Yandex
22 651 90 03
www.roomservice.pl
Wina

Wina M&P

Święto Młodego Wina

Zestawy

Z3 Półwytrawne Winnice Europy X1 Quancard Tradition Demi Sec Rouge- Francja - Czerwone (semi dry) x1 Quancard Tradition Rouge Moelloux - Francja- Czerwone (sweet) 58.00 Z2 Słodkie Wina X1 Tonino Red Półsłodkie - Włochy - Czerwone (semi sweet) x1 Claude Val Muscat Sweet 0,75l - Francja - Białe (sweet) 65.00 Z7 Zestaw imprezowy X1 Prosecco Botter 0,75 - Włochy- Białe (dry) x1 Arrogant Frog Tutti Frutti Blanc - Francja - Białe - (dry) x1 Arrogant Frog Tutti Frutti Rose- Francja - Różowe (semi dry) 107.00 Z4 Winnice Sycylii X1 Baglio Del Sole Inzolia- Włochy - Białe (semi dry) x1 Baglio Del Sole Merlot-Syrah- Włochy - Czerwone (dry) 139.00 Z6 Mięsna Uczta X1 Caparzo Sangiovese Toscana - Włochy - Czerwone (dry)x1 Foot Of Africa Shiraz Viognier - RPA - Czerwone (dry) 84.50 Z8 Top Wine X1 Prosecco Botter 0,75 - Włochy- Białe (dry) x1 Pascual Toso Malbec - Argentyna - Czerwone (dry)   x1 Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc- RPA- Białe (dry) 158.00

Wina Słodkie i Półsłodkie

1 TONINO RED Kompozycja odmian Nero d’Avola i Nerello Mascalese z zachodniej części Sycylii. Wino pełne aromatów czerwonych owoców, suszonych śliwek i pachnących, śródziemnomorskich kwiatów. Delikatnie słodkie i łatwe do picia z przyjemnym, owocowym posmakiem. Mimo, iż jest to czerwone wino, powinno się je podawać lekko schłodzone. 29.00 2 TONINO BIANCO Kompozycja odmian Cataratto, Grecanico i Inzolia z zachodniej części Sycylii. Aby otrzymać półsłodki smak w procesie winifikacji dodawany jest świeży moszcz odmiany Moscato. Wino o jasnosłomkowej i połyskliwej szacie, pełne aromatów owoców tropikalnych, jabłek, białych kwiatów i cytrusów. Delikatnie słodki i lekki smak. Należy serwować schłodzone. 29.00 4 QUANCARD TRADITION MOELLEUX ROUGE Wino będące kompozycją klasycznych bordoskich odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot, o pięknej, rubinowej szacie i przyjemnych kwiatowych aromatach. W Ustach wyczuwalna słodycz i aromaty smażonych owocowych powideł. 30.00 9 CLAUDE VAL MUSCAT SWEET 0,75L nowość Wino stworzone w 100% ze szczepu Muscat winifikowanego w tradycyjny sposób: fermentacja przerywana jest poprzez obniżenie temperatury do 6°C i obniżenie aktywności drożdży. Dzięki temu zachowany zostaje naturalny cukier, a wino zyskuje wspaniały, wyjątkowy smak i aromat. Kolor złoty, intensywny, aromaty owocowe i kwiatowe, łagodne i niespotykanie delikatne. Cytrusowe nuty zapewniają orzeźwienie i świetną równowagę tego wina. Podawać schłodzone jako aperitif, świetnie komponuje się także z tartą brzoskwiniową lub pomarańczową. Doskonały towarzysz foie gras i sera pleśniowego. 37.00 10 MOSCATEL DO DOURO Wzmacniane wino, wytwarzane w dolinie rzeki Douro z gron szczepu Moscatel Galego. Fortyfikacja trunku nastepuje poprzez przerwanie fermentacji za pomocą dodatku brandy. Następnie Moscatel dojrzewa 18 miesięcy w dębowych kadziach. W rezultacie powstaje znakomite, słodkie wino, pełne kuszących aromatów miodu, skórki pomarańczy i konfitur owocowych. 51.00

Wina Różowe

12 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI ROSE Znakomita kompozycja gron Grenache, Cinsault i Syrah. Francuskie wino w owocowym, nowoświatowym stylu. Piękna, łososiowa barwa, w smaku świeże i orzeźwiające, a jednocześnie doskonale zrównoważone o trwałym posmaku. Fantastyczne jako orzeźwienie w gorące letnie dni, jednocześnie świetnie się komponuje z sałatkami, makaronami, serami i grillowanymi mięsami. 36.00 14 BROWNSTONE WHITE ZINFANDEL Różowe wino o aromacie i smaku truskawek i czereśni z lekką i świeżą kwasowością. Skomponowane z popularnej w Kalifornii, czerwonej odmiany Zinfandel, fermentowanej ze skórkami tylko przez dwa dni. Dobrze zrównoważone i łatwe do picia, świetnie sprawdzi się jako towarzysz lekkich potraw lub schłodzone, pite solo w letni, upalny dzień. 52.00

Wina Białe

28a CLAUDE VAL BLANC 2015 Wytrawna kompozycja winogron odmian Grenache Blanc, Vermentino, Chenin Blanc, Chasan, Mauzac i Sauvignon Blanc pochodzących z regionu Aude w Langwedocji. Wino wytrawne choć delikatne, o niezbyt wysokiej kwasowości. W Nosie aromat świeżych jabłek z dodatkiem tropikalnych owoców. Proste i eleganckie, doskonałe jako aperitif, znakomicie pasuje do lekkich sałatek oraz do białych ryb. 24.00 20 FINCA TEMPRANAL BLANCO Wino z gron odmiany Airen zbieranych ręcznie z upraw w Tomelloso. Jasna i połyskliwa szata ze złotymi refleksami. Czyste i owocowe w Nosie. W Ustach dobra struktura i długi, gładki finisz. 27.00 24 SOAVE BOTTER Kompozycja odmian Garganega Veronese (75%), Chardonnay i Pinot Bianco. Połyskliwa i jasnosłomkowa szata. Bardzo świeże aromaty bogate w nuty kwiatów i owoców. W Ustach doskonały balans owoców, kwasowości i nut mineralnych z przyjemnym, migdałowym finiszem. 34.50 23a QUANCARD TRADITION SEC BLANC (semi dry) nowość Kompozycja odmian Sauvignon Blanc, Colombard i Ugni Blanc winifikowanych w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze, aby zatrzymać świeże i owocowe aromaty. Wino o czystej, połyskliwej szacie z ciekawą mineralną nutą i posmakiem zielonych jabłek i liści czarnej porzeczki. Lekko kwiatowe i bardzo rześkie z soczystym finiszem. 28.00 29 SCHMITT SOHNE RIESLING CRISP&FRUITY Lekki i świeży Riesling, pełen aromatów dojrzałych brzoskwiń, jabłek i gruszek o soczystym, owocowym posmaku, rześkiej kwasowości i dobrze zrównoważonym finiszu. 32.00 30a CLAUDE VAL BLANC nowość Wytrawna kompozycja winogron odmian Grenache Blanc, Vermentino, Chenin Blanc, Chasan, Mauzac i Sauvignon Blanc pochodzących z regionu Aude w Langwedocji. Wino wytrawne choć delikatne, o niezbyt wysokiej kwasowości. W Nosie aromat świeżych jabłek z dodatkiem tropikalnych owoców. Proste i eleganckie, doskonałe jako aperitif, znakomicie pasuje do lekkich sałatek oraz do białych ryb. 33.00 26 NAVAJAS BLANCO Wino skomponowane w 100% z odmiany Viura (typowej białej odmiany dla regionu Rioja). Delikatnie wytrawne i świeże w ustach, z przyjemnymi aromatami i dobrze zbalansowaną kwasowością. Doskonale komponuje się z owocami morza i rybami. 33.50 30 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI BLANC Kompozycja odmian Chardonnay, Colombard, Grenache Blanc, Vermentino, Viognier, Sauvignon Blanc i Muscat Sec dojrzewana przzez 3 miesiące na osadzie w tradycyjnych, cementowych kadzaich. Białe Tutti Frutti oszałamia rześkością owocowych aromatów i świeżym, lekko ziołowym bukietem. Wyczuwalne aromaty papai, białych brzoskwiń, białej porzeczki, ananasa i cytrusów. Należy cieszyć się nim póki jest młode- w ciągu 3 lat od zabutelkowania. Podawać schłodzone do 10 - 12 stopni w towarzystwie owoców morza, ryb, sushi, sashimi i drobiu. Znakomite również na aperitif. 36.00 69 FOOT OF AFRICA CHENIN BLANC nowość Winogrona do produkcji tego wina pochodzą z winnic oddalonych o ok. 50 km od najbardziej na południe wysuniętych części wybrzeża RPA. Świeże aromaty owoców tropikalnych, limonki, guawy uzupełnione przez długotrwały, pełny i orzeźwiający posmak. To wino jest doskonałym przykładem świeżości i owocowości typowych dla Chenin Blanc. Zrównoważone i eleganckie. 38.00 32 PRADOREY VERDEJO/SAUVIGNON Wino jest mieszanką odmian Verdejo i Sauvignon Blanc. Owoce użyte do produkcji pochodzą ze starych, 60-letnich krzewów rosnących na gliniastych glebach La Seca - małej parceli w samym sercu Denomination of Origen Rueda. Wino jest kupażowane po fermentacji win bazowych, następnie zostaje poddane filtracji i stabilizacji na zimno. Proces dojrzewania na osadach trwa 3 miesiące i przebiega w stalowych tankach. W efekcie powstaje wino o przyjemnej kremowej teksturze, intensywnych aromatach i lekkim, świeżym charakterze. Jasnosłomkowa barwa z zielonkawymi refleksami - charakterystyczna dla odmiany Verdejo. W Nosie aromaty owoców tropikalnych, cytrusów i trawy z nutą kopru włoskiego. Wino o dobrze zbalansowanej kwasowości i przyjemnym, świeżym finiszu. 38.00 68a KLEINE ZALZE CELLAR CHARDONNAY nowość Winogrona zebrane zostały po osiągnięciu najwyższej dojrzałości, następnie sok pozostawał w kontakcie ze skórkami przez 24 godziny. Powolna fermentacja zachodziła w obniżonej temperaturze w stalowych tankach. Wino leżakowało przez 4 miesiące na osadzie. Elegancka, gładka kompozycja z aromatami gruszki, skórki pomarańczowej oraz dojrzałego jabłka. Wino o dobrej strukturze i wyczuwalnej mineralności. Gotowe do picia już teraz, ale może jeszcze dojrzewać przez 2 lata w butelce. 43.00 38 ARROGANT FROG SAUVIGNON BLANC RIBET To jasne i połyskliwe Sauvignon Blanc (100%) w nosie eksploduje mieszanką owocowych aromatów: brzoskwiń, ananasów, liczi, grejpfruta, agrestu i świeżych ziół z lekką nutą wanilii i dymu. Usta owocowe z dobrze zbalansowaną kwasowością. Polecane do skorupiaków, owoców morza, sałat i szparagów. 45.00 63 REDENTORE CHARDONNAY nowość Wino skomponowane w 100% z odmiany Chardonnay, leżakowane na osadzie w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze. Barwa żywa, intensywna, połyskliwa. W Ustach typowe dla tej odmiany nuty masła i dojrzałe owoce południowe. Usta soczyste i dobrze zbalansowane. Idealnie pasuje do dań rybnych i owoców morza, świetnie sprawdza się również jako aperitif. 46.00 41 HEIDERER RIESLING WAGRAMER Wino o jasnej, złotej barwie, wspaniałym aromacie Rieslinga i delikatnym bukiecie brzoskwini, a także owocowym i bogatym finiszu. Doskonale komponuje się ze smażonymi i grillowanymi rybami, owocami morza, drobiowymi pasztetami oraz gotowaną wołowiną i cielęciną. Należy je podawać w temperaturze 11°C. 47.00 67 WEINBIET RIESLING CLASIC 2015 nowość Bardzo przyjemny, codzienny Riesling. Delikatny, z dobrze wyczuwalną brzoskwinią z dość sporym cukrem resztkowym, który nadaje mu wyjątkowej łagodności. Świetny na aperitif, ale znakomicie skomponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw, drobiem i rybami. 49.00 33 HEIDERER GRUNER VELTLINER STRAWANZER Wino o żółto - złotej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami. W Nosie intensywnie owocowe. Ze swoim delikatnym, świeżym smakiem i aromatycznym bukietem, idealnie komponuje się z sałatkami, ale też doskonale sprawdza się pite między posiłkami. Podawać z rybami (wprost idealne do gotowanego szczupaka w korzennym sosie), jagnięciną, lekkimi przystawkami i sałatami. To wino idealnie będzie również pite samodzielnie - dla orzeźwienia na tarasie lub po wysiłku sportowym. Należy je serwować w temperaturze 9°C 47.50 65 COLEGIATA MALVASIA BLANCO nowość Świeże i soczyste wino, skomponowane z odmiany Malvasia. Bukiet pełen owocowych aromatów: zielonych jabłek i brzoskwini, z wyraźną, mineralną nutą. Proste i rześkie, o doskonale zbalansowanej kwasowości i przyjemnym finiszu. 49.00 42 MAURICE SCHUELLER SYLVANER nowość Białe wino będące kompozycją gron szczepu Sylvaner. Jest lekkie, odświeżające i dyskretnie owocowe. Wspaniale komponuje się z owocami morza, wieprzowiną oraz sałatkami. Należy serwować dobrze schłodzone, w temperaturze 8-9°. 53.00 44 BRUNEL DE LA GARDINE COTES DU RHONE BLANC nowość Niezwykle złożona kompozycja odmian Grenache Blanc, Rousanne, Clairette, Bourboulenc i Viognier zbieranych z bardzo starych nasadzeń (40 do 60 lat). Wino pełne intensywnych aromatów cytrusów – przede wszystkim cytryny i grejfruta, bardzo świeże, z długim i mineralnym finiszem. 56.00 69b Recanati Yonathan White Jonathan White to kupaż Chardonnay i Sauvignon Blanc, fermentowanych w niskiej temperaturze by zachować ich świeże, owocowe aromaty. To lekkie i orzeźwiające wino, w którego bukiecie odnajdujemy akcenty owoców tropikalnych, melona i zielonych roślin. W ustach rześkie, z ładnie zrównoważoną kwasowością. Znakomite na aperitif, do ryb, owoców morza i białych mięs. 58.00 46 DOGA d CLAVULE VERMENTINO Wino powstało w 100% ze szczepu Vermentino. Dojrzewało 4 miesiące w stalowych tankach a kolejne 2 miesiące w butelce. Barwa słomkowa. W bukiecie aromaty dzikich kwiatów i żółtych brzoskwiń. W Ustach delikatne z nutą pikanterii i dobrą strukturą. Idealne do białych mięs, pieczonych ryb i mięczaków. Znakomite na aperitif. 63.00 50 CASAS PATRONALES RESERVA PRIVADA CHARDONNAY nowość Wino o głębokiej żółtej barwie ze złotymi refleksami. Bukiet pełen intensywnych aromatów brzoskwiń, miodu, bananów i wanilii. W ustach jest krągłe i zrównoważone z nutami cytrusów i pigwy. W finiszu przeważają akcenty mineralne. Chardonnay Reserva Privada leżakuje na osadzie w beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy. Znakomite do owoców morza, tłustszych ryb i białych mięs. Serwować w temperaturze 10 - 12°C. 69.90 51 MAURICE SCHUELLER RIESLING 2013 100% Riesling pochodzący z alzackich winnic, To żywe wino z delikatną nutką owocowości. Idealnie nadaje się do dań rybnych, owoców morza oraz białych mięs. Serwować mocno schłodzone. Posiada wspaniały potencjał przechowywania (8-10 lat). 69.00 66 PACO & LOLA Najświeższe, najbardziej zabawne i szykowne Albarino z Rias Baixas. Fermentowało w stalowych tankach na osadzie przez 21 dni. Barwa błyszcząca, słomkowa. Aromat bardzo złożony, w którym odnajdujemy mnóstwo owoców: ananas, grejpfrut, cytryna i liczi uzupełnione białymi kwiatami, ziołami oraz lekkim akcentem balsamico. W Ustach świeże, harmonijne, owocowe z wyczuwalną słodyczą i bardzo trwałe. Idealne z białym mięsem, rybami, owocami morza i daniami na bazie ryżu. 79.00 53 BASTIANICH PINOT GRIGIO nowość Światowy sukces Pinot Grigio zawdzięcza m.in. zdolności do łączenia z wieloma potrawami i łatwości do picia jako aperitif. Bastianich Vigne Orsone Pinot Grigio jest winifikowane w kadziach, następnie przez 6 miesięcy dojrzewa na osadzie. Krągłe i pełne wino o dobrej strukturze kwasowości i wyczuwalnej mineralności. Bogate aromaty jabłka i białych śliwek. 79.99 57 TALINAY CHARDONNAY nowość Wspaniałe, chilijskie białe wino z wyjątkowej, oddalonej tylko o 12 km od oceanu, winnicy Talinay. Wyprodukowane w 100% z ręcznie zbieranych gron Chardonnay. Fermentacja odbywa się w pochodzących od najlepszych bednarzy beczkach z francuskiego dębu. Następnie wino dojrzewa na osadzie przez ok. 11 miesięcy. Aromat zadziwiająco świeży z nutami melona, mocno mineralny. W ustach pełne, kremowe, lekko brzoskwiniowe z bardzo długim, eleganckim finiszem. 99.00 60 PETIT CHABLIS BLANC BICHOT Wino skomponowane w 100% ze szczepu Chardonnay, pochodzącego ze słynnych burgundzkich winnic. Dojrzewane w stalowych kadziach przez 6 miesięcy na osadzie. Barwa jasno żółta z mieniącymi się zielonymi refleksami. Bardzo świeże, typowe dla szczepu aromaty z nutami jabłek, cytryn i domieszką odświeżającej mineralności. W smaku jest miękkie, krągłe i bardzo smaczne. Należy serwować w temperaturze 8-10°C. Doskonałe jako aperitif. 116.00

Wina Czerwone

71a CABERNET BOTTER nowość Kompozycja odmian Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc z Veneto. Wino o głębokiej, czerwonej barwie z purpurowymi refleksami. Intensywny, nieco ziołowy bukiet i lekko taniczne nuty. 25.00 73 QUANCARD TRADITION SEC ROUGE Kompozycja odmian Merlot, Carignan, Cinsault i Syrah z regionu Bordeaux winifikowanych w stalowych tankach. Świeże i młode wino o przyjemnym wrzosowym aromacie, z posmakiem czerwonych owoców i nutą sosny. W Ustach łagodne i owocowe z jedwabistym finiszem. 27.00 70 FINCA TEMPRANAL TEMPRANILLO nowość Świeże i proste wino ze szczepu Tempranillo skomponowane z owoców zbieranych z 12-letnich krzewów po czym winifikowane w tankach ze stali nierdzewnej. Szata o średniej intensywności, w kolorze wiśni z purpurowymi refleksami. W Nosie czyste i intensywne aromaty czerwonych owoców: truskawki i tarniny. Usta łagodnie wytrawne, zbalansowane i soczyste, z dobrą kwasowością i eleganckimi, dojrzałymi taninami. Przyjemny i owocowy posmak. 27.00 72 LAS PARCELAS CARMENERE nowość Bogate w aromaty czerwonych owoców, papryki i pieprzu łatwe do picia czerwone wino. Krągłe i przyjemnie aromatyczne o lekko słodkich i miękkich taninach. Polecane do prostych potraw z wieprzowiny i kurczaka, do pizzy i pikantnych dań. 29.50 78 CHIANTI CONTE DI LUCCA Klasyczna, toskańska kompozycja Sangiovese (85%) z innymi, typowymi dla regionu odmianami: Canaiolo i Malvasia del Chianti. Rubinowa barwa i intensywny bukiet z nutami fiołków. Usta harmonijne, wytrawne, z lekką taniną i posmakiem świeżych wiśni. 35.00 75 ALLOZO TEMPRANILLO TINTO nowość Wino skomponowane w 100% z odmiany Tempranillo pełne intensywnych aromatów czerwonych owoców, truskawek i owoców tarniny. Usta wytrawne, zbalansowane i smaczne z dobrą kwasowością i eleganckimi taninami. Polecane do grillowanych mięs, makaronów i dojrzałych serów. 35.00 76 ARROGANT FROG TUTTI FRUTTI ROUGE Kompozycja odmian Syrah, Merlot, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Mourvedre. Radosne i świeże Tutti Frutti jest kwintesencją owoców – aromatów czerwonej porzeczki, dojrzałych truskawek i śliwek. Charakteru dodaje nuta pieprzu i lukrecji. Usta dobrze zbalansowane i miękkie, a jednocześnie bogate i rześkie. Długi, śliwkowy finisz. Doskonałe do past, drobiu, lekkich przystawek i miękkich serów. Znakomicie smakuje lekko schłodzone. 37.00 75a CASAS PATRONALES CABERNET SAUVIGNON nowość Winnice Casas Patronales usytuowane są na pięknych terenach Doliny Maule. Region ten słynie z produkcji znakomitych win. Ten Cabernet Sauvignon dojrzewał przez 3 miesiące w dębowych beczkach i wyróżnia się głęboką, czerwoną szatą oraz intensywnym zapachem czarnej porzeczki i owoców leśnych. Wino pełne w Ustach, krągłe i zrównoważone z długim finiszem i miękkimi taninami. Doskonale komponuje sie z większością czerwonych mięs, serami oraz kuchnią meksykańską. 39.00 85 VEGA DEL RIO TINTO nowość Młode, niebeczkowane, czerwone wino z odmiany Tempranillo, z małą domieszką Mazuelo. Wiśniowa szata z fioletowymi refleksami, świeży i owocowy nos oraz aromaty żurawiny i czerwonych jagód. Znakomity kompan do prostych potraw: wędlin, mięs i gulaszy. 39.90 84 FOOT OF AFRICA SHIRAZ VIOGNIER Wino stworzone zostało w 95% z wyselekcjonowanych gron Shiraz z winnic w regionie Stellenbosch i Darling. Pozostałe 5% to Viognier z regionu Riebeeck Valley. Viognier w tym połączeniu zapewnił delikatną strukturę tanin z aksamitnym, eleganckim finiszem. Wino ma głęboki czerwony kolor. W Nosie ciemne suszone śliwki oraz przyprawy i orzech, a do tego pochodzące od szczepu Viognier nuty wiciokrzewu. Akcenty morwy i rozmarynu w Ustach świetnie współgrają z taninami i zostawiają długi, trwały posmak. 40.50 86 ARROGANT FROG CABERNET SAUVIGNON - MERLOT RIBET Elegancka kompozycja 55% odmiany Cabernet Sauvignon i 45% Merlota. Winogrona przechodzą oddzielnie winifikację, a następnie są blendowane. 25% wina leżakuje w nowych, dębowych, amerykańskich beczkach przez 4 miesiące, pozostałe 75% dojrzewa w stalowych tankach. Powstaje wino o głębokiej, rubinowej szacie z granatowymi refleksami. W Nosie kwintesencja aromatów czarnych jagód, porzeczek, trufli, kawy i smażonych konfitur wykończonych lekko pieprzną nutą i wanilią. Usta dobrze zbalansowane i bogate z gładkimi taninami. Długi finisz z posmakiem suszonej śliwki. Polecane do sosów, dań z grilla, dziczyzny, pasztetów i średnio mocnych serów. Ciekawą propozycją jest podanie go do ciasta czekoladowego. 45.00 127 CAPARZO SANGIOVESE TOSCANA Wino skomponowane w 85% z toskańskiej odmiany Sangiovese z domieszką Merlot (5%), Alicante (5%) i Petit Verdot (5%), gdzie Merlot dodaje mu krągłości i aromatów, Alicante – koloru, a Petit Verdot nieco swej struktury. Winogrona zbierane są przy użyciu najnowocześniejszych technologii z dokładnym odszypułkowaniem. Po fermentacjach: alkoholowej i malolaktycznej wino dojrzewa 3 miesiące w beczkach z francuskiego dębu, następnie 2 miesiące w butelce. Intensywny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet owocowy, przywodzący na myśl dojrzałe jeżyny, maliny i inne owoce leśne z nutami wanilii i przypraw. Usta smaczne i soczyste, krągłe i pełne o przyjemnym, gładkim finiszu. Znakomity kompan do makaronów, grillowanych mięs i tradycyjnych, toskańskich wędlin. 46.00 83 NAVAJAS CRIANZA nowość Wino powstałe na bazie Tempranillo (95%) z odrobiną Mazuelo, dojrzewało minimum 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, a następnie w butelkach. Barwa wiśniowa z akcentem fioletowym. Świetna równowaga aromatyczna pomiędzy żywym, owocowym charakterem, a dębiną. Wyraziste na podniebieniu z łagodnymi, ale dobrze skomponowanymi taninami. Bogaty, długotrwały smak. Doskonały i przyjemny finisz. 49.00 129 ALLOZO RESERVA nowość Wino o atrakcyjnej, rubinowej barwie z wiśniowymi refleksami, wyprodukowane w 100% z odmiany Tempranillo. Dojrzewa w dębowych beczkach przez 18 miesięcy (amerykański i francuski dąb), a następnie kolejne 18 miesięcy w butelce. W Nosie wyczuwalne aromaty tytoniu, mocno dojrzałych czarnych owoców leśnych i świeżo wyprawionej skóry z nutami cedru i kakao. W Ustach mocne i skoncentrowane z dobrym balansem, kwasowością i eleganckimi taninami. Krągłe i bogate o długim finiszu. Polecane do czerwonych mięs, gulaszu, jagnięciny, serów, dorsza i duszonej wieprzowiny. 49.00 91 CASAS PATRONALES RESERVA MERLOT Mocno owocowy, 100%-owy Merlot to rubinowoczerwone wino z aromatami fig, jeżyn, suszonych śliwek i wanilii. W Ustach jest gładkie o doskonałej strukturze i aksamitnym smaku z nutami kandyzowanych owoców, karmelu i czekolady. Ma wyrafinowany i elegancki finisz. 40% wina dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Wspaniale komponuje się z białym lub chudym, czerwonym mięsem, szynką, makaronami oraz duszonymi owocami. Serwować w temperaturze 16 - 18°C. 49.90 128 REDENTORE REFOSCO Czerwone wino skomponowane z włoskiej odmiany Refosco, dojrzewane na osadzie w dębowych beczkach przez kilka miesięcy. Posiada wyczuwalne aromaty leśnych jagód, nieco pieprzu i wanilii. W Ustach gładkie i krągłe, z wyczuwalną przyjemną taniną. Znakomite do duszonych i pieczonych mięs – wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Doskonałe również do dojrzewających serów. 52.00 93 PAUL MAS ESTATE CABERNET SAUVIGNON Wino skomponowane wyłącznie z gron odmiany Cabernet Sauvignon, pochodzących ze starych nasadzeń (około 26 lat) . Po skończonej fermentacji alkoholowej i malolaktycznej, 20% wina dojrzewa w dębowych beczkach przez 4 miesiące, a pozostałe 80% w tym czasie leżakuje w stalowych tankach, w kontrolowanej temperaturze. Głęboko purpurowa i połyskliwa szata. W Nosie kwintesencja owoców czarnej porzeczki z nutami przypraw i tytoniu. Usta pełne i owocowe z miękkimi taninami. Paul Mas Cabernet Sauvignon to znakomity towarzysz dla czerwonych mięs, barbecue, duszonej wołowiny i gulaszy, a także twardych serów i deserów z gorzkiej czekolady. 53.00 98 BRUNEL DE LA GARDINE COTES DU RHONE ROUGE nowość Cotes du Rhone pochodzi z winnic ulokowanych w południowej części Doliny Rodanu, gdzie przeważa uprawa szczepu Grenache. Odmiana ta stanowi 65% tego wina, pozostałe 35% to Syrah i Mourvedre. Wino o świeżych i soczystych aromatach czerwonych owoców: porzeczki, wiśni i malin, z nutami przypraw. 57.00 97a PASCUAL TOSO MALBEC nowość Wino skomponowane ze szczepu Malbec - najbardziej charakterystycznej odmiany dla Argentyny. 40% tego wina dojrzewa przez 10 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego aby udoskonalić jego strukturę. Bukiet jest pełen owoców - aromaty śliwek i pigwy elegancko przeplatają się z aromatami dębiny. W Ustach pełne czarnych owoców z nutą lukrecji. Lekko korzenne i gęste. Bogaty i długi finisz z akcentem dymu i wanilii. 57.00 99 LAMOTTE ROBIN GRAVES Klasyczna bordoska kompozycja – 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc leżakowana w dębowych beczkach. Subtelne i dobrze zbalansowane wino typowe dla apelacji Graves. Bukiet pełen dojrzałych wiśni i wędzonej dębiny, Usta eleganckie i jedwabiste z miękkimi taninami. 57.00 129c Recanati Yonathan Red Jonathan Red to kupaż gron Cabernet Sauvignon i Merlot, zbieranych z upraw w Górnej Galilei i na równinie Judejskiej. Miękkie i soczyście owocowe wino, o bukiecie obfitującym w ciemne owoce: śliwki i wiśnie. W smaku gładkie i krągłe z podkreśloną przyprawami owocowością i delikatnym akcentem dębiny. Idealne do mięs pieczonych i z grilla, serów i kuchni śródziemnomorskiej. 58.00 96 RECANATI YASMIN RED nowość Yasmin Red to w przeważającej części kompozycja gron odmiany Cabernet Sauvignon i Merlot, zbieranych z upraw w Galilei i w Ella Valley – nieopodal Jerozolimy. Wino o przyjemnym, kwiatowym bukiecie i soczystych, owocowych ustach z nutami dębiny. Doskonale zrównoważona kwasowość tego wina sprawia, że można je pić nawet bardzo młode. Znakomity towarzysz dańz grilla, serów i kuchni śródziemnomorskiej. 58.00 95 TABALI RESERVA PINOT NOIR nowość Wino wyprodukowane ze szczepu Pinot Noir - z owoców pochodzących z winnic położonych w dolinie rzeki Limari. Owoce zbierane są ręcznie w trzecim tygodniu marca, następnie po przetransportowaniu do winiarni poddawane są skrupulatnej selekcji. W stalowych tankach najpierw odbywa się tzw. zimna maceracja, po czym następuje proces fermentacji alkoholowej. Po niej następuje właściwa maceracja, która trwa około 5 dni. Tak przygotowane wino trafia na okres 9 miesięcy do beczek z francuskiego dębu. Aromaty, które znajdziemy w tym winie to mieszanka owoców śliwki, truskawek z lekką nutą wanilii. W ustach przyjemne delikatne taniny z dużą ilością owoców. 59.00 104 CASAS PATRONALES RESERVA PRIVADA CABERNET SAUVIGNON nowość Cabernet Sauvignon Reserva Privada to wino o wspaniałym, rubinowym kolorze i złożonych niezwykle intensywnych aromatach. Dojrzałe czarne porzeczki doskonale komponują się z eleganckimi taninami, które wino zawdzięcza procesowi starzenia w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. W ustach bogata i złożona gama smaków: nuty czarnego pieprzu, suszonych śliwek oraz wanilii dają długi i subtelny finisz z krągłą taniną. Serwować w temperaturze od 16-18°C najlepiej do dobrze przyprawionych mięs z grilla. 69.90 106 ALLOZO GRAN RESERVA nowość Dojrzałe i pełne wino z hiszpańskiej odmiany Tempranillo. Jak przystało na Gran Reserva, przez 24 miesiące nabiera krągłości w beczce (50% dąb amerykański, 50% dąb francuski), następnie leżakuje w butelce przez 36 miesięcy. Wino o barwie ciemnej wiśni z ceglastymi refleksami i ładnym połyskiem. W Nosie intensywne i eleganckie aromaty przypraw i bardzo dojrzałych czarnych owoców jagodowych. W Ustach doskonale zbalansowane z dobrym kręgosłupem kwasowości i dojrzałymi taninami. Cieliste, aromatyczne, o mocnej strukturze z długim finiszem. Znakomite do czerwonych mięs, dziczyzny, gulaszu jagnięcego i serów. 73.00 107 DOGA d CLAVULE MORELLINO nowość W regionie Maremma Toscana, bryza morska i łagodne wzgórza dają owocowe i aksamitne wino, cenione na świecie coraz bardziej z każdym kolejnym rokiem. Doga delle Clavule to kompozycja Sangiovese (85%) z Merlotem i Alicante. Fermentacja prowadzona jest w tradycyjny sposób, a dojrzewanie w dużych dębowych beczkach (500 l.) trwa minimum 6 miesięcy, następnie 4 miesiące w butelce. Wino o ciemno-rubinowej barwie, pełne aromatów czarnych, dojrzałych wiśni, czereśni, morwy, lukrecji i wanilii. W Ustach krągłe i miękkie z soczystym posmakiem owoców. Doskonale komponuje się z mięsnymi pastami, białym i czerwonym mięsem i dojrzałymi serami. 74.00 105 CHINON BERNARD BAUDRY LES GRANGES Wino skomponowane z gron odmiany Cabernet Franc, zbieranych ręcznie z 6-cio hektarowej parceli. Fermentacja w stalowych tankach trwa 15 dni, następnie wino dojrzewa tam przez 7 miesięcy i jest butelkowane na wiosnę. Les Granges to wino pełne owocowych aromatów – gładkie, a jednocześnie rześkie. Może być pite jako młode. 75.00 112 KLEINE ZALZE VINEYARD SELECTION SHIRAZ Wszystkie winogrona użyte do stworzenia Vineyard Selection Shiraz przeszły ręczną selekcję, następnie po tłoczeniu poddane zostały maceracji na zimno przez trzy dni przed rozpoczęciem fermentacji. Wino dojrzewa 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego pierwszego (40%), drugiego (30%) i trzeciego użycia (30%). W Nosie wyczuwalna czarna porzeczka, śliwka oraz zioła. Usta są finezyjne, o dobrej strukturze i zbalansowanych dębem taninach z posmakiem czarnych owoców. Wino z potencjałem leżakowania ok. 7 lat. 77.00 108 TABALI RESERVA VENTAS PINOT NOIR Wino wyprodukowane w 100% ze szczepu Pinot Noir - winogron pochodzących z jednej z najbardziej cenionych dolin - Limari, położonej na północy Chile. Winorośl jest tu uprawiana w najstarszej części doliny, na piaszczysto- gliniastych glebach o unikalnej dla Chile strukturze. Wszystkie prace w winnicy prowadzone są ręcznie. Zbiór rozpoczyna się w drugim tygodniu kwietnia. W dalszej kolejności odbywa się maceracja na zimno, następnie proces fermentacji alkoholowej w kontrolowanej temperaturze. Po jej zakończeniu kolejna maceracja przez 5 dni dni. Wino jest leżakowane 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Ma połyskliwą, czerwoną barwę, złożone, świeże aromaty czereśni doskonale połączone z aromatem pochodzącym z dębu francuskiego. W Ustach przyjemna i delikatna kwasowość doskonale harmonizująca z aksamitną budową tego wina. Charakterystyczny długi finisz. 79.00 111 BORGO SCOPETO CHIANTI CLASSICO nowość 100% Sangiovese dojrzewane w beczkach dębowych. Głęboka, rubinowa barwa. Bukiet jest pełny i intensywny, z aromatami dzikich jagód, przyjemnymi nutami szlachetnego drewna, wanilii i kakao. W Ustach wytrawne, o dobrej strukturze, eleganckie w swej prostocie. Dobra harmonia pomiędzy taninami, a kwasowością nadająca winu miękkości i wspaniałej trwałości. Wino idealne do przystawek szczególnie do pasty, ryżu, wszystkich dań mięsnych i serów. 79.00 118 PRADOREY CRIANZA Wino skomponowane z 95% szczepu Tempranillo z domieszką Cabernet Sauvignon (3%) i Merlota (2%). Po fermentacji malolaktycznej leżakuje 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, następnie kolejne 3 spędza w dębie francuskim. Po rozlaniu do butelek, zanim zostanie wypuszczone na rynek, odpoczywa jeszcze 2 lata w piwnicach. Intensywna szata koloru ciemnej wiśni. Aromaty pięknie ewoluują w kieliszku: od dojrzałych owoców, dębiny i fiołków przez wanilię, nuty balsamiczne i czarny pieprz, skończywszy na świeżo palonych ziarnach kawy. Taniny krągłe i aksamitne, posmak długi i bogaty, a całość stanowi przykład idealnej harmonii między dębiną, a owocem. 89.00 116 BOURGOGNE PINOT NOIR VIEILLES VIGNES 100% szczepu Pinot Noir, którego owoce zbierane są w Burgundii ze starych, co najmniej 30-letnich krzewów (stąd określenie Vieilles Vignes). Dojrzewany przez 8-12 miesięcy, z czego część czasu spędza w dębowych beczkach, aby wino było bardziej finezyjne, część w kadziach, by zachować naturalną owocowość. Posiada głęboką czerwono- rubinową barwę. Jest owocowe i bardzo aromatyczne z dominującymi nutami jeżyny, czarnej porzeczki i maliny. W Ustach żywe, cieliste, z łagodnymi taninami w tle. Idealnie łączy się z czerwonym mięsem oraz delikatnymi serami. Serwować w temperaturze 16°C. Doskonały potencjał starzenia. 95.00 117 BRUNEL DE LA GARDINE CROZES HERMITAGE Crozes - Hermitage to największa apelacja północnej części Doliny Rodanu. Bezpośrednio graniczy z Hermitage i obydwie dzielą to samo terroir. Crozes - Hermitage Brunel de La Gardine skomponowane jest w 100% ze szczepu Syrah. Dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z debu francuskiego. Barwa wina jest bardzo ciemna i intensywna, niemal czarna. W Nosie wyczuwalne aromaty poszycia leśnego i czarnych owoców: jeżyn, jagód i porzeczek. Usta bardzo eleganckie i miękkie z dobrze zbalansowanymi taninami. Doskonałe wino ze swojej apelacji. 90.00 121 CASTELLARE DI CASTELINA CHIANTI nowość Wyprodukowane z winogron słynnego toskańskiego szczepu Sangioveto oraz Canaiolo rosnących na starych 20-sto letnich krzewach w Castellina w Toskanii. Winifikowane według tradycyjnych włoskich metod bez dodawania innych szczepów. Wino leżakuje przez 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, a następnie kolejne 15 miesięcy dojrzewa w butelce. To eleganckie Chianti posiada głęboką, rubinowo-czerwoną barwę oraz wyjątkowo bogate i niepowtarzalne aromaty. 155.00 122 WAIPARA WEST PINOT NOIR nowość Ten Pinot Noir ma błyszczącą, jasno - rubinową barwę. Dzięki dojrzewaniu przez 11 miesięcy w beczkach z francuskiej dębiny rozwinął aromaty słodkich owoców jagodowych, śliwek i wiśni uzupełnionych nutą rabarbaru, cedru i leśnego runa. Elegancki z delikatnymi taninami, dobrej równowadze. Wino ma spory potencjał rozwoju - cały czas nabiera krągłości i kompleksowością 169.00 123 PASCUAL TOSO ALTA RESERVE MALBEC Wino skomponowane w 100% ze szczepu Malbec. Winogrona zbieranie są ręcznie po osiągnięciu przez grona maksimum dojrzałości. Alta Reserva Malbec, dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, gdzie przechodzi fermentację malolaktyczną, a następnie kolejne 6 miesięcy dojrzewa w butelce. Jest to wino o głębokim, czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakterystyczne dla Malbeca ziołowo-pieprzne aromaty łączą się z delikatnymi aromatami owocowymi, gdzie najbardziej intensywna jest czarna porzeczka. W Ustach wyczuwalne „słodkie” taniny idealnie harmonizujące z nutą dębu. Wszystko to daje nam wino elegancke i złożone polecane do czerwonego mięsa, aromatycznych, mocno doprawionych past i dojrzałych serów. 176.00 129b PASCUAL TOSO ALTA RESERVE SYRAH Wino skomponowane w 100% ze szczepu Syrah. Winogrona zbierane są ręcznie, kiedy grona osiągną maksimum dojrzałości i mają największy potencjał. Alta Reserva dojrzewa w beczkach pierwszego użycia z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy, następnie 6 miesięcy w butelce. Wino o głębokim czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakterystyczne dla szczepu Syrah pieprzne aromaty łączą się z nutami wanilii i kokosa. W Ustach gładkie, słodkie taniny świetnie komponują się z ostrym i zdecydowanym charakterem Syraha. Wszystko to daje nam wino złożone i eleganckie o bardzo długim finiszu. 169.00 124 BAROLO MASSOLINO nowość Barolo jest skomponowane z ręcznie zbieranych gron szczepu Nebbiolo i jako wino najwyższej jakości stanowi chlubę regionu Serralunga d`Alba. Poddawane długiej maceracji, a następnie leżakowane w dębowych beczkach przez co najmniej 30 miesięcy i kolejne kilka miesięcy w butelce. Ponieważ winogrona pochodzą z różnych winnic Serralunga wino wyróżnia się całą gamą aromatów - od pikantnych przypraw po słodkie, roślinne i owocowe nuty. W Ustach jest bardzo cieliste i dobrze zbudowane, ma wspaniały potencjał dojrzewania i idealnie reprezentuje swoisty charakter regionu. Należy serwować w temperaturze 18-20°C uprzednio dekantując. 225.00

Wina Musujące

137 PICAIRE BRUT Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%), dojrzewana w butelce 12-14 miesięcy. Delikatna żółto-słomkowa barwa, przyjemne, świeże, owocowe aromaty i eleganckie bąbelki, tworzą znakomite musujące wino, pasujące na wiele okazji. 32.00 138 PICAIRE SEMI SECO Ta bardzo delikatna i przyjemnie krągła półwytrawna Cava, o dość dużej zawartości cukru resztkowego, została skomponowana na bazie Macabeo (70%) uzupełnionego Parelladą (30%). Dojrzewała 12 miesięcy w butelce. W aromacie dominują owoce tropikalne z nutą agrestu, jabłek oraz miodu. W smaku orzeźwiająca, z wyraźną słodyczą. Bardzo przyjemna i uniwersalna. 32.00 130a FRAGOLINO DUCHESSA LIA nowość Wino musujące aromatyzowane nutami poziomki o intensywnie rubinowej szacie. Bardzo charakterystyczny dla tego rodzaju trunku aromat i smak ( poziomkowy) . Serwować schłodzone do 6-8 stopni C, do deseru lub po posiłku. 32.50 139 MOSCATO DUCHESSA SPUMANTE To słomkowo – żółte, musujące wino zostało wyprodukowane w 100% z winogron odmiany Moscato. Przepiękny zapach bazujący głównie na akcentach pomarańczowych. W smaku słodkie, ale z harmonijną kwasowością. Idealne do ciast, owocowych tart, lodów waniliowych. 41.00 130 PROSECCO BOTTER nowość Szczep Glera w swojej bardzo ładnej odsłonie. Mamy tu przyjemnie orzeźwiające, elegancko musujące, wytrawne choć delikatne wino. W Nosie sporo owoców sadu: jabłek i gruszek oraz białych kwiatów. 44.00 132 PROSECCO DI VICI nowość Delikatnie wytrawne wino musujące ze szczepu Glera o połyskliwej, jasnosłomkowej barwie i klasycznej, równomiernej perlistości. Bukiet odsłania aromaty kwiatowe i nuty świeżych owoców. Usta rześkie i eleganckie. 55.00 140 DE STEFANI PROSECCO VALDOBBIADENE Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem, a nocą tworzą znakomity mikroklimat i sprawiają, że powstałe wino jest wyrafinowane, cudownie świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji. W smaku odnajdziemy soczystą, dojrzałą gruszkę, migdały i nuty przypraw. Wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) przy użyciu metody kilkukrotnego schładzania, by utrzymać maksymalną owocowość. 83.00

Szampany

149 CATTIER BRUT ICONE nowość Szampan skomponowany w 50% z Pinot Meunier, 30% Pinot Noir oraz 20% z Chardonnay, o łagodnym bukiecie, z nutami owoców tropikalnych, bułek maślanych i kwiatów akacji. Doskonały aperitif, ale także uniwersalny towarzysz lekkich posiłków. 179.00 153 CATTIER PRESTIGE CLOS DU MOULIN 1er Wykwintny szampan produkowany w 50% ze szczepu Pinot Noir oraz 50% Chardonnay. Owoce pochodzą wyłącznie z posiadłości Clos du Moulin- wyjątkowej parceli o powierzchni 2, 2 hektara klasyfikowanej jako 1-er Cru. To znakomite Cuvee zawsze produkowane jest z trzech różnych roczników, selekcjonowanych pod kątem najwyższej jakości oraz predyspozycji w zakresie możliwości długiego przechowywania. Produkcja tego szampana nigdy nie przekracza 15.000 butelek. Trunek o niezwykle złożonym bukiecie i harmonijnym smaku pozwalającym na doskonałe zestawienie zarówno z wyrafinowanowanymi przekąskami typu fois gras jak i mięsami czy rybami. 499.00