Szata o średniej intensywności, w kolorze wiśni z purpurowymi refleksami. W Nosie czyste i intensywne aromaty czerwonych owoców: truskawki i tarniny. Usta łagodnie wytrawne, zbalansowane i soczyste, z dobrą kwasowością i eleganckimi, dojrzałymi taninami. Przyjemny i owocowy posmak. 27.00 72 LAS PARCELAS CARMENERE nowość Bogate w aromaty czerwonych owoców, papryki i pieprzu łatwe do picia czerwone wino. Krągłe i przyjemnie aromatyczne o lekko słodkich i miękkich taninach. Polecane do prostych potraw z wieprzowiny i kurczaka, do pizzy i pikantnych dań. 29.50 75a CASAS PATRONALES CABERNET SAUVIGNON nowość Winnice Casas Patronales usytuowane są na pięknych terenach Doliny Maule. Region ten słynie z produkcji znakomitych win. Ten Cabernet Sauvignon dojrzewał przez 3 miesiące w dębowych beczkach i wyróżnia się głęboką, czerwoną szatą oraz intensywnym zapachem czarnej porzeczki i owoców leśnych. Wino pełne w Ustach, krągłe i zrównoważone z długim finiszem i miękkimi taninami. Doskonale komponuje sie z większością czerwonych mięs, serami oraz kuchnią meksykańską. 39.00 76 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI ROUGE Kompozycja odmian Syrah, Merlot, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Mourvedre. Radosne i świeże Tutti Frutti jest kwintesencją owoców – aromatów czerwonej porzeczki, dojrzałych truskawek i śliwek. Charakteru dodaje nuta pieprzu i lukrecji. Usta dobrze zbalansowane i miękkie, a jednocześnie bogate i rześkie. Długi, śliwkowy finisz. Doskonałe do past, drobiu, lekkich przystawek i miękkich serów. Znakomicie smakuje lekko schłodzone. 37.00 77 CHATEAU BEL AIR ROUDIER ROUGE nowość Kupaż Merlot (65%), Cabernet Sauvignon (25%) i Cabernet Franc (10%). Winogrona pochodzą z winnicy w Montignac, gminie znajdującej się między Sauveterre, a Bordeaux. Na terenie tym występują gleby gliniaste i wapienne. Przyjemny purpurowy kolor, Nos owocowy, Usta świetnie zbalansowane. Wino typowe dla Bordeaux: krągłe i owocowe. Doskonale komponuje się z pieczonym drobiem i wołowiną. 39.00 78 CHIANTI CONTE DI LUCCA Klasyczna, toskańska kompozycja Sangiovese (85%) z innymi, typowymi dla regionu odmianami: Canaiolo i Malvasia del Chianti. Rubinowa barwa i intensywny bukiet z nutami fiołków. Usta harmonijne, wytrawne, z lekką taniną i posmakiem świeżych wiśni. 35.00 83 NAVAJAS CRIANZA nowość Wino powstałe na bazie Tempranillo (95%) z odrobiną Mazuelo, dojrzewało minimum 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, a następnie w butelkach. Barwa wiśniowa z akcentem fioletowym. Świetna równowaga aromatyczna pomiędzy żywym, owocowym charakterem, a dębiną. Wyraziste na podniebieniu z łagodnymi, ale dobrze skomponowanymi taninami. Bogaty, długotrwały smak. Doskonały i przyjemny finisz. 49.00 84 FOOT OF AFRICA SHIRAZ VIOGNIER Wino stworzone zostało w 95% z wyselekcjonowanych gron Shiraz z winnic w regionie Stellenbosch i Darling. Pozostałe 5% to Viognier z regionu Riebeeck Valley. Viognier w tym połączeniu zapewnił delikatną strukturę tanin z aksamitnym, eleganckim finiszem. Wino ma głęboki czerwony kolor. W Nosie ciemne suszone śliwki oraz przyprawy i orzech, a do tego pochodzące od szczepu Viognier nuty wiciokrzewu. Akcenty morwy i rozmarynu w Ustach świetnie współgrają z taninami i zostawiają długi, trwały posmak. 40.50 85 VEGA DEL RIO TINTO nowość Młode, niebeczkowane, czerwone wino z odmiany Tempranillo, z małą domieszką Mazuelo. Wiśniowa szata z fioletowymi refleksami, świeży i owocowy nos oraz aromaty żurawiny i czerwonych jagód. Znakomity kompan do prostych potraw: wędlin, mięs i gulaszy. 39.90 86 ARROGANT FROG CABERNET SAUVIGNON - MERLOT RIBET Elegancka kompozycja 55% odmiany Cabernet Sauvignon i 45% Merlota. Winogrona przechodzą oddzielnie winifikację, a następnie są blendowane. 25% wina leżakuje w nowych, dębowych, amerykańskich beczkach przez 4 miesiące, pozostałe 75% dojrzewa w stalowych tankach. Powstaje wino o głębokiej, rubinowej szacie z granatowymi refleksami. W Nosie kwintesencja aromatów czarnych jagód, porzeczek, trufli, kawy i smażonych konfitur wykończonych lekko pieprzną nutą i wanilią. Usta dobrze zbalansowane i bogate z gładkimi taninami. Długi finisz z posmakiem suszonej śliwki. Polecane do sosów, dań z grilla, dziczyzny, pasztetów i średnio mocnych serów. Ciekawą propozycją jest podanie go do ciasta czekoladowego. 45.00 91 CASAS PATRONALES RESERVA MERLOT Mocno owocowy, 100%-owy Merlot to rubinowoczerwone wino z aromatami fig, jeżyn, suszonych śliwek i wanilii. W Ustach jest gładkie o doskonałej strukturze i aksamitnym smaku z nutami kandyzowanych owoców, karmelu i czekolady. Ma wyrafinowany i elegancki finisz. 40% wina dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Wspaniale komponuje się z białym lub chudym, czerwonym mięsem, szynką, makaronami oraz duszonymi owocami. Serwować w temperaturze 16 - 18°C. 49.90 93 PAUL MAS ESTATE CABERNET SAUVIGNON Wino skomponowane wyłącznie z gron odmiany Cabernet Sauvignon, pochodzących ze starych nasadzeń (około 26 lat) . Po skończonej fermentacji alkoholowej i malolaktycznej, 20% wina dojrzewa w dębowych beczkach przez 4 miesiące, a pozostałe 80% w tym czasie leżakuje w stalowych tankach, w kontrolowanej temperaturze. Głęboko purpurowa i połyskliwa szata. W Nosie kwintesencja owoców czarnej porzeczki z nutami przypraw i tytoniu. Usta pełne i owocowe z miękkimi taninami. Paul Mas Cabernet Sauvignon to znakomity towarzysz dla czerwonych mięs, barbecue, duszonej wołowiny i gulaszy, a także twardych serów i deserów z gorzkiej czekolady. 53.00 95 TABALI RESERVA PINOT NOIR nowość Wino wyprodukowane ze szczepu Pinot Noir - z owoców pochodzących z winnic położonych w dolinie rzeki Limari. Owoce zbierane są ręcznie w trzecim tygodniu marca, następnie po przetransportowaniu do winiarni poddawane są skrupulatnej selekcji. W stalowych tankach najpierw odbywa się tzw. zimna maceracja, po czym następuje proces fermentacji alkoholowej. Po niej następuje właściwa maceracja, która trwa około 5 dni. Tak przygotowane wino trafia na okres 9 miesięcy do beczek z francuskiego dębu. Aromaty, które znajdziemy w tym winie to mieszanka owoców śliwki, truskawek z lekką nutą wanilii. W ustach przyjemne delikatne taniny z dużą ilością owoców. 59.00 96 RECANATI YASMIN RED nowość Yasmin Red to w przeważającej części kompozycja gron odmiany Cabernet Sauvignon i Merlot, zbieranych z upraw w Galilei i w Ella Valley – nieopodal Jerozolimy. Wino o przyjemnym, kwiatowym bukiecie i soczystych, owocowych ustach z nutami dębiny. Doskonale zrównoważona kwasowość tego wina sprawia, że można je pić nawet bardzo młode. Znakomity towarzysz dańz grilla, serów i kuchni śródziemnomorskiej. 58.00 97a PASCUAL TOSO MALBEC nowość Wino skomponowane ze szczepu Malbec - najbardziej charakterystycznej odmiany dla Argentyny. 40% tego wina dojrzewa przez 10 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego aby udoskonalić jego strukturę. Bukiet jest pełen owoców - aromaty śliwek i pigwy elegancko przeplatają się z aromatami dębiny. W Ustach pełne czarnych owoców z nutą lukrecji. Lekko korzenne i gęste. Bogaty i długi finisz z akcentem dymu i wanilii. 57.00 104 CASAS PATRONALES RESERVA PRIVADA CABERNET SAUVIGNON nowość Cabernet Sauvignon Reserva Privada to wino o wspaniałym, rubinowym kolorze i złożonych niezwykle intensywnych aromatach. Dojrzałe czarne porzeczki doskonale komponują się z eleganckimi taninami, które wino zawdzięcza procesowi starzenia w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. W ustach bogata i złożona gama smaków: nuty czarnego pieprzu, suszonych śliwek oraz wanilii dają długi i subtelny finisz z krągłą taniną. Serwować w temperaturze od 16-18°C najlepiej do dobrze przyprawionych mięs z grilla. 69.90 107 DOGA d CLAVULE MORELLINO nowość W regionie Maremma Toscana, bryza morska i łagodne wzgórza dają owocowe i aksamitne wino, cenione na świecie coraz bardziej z każdym kolejnym rokiem. Doga delle Clavule to kompozycja Sangiovese (85%) z Merlotem i Alicante. Fermentacja prowadzona jest w tradycyjny sposób, a dojrzewanie w dużych dębowych beczkach (500 l.) trwa minimum 6 miesięcy, następnie 4 miesiące w butelce. Wino o ciemno-rubinowej barwie, pełne aromatów czarnych, dojrzałych wiśni, czereśni, morwy, lukrecji i wanilii. W Ustach krągłe i miękkie z soczystym posmakiem owoców. Doskonale komponuje się z mięsnymi pastami, białym i czerwonym mięsem i dojrzałymi serami. 74.00 111 BORGO SCOPETO CHIANTI CLASSICO nowość 100% Sangiovese dojrzewane w beczkach dębowych. Głęboka, rubinowa barwa. Bukiet jest pełny i intensywny, z aromatami dzikich jagód, przyjemnymi nutami szlachetnego drewna, wanilii i kakao. W Ustach wytrawne, o dobrej strukturze, eleganckie w swej prostocie. Dobra harmonia pomiędzy taninami, a kwasowością nadająca winu miękkości i wspaniałej trwałości. Wino idealne do przystawek szczególnie do pasty, ryżu, wszystkich dań mięsnych i serów. 79.00 115 HEIDERER LEGAT CUVEE BARRIQUE nowość Legat to wino skomponowane z odmian Zweigelt i Cabernet Sauvignon, o ciemnej rubinowej barwie, wyraźnym aromacie dębu i aksamitnych taninach. To Cuvee jest pełne głębi, o intensywnie owocowym smaku i długim finiszu z posmakiem beczki, który zawdzięcza leżakowaniu przez 18 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu Limousine. Doskonale komponuje się z wołowym stekiem, piersią z kaczki i mocno doprawianymi mięsami. Należy je podawać w temperaturze 16°C. 79.00 121 CASTELLARE DI CASTELINA CHIANTI nowość Wyprodukowane z winogron słynnego toskańskiego szczepu Sangioveto oraz Canaiolo rosnących na starych 20-sto letnich krzewach w Castellina w Toskanii. Winifikowane według tradycyjnych włoskich metod bez dodawania innych szczepów. Wino leżakuje przez 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, a następnie kolejne 15 miesięcy dojrzewa w butelce. To eleganckie Chianti posiada głęboką, rubinowo-czerwoną barwę oraz wyjątkowo bogate i niepowtarzalne aromaty. 155.00 122 WAIPARA WEST PINOT NOIR nowość Ten Pinot Noir ma błyszczącą, jasno - rubinową barwę. Dzięki dojrzewaniu przez 11 miesięcy w beczkach z francuskiej dębiny rozwinął aromaty słodkich owoców jagodowych, śliwek i wiśni uzupełnionych nutą rabarbaru, cedru i leśnego runa. Elegancki z delikatnymi taninami, dobrej równowadze. Wino ma spory potencjał rozwoju - cały czas nabiera krągłości i kompleksowością 169.00 123 PASCUAL TOSO ALTA RESERVE MALBEC Wino skomponowane w 100% ze szczepu Malbec. Winogrona zbieranie są ręcznie po osiągnięciu przez grona maksimum dojrzałości. Alta Reserva Malbec, dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, gdzie przechodzi fermentację malolaktyczną, a następnie kolejne 6 miesięcy dojrzewa w butelce. Jest to wino o głębokim, czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakterystyczne dla Malbeca ziołowo-pieprzne aromaty łączą się z delikatnymi aromatami owocowymi, gdzie najbardziej intensywna jest czarna porzeczka. W Ustach wyczuwalne „słodkie” taniny idealnie harmonizujące z nutą dębu. Wszystko to daje nam wino elegancke i złożone polecane do czerwonego mięsa, aromatycznych, mocno doprawionych past i dojrzałych serów. 176.00 127 CAPARZO SANGIOVESE TOSCANA Wino skomponowane w 85% z toskańskiej odmiany Sangiovese z domieszką Merlot (5%), Alicante (5%) i Petit Verdot (5%), gdzie Merlot dodaje mu krągłości i aromatów, Alicante – koloru, a Petit Verdot nieco swej struktury. Winogrona zbierane są przy użyciu najnowocześniejszych technologii z dokładnym odszypułkowaniem. Po fermentacjach: alkoholowej i malolaktycznej wino dojrzewa 3 miesiące w beczkach z francuskiego dębu, następnie 2 miesiące w butelce. Intensywny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet owocowy, przywodzący na myśl dojrzałe jeżyny, maliny i inne owoce leśne z nutami wanilii i przypraw. Usta smaczne i soczyste, krągłe i pełne o przyjemnym, gładkim finiszu. Znakomity kompan do makaronów, grillowanych mięs i tradycyjnych, toskańskich wędlin. 46.00 128 REDENTORE REFOSCO nowość Czerwone wino skomponowane z włoskiej odmiany Refosco, dojrzewane na osadzie w dębowych beczkach przez kilka miesięcy. Posiada wyczuwalne aromaty leśnych jagód, nieco pieprzu i wanilii. W Ustach gładkie i krągłe, z wyczuwalną przyjemną taniną. Znakomite do duszonych i pieczonych mięs – wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Doskonałe również do dojrzewających serów. 65.00 129b PASCUAL TOSO ALTA RESERVE SYRAH Wino skomponowane w 100% ze szczepu Syrah. Winogrona zbierane są ręcznie, kiedy grona osiągną maksimum dojrzałości i mają największy potencjał. Alta Reserva dojrzewa w beczkach pierwszego użycia z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy, następnie 6 miesięcy w butelce. Wino o głębokim czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakterystyczne dla szczepu Syrah pieprzne aromaty łączą się z nutami wanilii i kokosa. W Ustach gładkie, słodkie taniny świetnie komponują się z ostrym i zdecydowanym charakterem Syraha. Wszystko to daje nam wino złożone i eleganckie o bardzo długim finiszu. 169.00 129c Recanati Yonathan Red Jonathan Red to kupaż gron Cabernet Sauvignon i Merlot, zbieranych z upraw w Górnej Galilei i na równinie Judejskiej. Miękkie i soczyście owocowe wino, o bukiecie obfitującym w ciemne owoce: śliwki i wiśnie. W smaku gładkie i krągłe z podkreśloną przyprawami owocowością i delikatnym akcentem dębiny. Idealne do mięs pieczonych i z grilla, serów i kuchni śródziemnomorskiej. 58.00 131 Casas Patronales Cabernet Sauvignon 2017 Winnice Casas Patronales usytuowane są na pięknych terenach Doliny Maule. Region ten słynie z produkcji znakomitych win. Ten Cabernet Sauvignon dojrzewał przez 3 miesiące w dębowych beczkach i wyróżnia się głęboką, czerwoną szatą oraz intensywnym zapachem czarnej porzeczki i owoców leśnych. Wino pełne w ustach, krągłe i zrównoważone z długim finiszem i miękkimi taninami. Doskonale komponuje sie z większością czerwonych mięs, serami oraz kuchnią meksykańską. 39.00

Wina Musujące

137 PICAIRE BRUT Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%), dojrzewana w butelce 12-14 miesięcy. Delikatna żółto-słomkowa barwa, przyjemne, świeże, owocowe aromaty i eleganckie bąbelki, tworzą znakomite musujące wino, pasujące na wiele okazji. 32.00 130a FRAGOLINO DUCHESSA LIA nowość Wino musujące aromatyzowane nutami poziomki o intensywnie rubinowej szacie. Bardzo charakterystyczny dla tego rodzaju trunku aromat i smak ( poziomkowy) . Serwować schłodzone do 6-8 stopni C, do deseru lub po posiłku. 32.50 139 MOSCATO DUCHESSA SPUMANTE To słomkowo – żółte, musujące wino zostało wyprodukowane w 100% z winogron odmiany Moscato. Przepiękny zapach bazujący głównie na akcentach pomarańczowych. W smaku słodkie, ale z harmonijną kwasowością. Idealne do ciast, owocowych tart, lodów waniliowych. 41.00 130 PROSECCO BOTTER nowość Szczep Glera w swojej bardzo ładnej odsłonie. Mamy tu przyjemnie orzeźwiające, elegancko musujące, wytrawne choć delikatne wino. W Nosie sporo owoców sadu: jabłek i gruszek oraz białych kwiatów. 44.00 132 PROSECCO DI VICI nowość Delikatnie wytrawne wino musujące ze szczepu Glera o połyskliwej, jasnosłomkowej barwie i klasycznej, równomiernej perlistości. Bukiet odsłania aromaty kwiatowe i nuty świeżych owoców. Usta rześkie i eleganckie. 55.00 140 DE STEFANI PROSECCO VALDOBBIADENE Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem, a nocą tworzą znakomity mikroklimat i sprawiają, że powstałe wino jest wyrafinowane, cudownie świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji. W smaku odnajdziemy soczystą, dojrzałą gruszkę, migdały i nuty przypraw. Wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) przy użyciu metody kilkukrotnego schładzania, by utrzymać maksymalną owocowość. 83.00

Szampany

149 CATTIER BRUT ICONE nowość Szampan skomponowany w 50% z Pinot Meunier, 30% Pinot Noir oraz 20% z Chardonnay, o łagodnym bukiecie, z nutami owoców tropikalnych, bułek maślanych i kwiatów akacji. Doskonały aperitif, ale także uniwersalny towarzysz lekkich posiłków. 179.00 153 CATTIER PRESTIGE CLOS DU MOULIN 1er Wykwintny szampan produkowany w 50% ze szczepu Pinot Noir oraz 50% Chardonnay. Owoce pochodzą wyłącznie z posiadłości Clos du Moulin- wyjątkowej parceli o powierzchni 2, 2 hektara klasyfikowanej jako 1-er Cru. To znakomite Cuvee zawsze produkowane jest z trzech różnych roczników, selekcjonowanych pod kątem najwyższej jakości oraz predyspozycji w zakresie możliwości długiego przechowywania. Produkcja tego szampana nigdy nie przekracza 15.000 butelek. Trunek o niezwykle złożonym bukiecie i harmonijnym smaku pozwalającym na doskonałe zestawienie zarówno z wyrafinowanowanymi przekąskami typu fois gras jak i mięsami czy rybami. 499.00